مقاله ها

1400/11/02
نویسنده : محمود شاهسون
hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbff294e02000000840f000001000300

 

 

 

 

 

 

 

مدیریت منابع اطلاعاتی الکترونیکی انرژی

(تنگناها ، راه کارها )

 

محمود شاهسون

پژوهشگاه صنعت نفت

 

خلاصه

طی سالهای اخیر تحولات گسترده‎ای در حوزه فن‎آوری به وجود آمده است منابع اطلاعاتی الکترونیکی انرژی به شیوه‎های متنوعی منتشر شده‎اند. این منابع شامل فهرست کتابخانه‎ها، پایگاه‎های اطلاعاتی چکیده‎ها و نمایه‎ها بر روی CD-Rom، منابع اطلاعاتی الکترونیکی کتابشناختی Online، منابع اطلاعاتی الکترونیکی Full Text به شکل Online بر روی اینترنت می‎شود. در مقوله انرژی منابع اطلاعاتی مجلات، مقالات، استانداردها، پایان‎نامه‎ها، پروژه‎ها، گزارشات علمی و فنی، اطلاعات مربوط به قیمت و مشخصات تولیدات و تجهیزات به شکل الکترونیکی و بسیار گسترده منتشر شده‎اند.

مدیریت منابع اطلاعاتی الکترونیکی انرژی مقوله پیچیده‎ای است. بدین جهت مدیر منابع اطلاعاتی می‎بایست ضمن شناسایی دقیق نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران و مدیریتها در این حوزه نسبت به هزینه تهیه یا دسترسی به این منابع تصمیماتی معقول اتخاذ نماید و از خدمات اینترنت، خدمات پیوسته Online، دیسکهای فشرده CD-Rom، منابع کاغذی بنا به نیاز استفاده نماید برای این منظور می‎بایست مجموعه‎ای منسجم به وجود آورد که دسترسی مؤثر و سریع به اطلاعات با هزینه معقول و منطبق با نیازهای پژوهشگران فراهم آید.

 

واژه‎های کلیدی: مدیریت اطلاعات، اینترنت، اطلاعات انرژی، پایگاه‏های اطلاعاتی الکترونیکی، منابع اطلاعاتی الکترونیکی، پایگاههای اطلاعاتی انرژی، اطلاع‎رسانی انرژی

 

 

 

 

مقدمه

طی دهه گذشته تحولات گسترده‎ای در حوزه فن‎آوری اطلاعات و اطلاع‎رسانی به وجود آمده است. منابع اطلاعاتی انرژی علاوه برنوع سنتی چاپی و میکروگرافی ،برروی دیسک فشرده و یا بر روی اینترنت به صورت (Online) منتشر شده‎اند. قیمت بسیاری از منابع اطلاعاتی الکترونیکی از نمونه‎های چاپی ارزان‎تر است. استفاده سریع و ساده با قابلیتهای جستجوی گسترده، پیوندهای فرامتنی، جلوه‎های چند رسانه‎ای، غلبه برمشکلات زمان و مکان، باعث شده است که استفاده‎کنندگان، منابع اطلاعاتی الکترونیکی را ترجیح دهند. از طرف دیگرپیچیدگی مقوله اطلاع‎رسانی و تکنولوژی‎های نوین اطلاع‎رسانی مدیریت تخصصی را در این حوزه در بخشهای انتخاب و خرید منابع اطلاعاتی، سازماندهی منابع، انتخاب سخت‎افزار و نرم‎افزار و شیوه‎های اطلاع‎رسانی ایجاب می‎نماید به گونه‎ای که ضمن استفاده مؤثر و بهینه از تکنولوژی‎های نوین اطلاع‎رسانی، می‎بایست مشکلات و مسائل در این رهگذر مورد تعمق قرار گیرد و با تصمیم‎گیری و پیاده‎سازی شیوه‎های متعادل و منطقی از تمام منابع اطلاعاتی موجود با فرمهای مختلف متناسب با نیاز استفاده‎کنندگان  و پژوهشگران در حوزه انرژی استفاده شود.

مدیرمنابع اطلاعاتی انرژی در درجه اول نیاز به بررسی و شناخت نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران و استفاده‎کنندگان از اطلاعات دارد به گونه‎ای که این نیازها را با انواع روش‎های دسترسی به اطلاعات منطبق و سازگار نماید. در این صورت عناصر مختلف دسترسی اطلاعات اعم از اینترنت، نظام‎های پیوسته، دیسک‎های نوری یا منابع کاغذی کتابخانه مجموعه‎ای منسجم را فراهم می‎آورند.

