مقاله ها

1400/11/15
نویسنده : فرشته حلیمی
hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbff02c002000000c019000001000400

 

دانشگاه علامه طباطبائی

دانشکده اقتصاد

مرکز تحقیقات اقتصاد ایران

 

 

 

مأخذ شناسی جداول داده ـ ستانده و کاربردهای آن

در چهار دهه اخیر در ایران

 

 

تهیه و تنظیم : فرشته حلیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی

 

به سرپرستی: دکتر علی اصغر بانوئی (دبیر کمیته علمی همایش)

 

 

 

بهمن ماه سال 1381


 

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

مقدمه    ……………………………..……………………………………………

الف

مقالات فارسی    …………………………………………………………………………..

1

مقالات انگلیسی     ………………………………………………………………………..

59

منابع    ……………………………………………………………………………………..

66

 


مقدمه:

چهار دهه اخیر 8 جدول داده ـ ستانده در سطح ملی توسط چهار نهاد: وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی ایران و مرکز آمار ایران تهیه شده است. علاوه بر اینها تعداد زیادی از جداول داده ـ ستانده غیر آماری در سطوح ملی، بخشی و بنگاهی و منطقه‌ای با اهداف مختلف توسط پژوهشگران محاسبه و در طیف وسیعی از تحلیلهای اقتصادی، اقتصادی و اجتماعی و غیره مورد استفاده قرار گرفته است.

در این راستا ادبیات موجود نشان می‌دهد که در مقایسه با سه دهه پیش حجم پژوهشهای انجام گرفته در قلمرو داده ـ ستانده و تکنیکهای مرتبط به آن در دهه اخیر چشمگیر بوده است.

دومین همایش جدول داده ـ ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی فرصتی را فراهم آورده است تا کلیه کارهای انجام گرفته در قلمرو داده ـ ستانده در اقتصاد  ایران که بعضاً پراکنده و ناشناخته بودند در یکجا جمع‌آوری شود.

گزارش حاضر حاوی مقالات فارسی وانگلیسی منتشر شده یا منتشر نشده و طرحهای پژوهشی انجام گرفته توسط نهادهای مختلف را در بر می‌گیرد که از منابع مختلف و یا بصورت مصاحبه با پیشکسوتان داده ـ ستانده جمع‌آوری شده است.

الف

 

امید است مجموعة حاضر بتواند در تدوین پایان‌نامه‌ها و طرحهای پژوهشی مفید واقع شود.


 

   1. آریا فر| عظیم و بانویی| علی اصغر.(1372). بخش کشاورزی و نقش آن در فرایند انتقال اقتصاد ایران ، تحلیلی بر اساس تکنیک ایستای داده – ستانده  ویژه سمینار خصوصی سازی ، مجله اقتصاد کشاورزی و توسعه ، سال اول شماره اول .

 

   2. ابراهیم زاده رودگر| علی.(1376). فرایند محاسباتی ماتریس حسابداری جمعیت |مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،تهران .

چکیده: روابط متقابل میان کالاها و خدمات اولین بار و بصورت یک ماتریس جبری، بعنوان جدول داده ـ ستانده توسط واسیلی لئونتیف وارد ادبیات اقتصادی گردید. چارچوب اصلی جدول فوق را نظام تولیدی تشکیل می‌داده است. اما به مرور با مشاهده کاربردهای عملی فراوان این جدول بخصوص در نظام مالی نیاز به تهیه جدول جدیدی با ساختار ترکیبی تولیدی و مالی احساس شد. جدول جدید تحت عنوان ماتریس حسابداری اجتماعی توسط ریچارد استون ارائه گردید. اما ماتریس فوق نمی‌توانست روابط متقابل جمعیت را بصورت گروههای مختلف سنی تفکیک شده با واحدهای غیر متعارف کمی بیان کند. علاوه بر این ابزارهای فوق نمی‌توانستند جمعیت وگروههای مختلف مرتبط به آنرا بصورت منسجم پیش‌بینی نمایند. از اینرو ماتریس جدیدی تحت عنوان ماتریس حسابداری جمعیت توسط وی پایه‌گذاری شد. در این ماتریس استفاده از ابزار قدرتمند مارتیس انتقالی زنجیره‌ای مارکوف بسیار چشمگیر می‌نماید. روش زنجیره‌ای، اولین بار در سال 1906 توسط یک ریاضیدان روسی بنام مارکوف ارائه شد. این روش نوعی تکرار آزمایش است که در آن نتیجه هر آزمایش فقط بستگی به نتیجه آزمایش قبلی دارد.

