مقاله ها

1400/11/22
نویسنده : غلامرضا سپهری-سید مجید موسوی فر
hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbff16c3020000003b1b000001000400
خلاصه‌
سابقه و هدف: ورزشکاران ، به خصوص ورزشکاران رشته بدن‌سازی ، داروهای استروییدی آنابولیک را جهت افزایش توان و رشد عضلانی و بهبود وضعیت ظاهری مورد استفاده نابجا قرار می دهند. با توجه به نامشخص بودن فراوانی مصرف داروهای استروییدی آنابولیک، این مطالعه جهت بررسی فراوانی میزان استفاده و نوع داروهای مصرفی در بین ورزشکاران رشته بدن‌سازی شهر کرمان طراحی گردید .
مواد و روش‌ها: به منظور تعیین فراوانی مصرف داروهای استروییدی آنابولیک پرسش‌نامه ای که محرمانه بودن اطلاعات در آن گوشزد گردیده بود، توسط 202 نفر از ورزشکاران رشته بدن‌سازی شهر کرمان تکمیل گردید و اطلاعات لازم شامل مشخصات دموگرافیک (سن ، تحصیلات)، فراوانی مصرف دارو ، نوع داروی مصرفی و مدت استفاده از داروهای مذکور استخراج گردید و داده‌ها با کمک روش‌های آماری آنالیز گردید .
یافته ها: فراوانی استفاده از داروهای استروییدی آنابولیک در بین ورزشکاران رشته بدن‌سازی شهر کرمان 8/18 درصد بدست آمد. میانگین مدت زمان فعالیت ورزشی در افرادی که از دارو استفاده می‌کردند (8/38 ماه) به صورت معنی‌داری بالاتر از گروهی بود که از داروهای فوق استفاده نمی‌کردند (3/14 ماه) . اکسی‌متولون پر مصرف ترین داروی مورد استفاده نابجا بود. بدین معنی که 42 درصد از ورزشکاران مصرف کننده داروهای استروییدی آنابولیک منحصراً از اکسی‌متولون استفاده می‌کردند. فراوانی مصرف داروهای استروییدی آنابولیک ارتباط معنی داری را با سن و تحصیلات ورزشکاران بدن‌ساز نشان نداد .
نتیجه گیری: نتایج حاصل نشان‌دهنده مصرف نابجای استروییدهای آنابولیک توسط ورزشکاران رشته بدن‌سازی در شهر کرمان می‌باشد. لذا جهت حل این معضل مسئولین دست اندرکار مسائل بهداشتی بایستی اطلاعات لازم را در رابطه با عوارض نامساعد و خطرات مصرف داروهای استروییدی آنابولیک در اختیار ورزشکاران قرار دهند.
واژه‌های کلیدی: استروییدهای آنابولیک ، ورزشکاران بدن‌ساز ، مصرف نابجا 


مقدمه‌
بشر برای قرن های متمادی تمایل داشته است که راه‌هایی را پیدا کند که سرعت و کیفیت فعالیت های فردی و توانایی‌های محدود خود را به وسیله استفاده از دارو یا روش‌های دیگر افزایش دهد، این عمل در ورزش به عنوان دوپینگ نامیده می شود که همان مصرف عمدی یا غیرعمدی موادی است که هدف از مصرف آنها افزایش مصنوعی قدرت و توانایی فرد در رقابت‌های ورزشی است که عملی غیراخلاقی و غیر قانونی است [1،6،29].
داروهای استروییدی آنابولیک جزو موادی هستند که به صورت گسترده‌ای توسط افراد ورزشکار و غیرورزشکار از 4 دهه قبل جهت بهبود کیفیت و عملکرد ورزشکاران رشته‌های مختلف و هم‌چنین قهرمانان ورزشی ، ورزشکاران حرفه‌ای و غیر حرفه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند [2،5،7،20،26].
هم‌چنین تمایل به مصرف داروهای فوق از سنین نوجوانی تا افراد بالغ مشاهده شده است [28 ،23 ،22 ،18 ،16 ،3، 2]. 
مطالعات مختلف حاکی از این مطلب است که داروهای استروییدی آنابولیک در مقادیر درمانی بر روی قدرت عضلانی و عملکرد فرد در مسابقات اثری ندارند، معهذا مقدار دارویی که توسط ورزشکاران رشته بدن‌سازی مصرف می‌شود 10 تا 50 برابر بیش از مقادیر درمانی داروهای فوق است 
[10،21،24]. اگر چه این دوز موجب افزایش تحمل و پایداری فرد، هم‌چنین افزایش نیرو و قدرت عضلانی فرد می‌شود ولی موجب بروز اختلالات هورمونی و سایر مشکلات و عوارض ناخواسته نیز می‌شود [1]. مصرف طولانی مدت داروهای استروییدی آنابولیک می‌تواند موجب  بروز عوارض نامساعد متعددی گردد که افزایش خطر بیماری‌های عروق کرونر مثل سکته قلبی، ایست قلبی، مرگ ناگهانی، اختلالات رفتاری مانند پرخاشگری، جنون از نوع پارانویید، هیپرتروفی پروستات، سرطان کبد و افزایش آنزیم‌های کبدی از شایع‌ترین عوارض مصرف دراز مدت داروهای فوق می‌باشند [27 ،17 ،15 ،14 ،9 ،8 ،4].
مرگ دو فوتبالیست 18 و 24 ساله و یک ورزشکار 20 ساله رشته بدن‌سازی در اثر ایست قلبی متعاقب مصرف داروهای استروییدی آنابولیک نمونه‌ای از عوارض قلبی این داروها می‌باشد [13،16].
از آنجایی که گزارش‌های متعددی در مورد مصرف بی‌رویه استروییدهای آنابولیک در باشگاه‌های بدن‌سازی شهر کرمان وجود داشت و تعدادی از مسئولین باشگاه‌های بدن‌سازی نگرانی خود را از مسئله فوق بیان می‌کردند و خواستار برگزاری جلسات آموزشی و اطلاع رسانی در مورد داروهای فوق بودند و با توجه به سوالات متعددی که از طرف خانواده‌ها و اطرافیان ورزشکاران بدن‌ساز شهر کرمان در مورد آثار و عوارض جانبی داروهای استروییدی آنابولیک مطرح می‌گردید، لذا مطالعه حاضر بدین منظور صورت گرفت تا در مرحله اول میزان فراوانی و نوع داروهای استروییدی آنابولیک مورد استفاده در ورزشکاران رشته بدن‌سازی شهر کرمان مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت به استناد نتایج فوق اقدامات لازم در زمینه آموزش‌های لازم در مورد عوارض و خطرات احتمالی داروهای فوق به مربیان و ورزشکاران بدن‌ساز صورت گیرد .

ادامه لینک ذیل ...

طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

جدیدترین مقاله ها

نام : *

پیغام : *