نوع اطلاعات مورد نیاز استفاده  کننده روش دسترسی را تعیین می‎کند.

بهتر است برای دسترسی به اطلاعات موجود دریک دائرة‎المعارف به منبع کاغذی یا CD-Rom مراجعه شود. ولی برای دسترسی به قیمت کالاها و تولیدات شرکتها و اطلاعات مالی از سیستم پیوسته Online استفاده نمود. چنانچه دسترسی به جدیدترین اطلاعات و آمار و ارقام مسائل جاری مربوط به فعالیت سازمانها و شرکتها و مراکز تحقیقاتی و آخرین انتشارات علمی مدنظر باشد استفاده از اینترنت ارجح است. دراکثر موارد دسترسی به اطلاعات از طریق اینترنت پرهزینه‎ترین  شیوه‎های دسترسی است.

شکل مطلوب مدیریت منابع اطلاعات الکترونیکی می‎بایست امکاناتی برای استفاده‎کننده فراهم کند که دستیابی به فهرست کتابخانه، پایگاه‎های اطلاعاتی چکیده‎ها ونمایه‎ها، دیسک‎های نوری شبکه‎ای شده، فهرست‎های کتابخانه‎های دیگر و متن کامل نشریات الکترونیکی را در محل و در دوردست فراهم آورد. این شیوه اطلاع‎رسانی باید در پایانه‎های مستقردر کتابخانه‎ها، در اتاق کار پژوهشگران در دسترس عموم باشد.

از اوایل دهه 1970 اندیشه ایجاد و تولید پایگاه‎های اطلاعاتی تمام متن(Full Text)  پیداشد. شرکت Mead data central آمریکا از اولین تولیدکنندگان پایگاه‎های اطلاعاتی تمام متن است. درسال 1973 پرونده‎های حقوقی، ودرسال 1980 اخبار به صورت مجموعه تمام متن از طریق این شرکت در اختیار قرار گرفت. سپس متن کامل روزنامه‎ها و اخبار توسط شرکتهای دیگر ارائه گردید.

در زمینه‎های مختلف علوم و نیز پزشکی شرکت خدمات بازیابی کتاب‎شناختی (BRS) در سال 1980 متن کامل 1000 مقاله مجله شیمی پزشکی را در اختیار گذاشت. در سال 1983 این شرکت متن کامل 32 مجله پزشکی و 18 مجله شیمی را به صورت پایگاه اطلاعاتی ارائه نمود. و در نهایت شرکت (BRS) متن کامل دائرة‎المعارف تکنولوژی شیمی کرکاتمر 24 جلدی را عرضه کرد. این شرکت پس ازاین متن کامل کتابهای مرجع و مجلات حوزه‎های پزشکی، داروسازی و زمینه‎های مختلف لازم را ارائه کرده است تمامی منابع ذکرشده از طریق نظام های Online ارائه می‎شد. رشد و گسترش اینترنت زمینه‎هایی را برای عرضه پایگاه‎های اطلاعاتی تمام متن از طریق این شبکه در دسترس قرارداد. امروزه متن کامل شمار زیادی از آثار مکتوب و چندرسانه‎ای از طریق این شبکه در دسترس استفاده‎کنندگان قراردارد.

رشد روزافزون شمار مجموعه‎های الکترونیکی تمام متن از یک سو وامکانات و قابلیت‎های گسترده و کم نظیر شبکه جهانی اینترنت از سوی دیگر افقهای نوینی را برای دردسترس قراردادن متن کامل بسیاری از آثار و منابع علمی در پیش روی قرارداده است. کلیه دست اندرکاران نشر الکترونیکی می‎توانند برای عرضه گسترده آثار تمام متن خوددراین شبکه اقدام کنند.[1]

 

الف ـ پایگاه‎های اطلاعاتی الکترونیکی دیسک فشرده CD – ROM

بخشی از منابع اطلاعاتی الکترونیکی بر روی دیسک‎های نوری منتشر می‎شوند که عمدتاً شامل پایگاه‎های اطلاعاتی کتاب‎شناختی (Bibliographic Database)، پایگاه‎های اطلاعاتی تمــام متن (Full Text) می‎باشــند. از نیمــه دهه 1980 به واسطه ظهور دیسک‎های فشرده (CD Rom) شمار عظیمی از منابع تمام متن در قالب دیسک‎های فشرده روانه بازار جهانی اطلاعات شد و بسیاری از ناشران معروف جهان متن کامل کتاب‎ها، اعم از تک نگاشت‎ها یا مراجع را بر روی دیسک‎های فشرده منتشر ساخته‎اند.