مقاله حاضر سعی دارد که با آمارهای مناسب استان لرستان جنبه‌های کاربردی ماتریس انتقالی زنجیره‌ای مارکوف را در قالب ماتریس حسابداری جمعیت نشان دهد.

 

   3. اردشیری|منصور.(1373). بررسی آثار تغییرات توزیع درآمد بر متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از روش تحلیل داده ستانده| پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر حمید رضا برادران شرکاء .

 

 

   4. اسفندیاری| علی اصغر. (1377). تشخیص صنایع کلیدی بر مبنای شاخص پیوندهای فراز و نشیب در اقتصاد ایران با استفاده از جدول داده ستانده سال 1365 | مجله برنامه و بودجه شماره 25و26.

 

 

   5. امیریان| سعید .(1380).اثر اقتصادی توریسم در جمهوری اسلامی ایران، پایان نامهِ کارشناسی ارشد ، دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس به راهنمایی دکترصباغ کرمانی .

چکیده: هدف از تحقیق حاضر محاسبه اثرات اقتصادی توریسم در جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. برای این منظور از روش تحلیل داده ـ ستانده استفاده شده است. در این روش اثر مخارج توریستهای خارجی بر تولید، درآمد،‌ اشتغال، عواید دولت، توزیع درآمد و واردات محاسبه گردید. نتایج نشان می‌دهد که فعالیتهای هتل و رستوران،‌صنایع غذایی،‌ صنایع پوشاک و چرم، صنایع دستی و صنعت حمل و نقل داخلی بیشترین تأثیر را پذیرفته و بیشترین سهم از تولید، درآمد و اشتغال ایجاد شده در اثر مخارج توریستهای خارجی را به خود اختصاص می‌دهند. همچنین عواید دولت و واردات نیز با گسترش توریسم در ایران، افزایش می‌یابند. البته رستورانها و صنایع پوشاک و چرم برای تأمین نیازمندیهای توریستهای خارجی بیش از سایر بخشها وابسته به واردات هستند. علاوه بر این محاسبات نشان می‌دهد که توسعه توریسم در ایران باعث بهبود توزیع درآمد نیز خواهد شد.

همچنین ضرایب فزاینده تولید، درآمد و اشتغال مربوط به بخشهای مختلف اقتصادی نشان داد که بخش توریسم در ایران در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی از لحاظ ایجاد تولید، درآمد و اشتغال دارای اهمیت بالایی است.

کلمات کلیدی: اثرات اقتصادی، ضریب فزاینده،‌ توریسم، جدول داده ـ ستانده

 

   6. ایمانی راد |مرتضی.(1376) . محاسبه و ارزیابی صادرات کشور بر متغیرهای کلان اقتصاد با استفاده از جدول داده – ستانده . هفتمین کنفرانس سیاست های پولی و ارزی . موسسه تحقیقات پولی وبانکی ،تهران .

چکیده: از زمانیکه طراحی اصلی جداول داده ـ ستانده توسط لئونئیف تهیه و توسعه یافت، به تدریج این جداول و تکنیکهای مرتبط با آن جای خود را در برنامه‌ریزی اقتصادی و به خصوص در برنامه‌ریزی توسعه اقتصادی در کشورهای در حال توسعه بدست آورد. گستردگی کاربرد جداول آنطور بود که عدم استفاده از این جداول نقص بزرگی در کار برنامه‌ریزی به حساب می‌آمد. در این مقاله ابتدا به نقاط قوت جداول داده ـ ستانده پرداخته می‌شود و پس از آن مقدمة کوتاهی در مورد چارچوب‌ها و فرایندهای اصلی برنامه‌ریزی اقتصادی بحث خواهد شد. کاربردهای متنوع جدول داده ـ ستانده در این چارچوبها در نهایت مورد بحث قرار خواهد گرفت. جداول داده ـ ستانده و تکنیک‌های متنوع آن کاربردهای متعددی در برنامه‌ریزی کلان، برنامه‌ریزی بخشی و برنامه‌ریزی منطقه‌ای دارد که هر یک از این کاربردها به تفکیک مورد بحث قرار می‌گیرد.

