hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbff794b020000004c0d000001000800
دریچه ایمنی طراحی شده جهت پیشگیری از حوادث چرخ گوشتهای خانگی و صنعتی
پرویز گل علیزاده
دانشجوی رشته ساخت وتولید
عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
شماره ثبت اختراع 27704 Email : parviz_golalizadeh@yahoo.com
چکیده
چرخ گوشت هایی که در سراسرکشورهای جهان توسط شرکت های مختلف تولید و توسط خانواده ها و مراکز خدمات در امر صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد ؛ متاسفانه بدلیل نبود ایمنی کافی در ساختار آن دچار حوادث ناگواری همچون قطع انگشتان دست و خسارت جدی میشود ؛ در کشور ما نیز هر چند روز یک بار تیتر روزنامه های کثیرالاائنشار و مربوط به حوادث چرخ گوشت می باشد.
? مهمترین زیان استفاده از چرخ گوشت ؛ نبود ایمنی کافی و احتمال نقص عضو برای کاربر و یا کودکان است که این امر علاوه بر صدمات شدید روحی و روانی برای فرد ؛ خانواده ها را با هزینه های بالای درمان و به وجود آمدن شخصی که در آینده با مشکلات بسیاری در آینده با خانواده و جامعه مواجه میسازد درست میکند .
با توجه به اینکه شرکت های سازنده چرخ گوشت ؛ گلویی بلندی برای جلوگیری از حوادث بر روی
چرخ گوشت نصب میکنند و سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی نیز ایمنی این وسیله خانگی را از نظر
بی خطر بودن تائید مینماید ولی متاسفانه تحقیقات انجام شده نشانگر این واقعیت میباشد که این سیستم در از بین بردن حوادث تاثیر مثبت نداشته و در صورت کوچکترین غفلت و سهل انگاری
خطر آفرین میباشد .
در این طرح به طور کلی نقایص مذکور رفع شده است در سیستم حاضر که نمونه آن طراحی و ساخته شده است با توجه به نوآوری که برای اولین بار در جهان میباشد از نظر میزان خطر صفر میباشد
همچنین با ذکر این نکته که با توجه به طراحی جدید در سیستم کوبه ؛ کاربر به راحتی با کمترین نیرو و زمان انجام کار پایین ؛ میتواند با ایمنی کامل و راحتترین شکل عمل چرخ کردن گوشت را انجام دهد با توجه به ساخت نمونه و انجام موفق آزمایش نهایی مشخص گردید که با بکارگیری این سیستم علاوه بر اینکه از نظر ایمنی باعث جلوگیری از خطرات ممکنه در منزل و یا مکانهایی که از چرخ گوشت های صنعتی استفاده میگردد میتواند به عنوان فناوری جدیدی به تمامی کشورهای جهان صادر ؛ و ارز آوری برای کشور داشته باشد گردد .
واژه های کلیدی : چرخ گوشت | حوادث ؛ دریچه محافظ ؛ ایمنی کامل
مقدمه
چرخ گوشت یکی از لوازمی ضروری است که در منزل بسیار زیاد مورد استفاده قرار میگیرد و در تمامی کشورهای دنیا هر ساله شرکت های مختلف میلیونها عدد تولید و روانه بازار میکنند ؛ نظر به افزایش روز افزون تعداد حوادث چرخ گوشت در سراسر جهان و خسارت جدی جانی و مالی آن که هر فرزند خردسال را در منزل مورد تهدید قرار میدهد و این یک خطر بالقوه برای تمامی خانوادهها است .
? بروز این گونه حوادث برای هر شخص میتواند تمام آینده فرد را مورد تهدید قرار دهد چون دست به عنوان یکی از اعضای مهم انسان میباشد که در صورت حادثه فرد را در انجام کوچکترین کارهای فردی میتواند ناتوان بگذارد ؛ مواظبت از این عضو مهم و جلو گیری از اینگونه حوادث هر خانواده ای را به فکر ایجاد مکان امن در منزلش مورد توجه قرار میدهد در این زمینه طرحهای متعددی برای جلوگیری از خطرات چرخ گوشت ارائه شده ولی هیچ اثر مثبتی نداشته است در پروژه حاضر تمام این مسائل پیش بینی شده و امکان خطر را به صفر می رساند .
روش تحقیق :
ابتدا با بررسیهای بدست آمده در مورد علل خطرات و عوامل اصلی آن و عملکرد افراد هنگام مورد استفاده قرار دادن این وسیله خانگی ؛ شروع به تحقیق گردید که نتایج زیر حاصل گردید
1 –تاثیر نداشتن گلویی بلند در ایمنی چرخ گوشت
2 – آزاد بودن مسیر گلویی که مستقیما به چرخ حلزون راه دارد
3 - عدم وجود سیستم جدید کوبه که در چرخ گوشتهای صنعتی با توجه به کار زیاد باعث خستگی و افزایش خطر برای کار برمیگردد .
با بدست آوردن عوامل اصلی خطرات چرخ گوشت شروع به طراحیهای لازم در این زمینه گردید که اهداف زیر دنبال میگردید ؛ ا یمنی کامل بدون کوچکترین خطر برای کار بر در هر سنی ؛ کلیه قطعات قابل تعویض و شستشو ؛ سیستم جدیدی به جای کوبه ؛ استفاده راحت و آسان با ایمنی کامل برای مصرف کننده ؛ زیبایی ظاهری مناسب .
