مقاله ها

1400/11/01
نویسنده : غلامحسین دوانی
hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbffe24d020000007b12000001000700
ضرایب مالیاتی و عدالت اجتماعی
غلامحسین دوانی
ماده (153) قانون مالیاتهای مستقیم اشعار می¬دارد: ضرایب مالیاتی عبارت است از ارقام مشخصه¬ای که حاصلضرب آنها در قرینه مالیاتی در موارد تشخیص علی¬الراس، درآمد مشمول مالیات تلقی 
می¬شود. به موجب ماده (154) همین قانون هر سال کمیسیونی مرکب از نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور، بانک مرکزی، نماینده شورای مرکزی اصناف در مورد اصناف و نماینده نظام پزشکی در مورد مشاغل وابسته پزشکی و نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن در مورد سایر مشاغل تشکیل و نسبت به تعیین ضرایب اقدام می¬کنند. جالب آنکه از دهه 1340 تاکنون دفترچه ضرایب تغییر اساسی نداشته و جز با کم یا زیاد کردن برخی مشاغل ضرایب تعیین شده¬اند.
نهادهای ذیمدخل در تعیین ضرایب همیشه کوشش داشته¬¬اند ضرایب اصناف و کسب و کارهای مرتبط با خود را کاهش و در مقابل به ضرایب سایر صنوف و مشغغل بیافزایند.
سابق? امر نشان می¬دهد که از ده? 1350 تاکنون رشته¬های مندرج در این دفترچه تغییر خاصی ننموده و صرفاً هر چند سال یک بار برخی ضرایب رشته¬ها تغییر می¬کند. نگاهی به ماهیت تدوین دفترچه از سالهای قبل، نشان می¬دهد که پایگاه فکری تدوین¬کنندگان این دفترچه¬ها که عمدتاً زیر نفود تفکر تجارت و عملیات ربایی و دلالی قرار داشته¬اند، عموماً بر علیه کار فکری، نوآوری و فن¬آوری بوده است. تدقیق در ضرایب مالیاتی مذکور حکایت تاسف¬باری از معافیت بیش از اندازه واردکنندگان و تجار محترم نسبت به تولیدکنندگان از یک طرف و نسبت به کار تخصصی کشور، نظیر حسابرسان، وکلا و کارشناسان، از طرف دیگر دارد. برای آشنایی خوانندگان با ضرایب مالیاتی که باعث تشخیص درآمد مشمول مالیات عملکرد افراد، اعم از حقیقی یا حقوقی می¬شود، به چند نمونه اشاره می¬شود.
نوع فعالیت ضریب مالیاتی
مولفین، مترجمین، منصفین، نویسندگان 50 درصد دریافتی سالانه
ارائه خدمات به خارجیان (مترجمی، مکاتبه و تلکس) 25 درصد وجوه دریافتی
امور کارشناسی (رشته¬های مختلف) 45 درصد وجوه دریافتی
موسسات حسابرسی و حسابداری 60 درصد دریافتی پس از کسر حقوق پرداختی به کادر حسابرسی حسابداری موسسه طبق تاییدیه حوزه مالیات بر حقوق
دلال بروات و اوراق بهادار 45 درصد از وجوه دریافتی
معاملات ارز نیم درصد
معاملات طلا و مسکوک یک درصد
پزشکان متخصص بیهوشی 35 درصد از وجوه دریافتی
30 درصد وجوه دریافتی بابت حق ویزیت و سایر خدمات پزشکی مربوط در مطب
پزشکان متخصص، جراح (رشته¬های مختلف) 9 درصد فروش یا دریافتی سالانه
واردکننده گوشت گاو و گوسفند و مرغ و تخم مرغ 9 درصد فروش و یا دریافتی سالانه
واردکننده مواد اولیه آدامس 10 درصد فروش یا دریافتی سالانه
واردکننده سیمان 9 درصد فروش یا دریافتی سالانه
واردکننده عطر و ادوکلن و لوازم آرایشی 25 درصد فروش یا دریافتی سالانه

نگاهی به این ضرایب، عمق بی¬توجهی به برخی مشاغل و توجه خاص به یک سری از مشاغل را نشان می¬دهد. در حالی که فعالیت نویسندگان و مولفان یک کار فکری تاثیرگذار در جامعه است، 60 درصد دریافتی آنها مشمول نرخ ماده 131 می¬شود. در حالی که ارائه خدمات به خارجیان (مترجمی، مکاتبه و تلکس) که آن هم حداکثر یک نوع فعالیت دست دوم کارشناسی است، شامل ضریب 25 درصد دریافتی و اعمال نرخ ماده 131 می¬گردد. انجام معاملات ارز و طلا و مسکوک شامل ضریب حداکثر یک درصد، اما انجام فعالیت حسابداری و حسابرسی که امری تخصصی و شامل همه گونه مسئولیت¬های اجتماعی نیز می¬باشد، مشمول ضریب 55 درصد است.
به نظر می¬¬رسد با توجه به تحولاتی که به دنبال کار فکری، ارائه خدمات، فن¬آوری و نوآوری در جهان ایجاد شده، باید نگرش به ضرایب مالیاتی تغییر یابد تا به جای فراهم آوردن بستر فعالیتهای دلالی و تجاری، مناسبات تولید و اندیشه و کار و تولید رشد یابد.
دستگاه مالیاتی کشور که متولی برنامه¬ریزی اقتصاد و تولید عادلان? ثروت است، نمی¬تواند با تکیه بر اندیش? سنتی معافیت مالیاتی دلالان و بنگاههای واسطه¬ای، حامی رشد اقتصاد ملی بر پای? توسعه سیاسی- اقتصادی باشد.
بنظر می¬رسد سازمان امور مالیاتی باید در دفترچه ضرایب سال 1384 تمهیاتی را بکار گیرد تا فعالیتهایی که جنب? مسئولیت اجتماعی و حوز? فرهنگی دارند مورد توجه بیشتر از نظر منفعت مالیاتی قرار گیرد تا وجه توسعه¬ای این فعالیتها باعث گسترش آنها گردد.




طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

جدیدترین مقاله ها

نام : *

پیغام : *