 

   7. باستانزاد|حسین.(1376).اثرات تغییر قیمت حاملهای انرژی بر شاخص بهای تولیدات بخشهای مختلف با استفاده از تکنیکهای تطبیقی داده ستانده و الگوی تعادل پویای هزینه . مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ، تهران .

چکیده: شرایط تعادلی در بازار نهاده‌های اولیه و واسطه‌ای سطوح قیمت و مقادیر مصرفی عوامل تولید را تعیین می‌نماید. ارتباط متقابل قیمت‌های عوامل تولید (قیمت‌های نسبی) در شرایط تعادلی مستقیماً بر تکنولوژی تولید تأثیر داشته و تغییرات آن در کوتاه مدت و بلندمدت از طریق فرآیند جانشینی نهاده‌های متغیر و ثابت، ترکیب هزینه‌ای و شاخص قیمت تولیدات هر یک از بخش‌های اقتصاد را متأثر می‌سازد.

تغییرات بهای نهاده‌های اولیه و واسطه‌ای در کوتاه مدت از طریق سهم هزینه‌ای آنها و در بلندمدت از طریق تأثیر متقابل بر بازار سایر نهاده‌ها شاخص بهای تولید کالاها و خدمات را متأثر می‌سازد. در این تحقیق اثرات افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی، گاز طبیعی و برق (بعنوان نهاده‌های واسطه‌ای) بر شاخص‌های بهای تولیدات هر یک از بخش‌های اقتصاد با استفاده از تکنیک داده ـ ستانده و یک مدل تعادل عمومی مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

 

   8. باصری|بیژن.(1380). بررسی تاثیر سرمایه گذاری بر صادرات غیر نفتی در ایجاد اشتغال در اقتصاد ایران . رساله دکتری ، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد ، به راهنمایی دکتر اکبرکمیجانی .

 

   9. بانویی| علی اصغر. (1374). بنیانهای تئوری و فرایند عملی محاسبه جداول داده – ستانده نوین ، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی .

 

  10. بانویی|علی اصغر.(1375). جایگاه جدول داده – ستانده وجنبه های مختلف کاربرد آن در اقتصاد ایران ، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی شماره 3، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی .

 

  11. بانویی | علی اصغر.(1375) . قلمرو کاربردها وروشهای محاسبه جدول داده –ستانده منطقه ای| دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی .

 

 

  12. بانویی| علی اصغر و ابراهیم زاده| علی.(1375). تکنیک ماتریس حسابداری جمعیت و کاربردهای آن در برنامه ریزی اجتماعی ، مجله برنامه و بودجه  شماره 5 .

 

  13. بانویی|علی اصغر و ابراهیم زاده|علی .(1375) . بررسی امکان به کارگیری فنون داده ستانده در برنامه ریزی اجتماعی | مجله برنامه و بودجه شماره 5.