ابتدا طراحی ورودی گوشت به داخل مخزن که مهمترین قسمت جهت ایجاد ایمنی میباشد و بدون کوچکترین خطر باشد طراحی شد سپس جهت اعمال نیرو بر روی حلزون با حداقل نیرو طراحی و ساخته شد و نیز مجموعه طراحی سیستم به گونه ای باشد که کاربر بتواند به راحتی بدون محدودیت و پیچیدگی خاصی از این سیستم استفاده نماید و کلیه قطعات قابل تعویض و شستشو باشد .
سه پر
وظیفه هدایت گوشت به داخل استوانه را دارد که در دهانه چرخ گوشت نصب میشود که از مواد بهداشتی پلاستیک میباشد و گوشت را به راحتی به داخل استوانه هدایت میکند اما اجازه فرو بردن دست به داخل استوانه چرخ گوشت را نمی دهد با توجه به اینکه تنها فرقی که بین گوشتی که آماده چرخ کردن میباشد و دست انسان در هر سنی ؛ در اندازه طولی میباشد که مبنا کار در نظر گرفته شده است که این سه پر به وسیله پیچ و مهره یا قید و بند دیگری ؛ در دهانه استوانه نصب میشود و امکان خطر را بطور کلی در ورودی چرخ گوشت از بین می برد .
سیستم کوبه
در این سیستم که به روش جدیدی میباشد کفی در داخل چهار گوش یا مدل متناسب با طراحی کوبه قرارمیگیرد در قسمت انتهای این کفی (طبق نقشه)یک سوراخ به شکل چهارگوش میباشد که قسمت چهارگوش اهرم فشار دهنده در این قسمت قرار میگیرد و هنگام پایین بردن اهرم کفی حرکت رو به پایین میکند و اعمال فشار گوشت بر روی مار پیچ انجام میگیرد در واقع همان کار کوبه را به راحت تر ین شکل ممکن با حداقل نیرو و زمان انجام کار پایین انجام میدهد .
بعد از اعمال فشار گوشت بر روی مار پیچ ؛ دسته توسط یک فنر پیچی که طبق نقشه نشان داده شده است و روی سیستم نصب میشود به همراه کفی به سر جای اول خود باز میگردد و مسیر ورود گوشت بر روی مار پیچ آزاد میگردد .
دسته
وظیفه اعمال فشار بر روی گوشت که توسط کفی که بدان نصب شده است را دارد که به صورت یکپارچه طراحی شده است ؛ در برش نشان داده شدهA/A طبق نقشه محل قرار گیری کفی کوبه که متناسب با سیستم طراحی شده نشان داده میشود نشان داده شده است
در برش B/B قسمت قید و بند که توسط پیچ و مهره میباشد که میتوان ازقید و بندهای دیگری نیز استفاده کرد نشان داده شده است ؛ قسمت بالایی نیز دسته اعمال فشار میباشد و جنس آن از پلاستیک میباشد و کار بر با استفاده از این روش با حداقل نیرو و به راحتی کار کوبه را انجام میدهد .
طراحیهای مختلف بر حسب سلیقه کاربر
این چرخ گوشت بری سلیقه های مختلف در سه مدل طراحی شده است .
مدل استوانه ای که قسمت سه پر و کفی آن متناسب با آن طراحی شده است .
مدل چهار گوش که قسمت سه پر و کفی آن متناسب با آن طراحی شده است .
سوراخ قرار گرفته جهت اعمال فشار بر روی قسمت پایین کفی نیز در دو مدل طراحی شده است .
مدل دیگری که طراحی شده است قسمت زائده بیرونی طبق نقشه میباشد که در حالت برش نشان داده شده زائده بیرونی که در بغل چهار چوب میباشد و محل قرار گرفتن قسمت پایینی کوبه میباشد .
نتایج و بحث
در این تحقیق پس از طراحی سیستم ؛ نسبت به ساخت تمامی قطعات و سوار کردن آنها روی چرخ گوشت اقدام نموده و آزمایش نهایی با موفقیت انجام گردید بطوریکه با بررسی و آزمایشات به عمل آمده این سیستم امکان خطر را به صفر میرساند و اهداف لازمه که ایمنی کامل بدون کوچکترین خطر ؛ پایین آوردن زمان انجام کار
نیاز نداشتن به گلوئی بلند ؛ کلیه قطعات قابل تعویض وشستشو ؛ سیستم جدیدو آسان به جای کوبه ؛ استفاده راحت و آسان با ایمنی کامل برای مصرف کننده ؛ زیبائی ظاهری مناسب میباشد به این اهداف رسیده است در خصوص مزایای این سیستم از جمله ایمنی ؛ و نوآوری این سیستم با بررسی های به عمل آمده نشان میدهد که دارای کار بری بالا میباشد.
با بکارگیری این سیستم علاوه بر اینکه از نظر ایمنی باعث جلوگیری از حوادث ممکنه میگردد از هدر رفتن سرمایه جانی و مالی جلوگیری به عمل می آید ؛ از نظر میزان هزینه لازم برای نصب سیستم طراحی شده با توجه به کارایی این سیستم درصورت اجرا در خط تولید چرخ گوشت هزینه آن بیشتر از(25000 )ریال
نمی باشد باتوجه به اینکه همچنیان افزایش استفاده روز افزون چرخ گوشت در ایران و دیگر کشورهای جهان را در پیش رو داریم در صورت کاربرد این سیستم در چرخ گوشتهای ساخت داخلی و عرضه این نوآوری و صادرات آن به تمامی کشورهای جهان همانطوریکه اشاره گردید تاثیر مهمی در جلوگیری از حوادث و ارزآوری خواهد داشت
منابع مورد استفاده :