نمونه هایی از منابع اطلاعاتی ارائه دهنده چکیده منابع اطلاعاتی فوق‎الذکر به شرح ذیل می‎باشد:

Petroleum Abstracts

Energy & Environment

Patent  Abstracts

Compendex Plus

Dissertation Abstracts

Chemical Abstracts

Applied Science 8 technology Abs.

Science Citation Index

Ntis

Metadex

Georef

نمونه‎هایی از منابع اطلاعاتی Full Text (کتابهای الکترونیکی) به شرح ذیل می‎باشد: توضیح اینکه هنوز در رابطه با انتشار کتابهای علمی و فنی در حوزه‎های مختلف انرژی به صورت الکترونیکی آمار زیادی وجود ندارد.

Encyclopedia of Britanica

Polymer Encyclopedia

API | ASME | ASTM | BSI | ISO Standards

 

ب . پایگاه‎های اطلاعاتی الکترونیکی اطلاعات کتاب‎شناختی  Online [2]

پایگاه‎های اطلاعاتی الکترونیکی اطلاعات کتاب‎شناختی، حاوی خلاصه‎ای از مشخصات کتاب‎شناختی کتب، مقالات و سایر منابع اطلاعاتی موجود در کتابخانه‎ها و مراکز اطلاع‎رسانی و یا ناشران می‎باشد که در این مراکز سازماندهی، فهرست‎نویسی و نمایه‎سازی شده است.

این قبیل پایگاه‎های اطلاعاتی به شرح ذیل می باشند:   

WWW. Lights. com. Webcats

Web Cats بهترین سایت برای دسترسی به فهرست پیوسته کتابخانه‎ها و ناشران سراسر جهان است که فهرست پیوسته کتابخانه‎های 60 کشور جهان و دسترسی به فهرست‎های به بیش از صد ناشر از 50 کشور جهان را فراهم می‎سازد.

http:// Sunsite. berkeley. edu/libweb

Libweb  یکی از Websit هایی است که فهرست کتابخانه‎های 70 کشور جهان را از قاره‎های مختلف (و شامل انواع کتابخانه‎ها) به روی اینترنت ارائه می‎دهد.

http:// lcweb.Loc.gou\catolo  

وب سایت کتابخانه کنگره آمریکا اطلاعات کتاب‎شناختی فهرست‎نویسی شده، میلیونها کتاب و سایر منابع اطلاعاتی موجود در این کتابخانه را با آدرس مقابل از طریق اینترنت در دسترس همگان قرار می دهد.                                                                                              

WWW.Konbib.nl/gabriel/en/opacs.html

ازطریق آدرس سایت ذکرشده می‎توان از خدمات رایگان دسترسی به فهرست بسیاری از کتابخانه‎های ملی کشورهای اروپایی دسترسی پیدا کرد.

http ://opac 97 . bl.uk

وب سایت Opac97 فهرست کتابخانه BL را از طریق آدرس مزبور جهت جستجو در اختیار همه قرار می‎دهد.                                                                

 

ج . منابع اطلاعاتیFull Text  قابل ارائه بر روی شبکه Online [3]

WWW. Sciencedirect . com

انتشارات Elsevier Science دسترسی به متن کامل 1000 مجله علمی، فنی و پزشکی را فراهم می‎کند.      

WWW. UMI . Com

شرکت UMI متن کامل 200 مجله کامپیوتری را از طریق ProQuest Direct در اختیار قرار می‎دهد. 95% اطلاعات به صورت - متنی در قالب Asci  ارائه می‎گردد.

                                                                    WWW. Pubs . Acs . Org         

انجمن شیمی آمریکا 26 مجله الکترونیکی در حوزه شیمی و مهندسی شیمی از ابتدای سال 1998 را در دسترس قرار می‎دهد. قابلیت فرامتنی و تعاملی و امکانات جستجوی پیشرفته نسبت به مجلات چاپی را دارا می باشد.

WWW . Facstaff . bucknell . edu/ diction . html

سایت Online dictionaries فهرست تعداد 800 فرهنگ به 160 زبان مختلف و امکان دسترسی رایگان و جستجو در آنها را فراهم می‎کند. منبع مرجع برجسته رایگان برروی Web است.