چکیده: جدول داده ـ ستانده معمولاً روابط متقابل کالاها و خدمات را به صورت یک ماتریس جبری همراه با واحدهای متعارف (پولی) نشان می‌دهد. حرکتهای متقابل کالاها و خدمات تحت عنوان نظام تولیدی، بدنه اصلی جدول داده ـ ستانده را تشکیل می‌دهد. از آنجا که متغیرهای مالی، از قبیل سرمایه‌گذاری و پس‌انداز و نهادهای مربوط به آنها و همچنین روابط متقابل آنها،‌خارج از قلمرو جدول داده ـ‌ ستانده قرار می‌گیرند، پیوندهای متقابل آنها با نظام تولیدی توسط جدول دیگری، با عنوان ماتریس حسابداری اجتماعی که ترکیبی است از نظام تولیدی و نظام مالی تکمیل گردید. ولی جدول مذکور، همانند جدول داده ـ ستانده نمی‌تواند حرکت متقابل جمعیت با واحدهای غیر متعارف آن،‌ از قبیل نفر، دانشجو، دانش‌آموز و مانند اینها را در نظر بگیرد. از این رو، جدول مستقل دیگری تهیه و تدوین گردید که می‌تواند روابط متقابل جمعیت را با واحدهای غیر متعارف به صورت کمی تبیین نماید. این جدول بعدها به ماتریس حسابداری جمعیت معروف گردید. از جدول مذکور می‌توان در جمعیت شناسی و سایر برنامه‌ریزیهای اجتماعی بهره گرفت. محور اصلی مقاله حاضر، نه فقط بررسی روابط متقابل جمعیت در کالبد تئوری جدول داده ـ ستانده می‌باشد، بلکه همچنین روش شناسیهای مقایسه‌ای بین جدول داده ـ ستانده و ماتریس حسابداری جمعیت و فرایند محاسبه چنین ماتریسی و کاربردهای آن را در برنامه‌ریزی اجتماعی، ارزشیابی می‌نماید.

 

  14. بانویی|علی اصغر.(1375) .کاربرد الگوی پویای داده ستانده در برنامه ریزی اقتصادی ایران | مجله برنامه و بودجه شماره 4.

چکیده: به رغم نبود آمار و اطلاعات موردنیاز برای تدوین جدول ضریبهای سرمایه بین بخشی، بسیاری از کشورها از مدل پویای لئونتیف در برنامه‌ریزی بهره می‌گیرند. هر چند پژوهشگران، تدوین جدول ضریبهای سرمایه بین بخشی و همچنین کاربرد مدل پویای لئونتیف را برای اقتصاد ایران پیشنهاد کرده‌اند، ولی تاکنون در این مورد، هیچ‌گونه کاری صورت نگرفته است. این مقاله بر محور همین موضوع می‌چرخد و می‌کوشد که به طور اجمالی فرایند محاسبه جدول ضریبهای سرمایه بین بخشی را برای اقتصاد ایران در سال 1353 در راستای فراخور جدول تجمعی داده ـ ستانده سال 1353 ارائه نماید. افزون بر آن، کاربرد تجربی چنین مدلی را به ازای نرخهای رشد هدفدار متغیرهای برونزای تقاضای نهایی همراه با تعیین نرخ رشد متوازن مدل فون نیومن برای اقتصاد ایران مورد ارزیابی قرار می‌دهد .

مشاهدات تجربی مربوط به نرخهای رشد هدفدار برای دوره 1353 1357 در قالب مدل پویای لئونتیف، نه فقط ضرورت به کارگیری ذخایر ارزی موجود، واردات رقابتی و عرضه داخلی کشور با سناریوهای مختلف واردات برای سالهای مذکور را تبیین می‌نماید، بلکه همچنین بر مازاد ارز خارجی برای سال 1353 نیز اشاره دارد. بنابراین، مشاهدات تجربی، زمینه‌ای را به وجود آورده که منجر به محاسبه نرخ رشد فون نیومن همراه با راهبردهای سیاستی برای سال مذکور شده است.

 

  15. بانویی|علی اصغر.(1375). مقدمه ای بر سیر تکاملی جدول داده-ستانده و کاربردهای آن ، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی شماره دوم ، دانشکده اقتصاددانشگاه علامه طباطبایی .

 

  16. بانویی| علی اصغر.(1376) . بررسی اجمالی بر جنبه های نظری ماتریس حسابداری اجتماعی ، مجموعه سخنرانیهای علمی  گروه اقتصاد بازرگانی  شماره 11 سال هشتم .

 

  17. بانویی|علی اصغر.(1376).جد ول داده ستانده در بستر تحولات فکری اقتصادی –اجتما عی در نیم قرن اخیر . |مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،تهران .

چکیده: شصت و یکسال پیش اولین مقاله لئونتیف تحت عنوان «روابط کمی داده ـ‌ستانده» به چاپ رسید. مقاله مذکور به طور کلی سه پیامد اساسی را به همراه داشته است: اول اینکه در این مقاله لئونتیف درصدد نجات بیش از دو قرن تابلوی اقتصادی کنه و احیای نیم قرن پیش تعادل عمومی اقتصاد تجسمی و غیر عملی والراس بوده است. دوم اینکه در این مقاله لئونتیف موفق شد که برای اولین بار قوانین ماتریس جبری و کاربردهای آن در اقتصاد را که تا آن زمان برای پژوهشگران و اهل فن ناشناخته بود وارد عرصه اقتصاد نماید. این خود در واقع منجر به خطی شدن اقتصاد شد. سوم اینکه در این مقاله لئونتیف سعی نمود رابطه منطقی و عملی بین تئوریها و آمارهای پراکنده را در چارچوب ماتریس جبری برقرار نماید.

پنج سال بعد وی اولین کتاب خود را تحت عنوان ساختار اقتصاد آمریکا 1929 ـ 1919 منتشر نمود که بعد از جنگ جهانی دوم، کتاب مذکور با تعمیق بیشتری روی تکنیکهای داده ـ ستانده و کاربردهای آن در راستای سیاستهای بعد از جنگ مورد تجدید نظر قرار گرفت.

 

  18. بانویی|علی اصغر و جهانگرد|اسفندیار.(1376). بررسی تاثیر سیاست توزیع مجدد درآمد بر ساختار اقتصاد ایران بر مبنای مدل داده – ستانده  ، مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده – ستانده و کار بردهای آن در برنامه ریزی های اقتصاد ، مرکزآمار ایران ، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی .

 

 

  19. بانویی| علی اصغر و یوسفی| محمد قلی وورمزیار| حسن. (1377). بررسی روش شناسی پیوندهای پسین وپیشین وتعیین محتوای واردات بخشهای اقتصاد ایران ، مجله برنامه وبودجه شماره 33 .

 

  20. بانویی|علی اصغر.(1377). بررسی کمی منابع حسابداری رشد در طرف تقاضای اقتصاد : تحلیلی بر اساس مدل تعادل عمومی ، مجموعه سخنرانیهای علمی گروه اقتصاد و بازرگانی سال هشتم شماره 11 ، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی .

 

 

  21. بانویی| علی اصغر. (1378) . بررسی روش شناسی توزیع درآمد در چارچوب نظام حسابداری اقتصادی :تحلیل کمی توزیع درآمد اولیه و ساختار تولید در ایران با استفاده از الگوی بسط یافته ، مجله برنامه و بودجه شماره 43و 44 .

چکیده: در این مقاله، ضمن بررسی اجمالی توزیع درآمد و ارتباط آن با ساختار تولید در الگوهای مختلف، نظیر کینز، کالدور، پاسینتی و لئونتیف، می‌بینیم که مقوله توزیع درآمد و تحلیل‌های مرتبط به آن، خارج از نظام تولیدی این الگوها قرار دارند. و بدین روی، نمی‌توانند در تحلیل‌های کمی هم زمان توزیع درآمد و ساختار تولید مورد استفاده قرار گیرند. برای این منظور،‌ از الگوی بسط یافته جدول داده ـ ستانده سود جسته‌ایم. الگوی پیشنهادی، فقط توزیع درآمد اولیه در بخش‌های مختلف اقتصادی را نشان می‌دهد.

 

  22. بانویی| علی اصغر و برادران شرکاء |حمید رضا و عسگری| منوچهر.(1378) . نقش صادرات بخشهای کشاورزی | صنعت و خدملت در ایران و تا ثیر آن بر رشد بخشهای اقتصادی با استفاده از جدول داده- ستانده | دومین همایش اقتصاد ایران |  موسسه پژوهشهای بازرگانی . 