WWW . Interscience . Wiley . com

سایت انتشارات John wiley متن کامل 50 مجله و امکان جستجو و چکیده مقالات  حدود 400 مجله تخصصی را ارائه می‎دهد. در آینده قصددارد علاوه برقالب چاپی متن کامل کلیه مجلات خود را به روی شبکه جهانی وب ارائه دهد.

WWW . Swets. ni

WWW . csa . com

انتشارات Swets & Zeitlinger در حال حاضر متن کامل 1000 مجله را از طریق شبکه وبSwetsnet  در اختیار قرار می‎دهد. به زودی 500 مجله دیگر را اضافه خواهد کرد. یکی از بزرگترین مجموعه‎های الکترونیکی مجلات تخصصی بر روی اینترنت است.                                                                         

WWW . oclc. org

شبکه اطلاع‎رسانی Oclc تعداد 2500 نشریه علمی و تخصصی از 23 ناشر معتبر جهان را از طریق شبکه جهانی وب در دسترس کتابخانه‎ها و محققین قرار می‎دهد. با اشتراک مجلات می‎توان به مطالعه  و جستجو در استنادها، چکیده‎ها و یا متن کامل کلیه مقالات پرداخت .

WWW .Lib. umi. com

شرکت UMI دسترسی رایگان به 25 صفحه اول بیش از 100 هزار پایان‎نامه دکتری و کارشناسی ارشد از سال 98تا 99 را فراهم نموده است. همچنین مشترکین به اطلاعات چکیده و کلیه پایان‎نامه‎ها شامل5/1 میلیون رکورد می‎توانند دسترسی پید اکنند. 

 

د . منابع اطلاعاتی الکترونیکی استانداردها برروی شبکه Online [4]

استانداردهای مختلف در حوزه انرژی و نفت به شرح ذیل می باشند:

http: // global.ihs. com/

http:// standards.iEEE.org/search. html

http://www. iso.ch/ cata /cat .himl

http:// webstore. ansi.org/ansi catalog/. anst cat. asp

http:// www.astm .org

http:// www . bsi.org.uk/bsis/ search. htm

http:// www . library . uesb. ed... standards. html

مسائل و مشکلات مدیریت استانداردهای الکترونیکی

1-  هــزینه بسیـــار سنگیـن ارزی جهت خرید با حق اشتراک و دسترسی (فرمت کاغذی، CD، Online)

2-  نیازهای نرم‎افزاری و سخت‎افزاری و مشکلات استفاده شبکه‎ای از آنها

3-  مشکلاتPassword| user ID  و لزوم داشتن آشنایی و تخصص برای جستجو و دستیابی

4-  تغییرات سریع و انتشار ویرایش‎های جدید

 

و . منابع اطلاعاتی مجلات الکترونیکی

مجلات به طور عمده به فرم کاغذی منتشر می‎شوند و تا کنون فرم‎های غیرکاغذی مجــلات عمدتاً شامل آرشیو شماره‎های پیشین و به فرم میکروفیلم، و در سالهای اخیربه فرم CD-Rom منتشر شده‎اند. ولی طی چند سال اخیر مجلات الکترونیکی از سوی ناشرین منتشر می‎شود و به سرعت رو به رشد می‎باشد.

مسائل و مشکلات مدیریت مجلات الکترونیکی[5]

1-  شناسایی مداوم مجلات الکترونیکی  قابل دسترسی

در این رابطه فهرست مجلات جدید آمریکا ازطریق آدرس ذیل دردسترس می‎باشد

http://gort. ucsd . edu/newjour

آدرس ناشران مجلات از طریق آدرس‎های ذیل نیز قابل شناسایی است:

http: // WWW . bic. org . uk/bic/ publish . html

http: // WWW . lights . com . publisher

http: // Link . bubl . ac. uk: 80 / publishing

2-  دستیابی به مجلات الکترونیکی :

-       مسئله User Id و Password شخصی و سازمانی

-       امضای قرارداد بایک کارگزارارائه خدمات جستجو و تحویل مدرک مثل:

oclc| blackwell| swets| bids

-       پرداخت حق اشتراک و استفاده

3-  قیمت‎گذاری اشتراک مجلات الکترونیکی

-       هرناشر سیاست خاصی دارد

-       ابتدا رایگان و بعد از وابستگی هزینه دریافت می‎کنند.

-       اشتراک همزمان الکترونیکی همراه با چاپی

-       استفاده از طرح مشارکت برای خرید مجلات الکترونیکی جهت کاهش هزینه‎ها برای مراکز تحقیقاتی و سازمانی

4-  مسائل فنی استفاده از مجلات الکترونیکی

-          فرمت Html : بسیاری از مقالات بااستفاده از Html نوشته می‎شوند که امکان ارتباط کامل با مقاله (نمودار، تصویر) ارجاعات، تصاویر را به آسانی فراهم می‎کند.

-          فرمت Pdf: اغلب ناشران مقالات مجلات الکترونیکی  را به فرمت PDF تهیه می‎کنند که برای خواندن روی صفحه مانیتور مناسب نیست ولی کیفیت چاپی بسیاربالایی دارند.

-          دسترسی به چاپگر لیزری با کیفیت بالا

علاوه بر امکان خواندن مقاله بر روی مانیتور ضروری است از چاپگر مناسبی جهت چاپ مقالات استفاده کرد .

5-  آگاهی رسانی همگانی نسبت به مجلات الکترونیکی قابل دسترسی توسط کتابخانه

6-  قانون حق مؤلف و تأثیر آن براشاعه و دستیابی به مجلات الکترونیکی

آدرس برخی سایت‎های ارائه‎دهنده مجلات به شرح ذیل می باشد: (6)

 www. tandfdc.com/JNLS/Jlista. him

مشخصات مجلات رایگان که مندرجات آنها روی اینترنت ارائه می‎شود.

                                   www . lib. lfc. edu/full text/index. html                            مجلات تمام متن را ارائه می‎دهد.

                 www .pennwell. com/pages/magazines/toc – org. htm               

      سایت مجله Oil & gas journal می‎باشد.

www . isinet . com/journals                                                                                 مجلات مؤسسه اطلاعاتی علمی IsI را ارائه می‎دهد.

www . ldeo. columbia. edu/journal . html                                                            مجلات علم زمین شناسی را ارائه می‎دهد.

نتیجه‎گیری اینکه مجلات الکترونیکی نیز مانند سایرخدمات اطلاع‎رسانی جدید نیاز به ارتقاء دارند و ضروری است ضمن شناخت مشکلات و نابسامانی‎ها و با فعالیت‎های مناسب در این زمینه استفاده از این مجلات مورد توجه جدی قرار گیرد.

 

 

 

 

 

ه . منابع اطلاعاتی الکترونیکی سایت های مراکزعلمی و تحقیقاتی وانجمن‎های تخصصی

مراکز علمی و تحقیقاتی معتبر دنیا و انجمن‎های تخصصی منابع اطلاعاتی ذیقیمتی شامل گزارشات، انتشارات تخصصی، مجموعه مقالات و پروژه‎های انجام شده، لیست و قیمت تولیدات و خدمات و محصولات خویش را ارائه می‎نمایند.

برخی از این سایت ها به شرح ذیل می باشند:

سایت‎های مراکز تحقیقاتی انرژی

مرکز تحقیقات سوخت و انرژی            www. ucsd. edu/...ic/energy. html

مرکز تحقیقات انرژی تاتا                    www. teriin . org /     انستیتو تحقیقاتی انرژی دانشگاه موردوخ                  www. comm . murdoch. edu. au/

سایت‎های مراکز ارائه‎دهنده مقالات در حوزه انرژی

پایگاه uncover                                  http: // uncweb . carl . org

پایگاه مقالات نفت                           www . spe. org /cgi – bin /nd...

جستجوی مقالات به صورت Full Text                           www . sciencenews . org 

مقالات نفت و گاز www . eia. doe . gov /oil-gas/ petroleum ... articles                           

سایت‎های ارائه‎دهنده اطلاعات قیمت‎های مختلف در حوزه انرژی

قیمت‎های مختلف را ارائه می‎دهد                                         .www . trojaninc . com

قیمت‎های نفت را ارائه می‎دهد.                     www . cnnfn . com /.../modities. html

قیمت روان کننده و مواد افزودنی                     www. citechco . net/sls/pricel . html

قیمت روان کننده‎ها                                   www . atomic22 . com/elfprice . html

سایت‎های سرویس دهندگان تولیدات و تجهیزات

محصولات و تجهیزات نفت و گاز                           www . oil and gas online . com

 

نتیجه‎گیری

علیرغم رشد قابل توجه انتشار منابع اطلاعاتی الکترونیکی انرژی طی دهه اخیر، نمی‎توان منابع اطلاعاتی کاغذی و میکروگرافی را نادیده گرفت ضمن اینکه علیرغم فراهم نمودن تسهیلات فراوان، انتشار منابع الکترونیکی دارای مسائل و محدودیتهایی نیز می‎باشد. در مقوله مدیریت منابع اطلاعاتی انرژی موارد ذیل می‎بایست مد نظر قرارگیرد:

1-  نیاز استفاده‎کنندگان و پژوهشگران این حوزه در کشور مشخص شود. و با توجه به ویژگی نیازها نسبت به دسترسی و انتخاب منابع اطلاعاتی اقدام گردد.

2-  ضمن در نظرگرفتن هزینه و زمان دریافت و دسترسی به منابع اطلاعاتی می‎بایست از تمام منابع اطلاعاتی انرژی اعم از فرم کاغذی، میکروگرافی، دیسک نوری، منابع اطلاعاتی Online و شبکه اینترنت استفاده نمود.

3-  نظر به اینکه منابع اطلاعاتی انرژی به فرمهای مختلف منتشر می‎شوند ضروری است جهت جلوگیری از هزینه‎های تکراری نسبت به انتخاب بهینه آنها اقدام شود.

4-  بهتراست برای جستجوی اطلاعات روزانه مربوط به قیمتها و کالاها و خدمات، تازه‎های مراکز علمی و تحقیقاتی و .... از خدمات اینترنت استفاده شود ولی برای دسترسی به اطلاعات کتاب‎شناختی و چکیده منابع اطلاعاتی از سرویس های دیسکهای نوری استفاده شود. برای استفاده از منابع اطلاعاتی Full Text همچون کتب و مراجع دائرة‎المعارف و ..... از منابع کاغذی استفاده شود.

5-  هزینه دسترسی یا دریافت منابع اطلاعاتی الکترونیکی عموماً سنگین می‎باشد بنابراین بهتر است ضمن شناسایی سرویس‎های رایگان اینترنت، در مورد سایر هزینه‎ها مثل هزینه دسترسی به استانداردها و مجلات تخصصی که بسیار سنگین می‎باشد بررسی لازم صورت پذیرد و از روشهای همکاری و اشتراک منابع بین مراکز و تهیه منابع برروی CD یا فرم کاغذی استفاده شود.

6-  استفاده از منابع اطلاعاتی الکترونیکی عمدتاً نیاز به تخصص و تجهیزات نرم‎افزاری، سخت‎افزاری و ارتباطی مناسب دارد و پرینترلیزری با کیفیت مطلوب جهت دریافت اطلاعات نیاز می‎باشد.

7-  نظر به اینکه منابع اطلاعاتی انرژی و فن‎آوری نوین اطلاع‎رسانی عمدتاً متعلق به کشورهای پیشرفته می‎باشد خطر مصرف زدگی در این حوزه وجود دارد بنابراین می‎بایست به گونه‎ای عمل شود که ضمن استفاده از نوآوری‎ها نیازهای واقعی پژوهشگران در حوزه انرژی برطرف گردد.

مدیر منابع اطلاعاتی می‎بایست ضمن شناسایی دقیق نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران و مدیریتها در حوزه انرژی در مورد هزینه تهیه یا دسترسی به این منابع تصمیماتی معقول اتخاذ و از خدمات اینترنت، خدمات پیوسته Online، دیسکهای فشرده، منابع کاغذی بنا به نیاز استفاده نماید. برای این منظور می‎بایست مجموعه‎ای منسجم بوجود آید که دسترسی مؤثر و سریع به اطلاعات با هزینه معقول منطبق با نیازهای پژوهشگران فراهم آورد .

 

مراجع

1-  پژوهشنامه اطلاع‎رسانی  ، سال دوم ، شماره 11، تیرماه 1378

2-  این اطلاعات از طریق جستجو در شبکه اینترنت دریافت شده است.

3-    پژوهشنامه اطلاع‎رسانی ، سال دوم ، شماره 11 ، تیرماه 1378

4-    این اطلاعات از طریق جستجو در شبکه اینترنت دریافت شده است.

5-    پژوهشنامه اطلاع‎رسانی ، سال سوم، شماره دوم ، مهرماه 1378

6-    این اطلاعات از طریق جستجو در شبکه اینترنت دریافت شده است.

 

 


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

جدیدترین مقاله ها

نام : *

پیغام : *