چکیده: دیدگاههای مختلف توسعه اقتصادی در نیم قرن اخیر، سیاستها و استراتژیهای متعددی نظیر جایگزینی واردات،‌گسترش بازار داخلی، تغییرات ساختاری و تشویق صادرات را در روند صنعتی شدن اقتصاد کشورهای در حال توسعه، توصیه و پیشنهاد نموده‌اند که هر یک از این کشورها از جمله ایران، به فراخور ساختار سیاسی و اقتصادی خود، یکی از این استراتژیها و یا ترکیبی از آنها را در برنامه‌های اقتصادی خود مورد استفاده قرار داده‌اند. اگر چه آثار این نوع استراتژیها و محاسن و معایب هر یک از آنها در سطوح کلان اقتصادی به طور قابل ملاحظه‌ای مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، مع هذا در سطوح بخشها کمتر بچشم می‌خورد. هدف اصلی مقاله، بررسی کمی آثار این نوع استراتژیها، بویژه نقش صادرات بر رشد بخشهای مختلف اقتصادی در دوره 1373 1348 می‌باشد. برای این منظور، الگوی منابع حسابداری رشد اقتصادی تحت دو سناریو (اثرات صادرات کل و اثرات صادرات غیر نفتی) برای رشد بخشهای مختلف، مورد استفاده قرار می‌گیرد. مقاله از آمار و اطلاعات جداول داده ـ ستانده سالهای 1348، 1353، 1364، 1367 و 1373 به قیمت ثابت 1353 سود خواهد جست.

 

  23. بانویی| علی اصغر. (1380) . اهمیت ماشین حسابداری لئونتیف به عنوان پل ارتباطی دیدگاههای رشد محور وانسان محور، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی شماره 9،دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی.

 

  24. بانویی| علی اصغر.( 1380) . انواع ضریب فزاینده در الگوهای باز و تعمیم یافته وتفسیر آنها | دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی .

 

 

  25. بانویی| علی اصغر و عسگری| منوچهر و محمودی |مینا.(1380). بررسی کمی رابطه بین ساختار تولید و اشتغال در بخشهای مختلف اقتصادی با استفاده از نظام شبه ماتریس حسابداری اجتماعی ، مجموعه مقالات اولین همایش دو سالانه اقتصاد ایران ،پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس .

 

  26. بانویی| علی اصغر و مینا| محمودی.(1380). محاسبه توان اشتغالزایی بخشها بر حسب تفکیک جغرافیایی مصرف و درآمد خانوارها در قالب نظام شبه ماتریس حسابداری اجتماعی ، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی شماره 8 ، دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی .

چکیده: الگوی کلان یک تولید کننده و یک مصرف کننده کینز والگوهای کلان بسط یافته یک تولیدکننده و چند مصرف کننده کالدور، پاسینتی، کالکی و همچنین،‌الگوی چند تولیدکننده و یک مصرف کننده لئونتیف دارای نارساییهایی در بررسی همزمان مصرف، درآمد اولیه، ساختار تولید و اثرات زنجیرهای آنها بر توان اشتغال‌زایی بخشهای مختلف اقتصادی است. برای رفع بعضی از این نارساییها، نظام شبه ماتریس حسابداری اجتماعی معرفی و میزان انعطاف‌پذیری آن در قلمرو بررسی همزمان مسائل اقتصادی ـ اجتماعی نسبت به الگوهای پیشین ارزیابی میشود. روش شناسایی و چگونگی لحاظ کردن مصرف (درآمد) خانوارها در ارتباط با درآمد مختلط بر اساس منطق  ماتریس حسابداری اجتماعی، تفکیک آن بر حسب جغرافیایی (شهری و روستایی)، تعامل همزمان مصرف، درآمد اولیه و ساختار تولید در قالب ناظم شبه ماتریس حسابداری اجتماعی و در نهایت، محاسبه توان اشتغال‌زایی بخشها و رده‌های مختلف شغلی محورهای اساسی مقاله حاضر را تشکیل میدهند. در این مقاله، مشاهده میشود که در مقایسه با رویکرد نظام حسابداری متعارف داده ـ ستانده لئونتیف، رویکرد نظام شبه ماتریس حسابداری اجتماعی بدون تفکیک جغرافیایی مصرف (درآمد) خانوارها میتواند تصویر واقع بینانه‌تری از توان اشتغالزایی بخشها و ردههای مختلف شغلی به دست دهد. با تفکیک جغرافیایی مصرف (درآمد) خانوارها نتایج به دست آمده به مراتب بهتر از دو رویکرد قبلی است. پایه‌های آماری مقاله حاضر را جدول داده ـ ستانده سال 1375، آمارهای تفصیلی نفوس و مسکن سال 1375 و بودجه خانوارهای شهری و روستایی همان سال تشکیل می‌دهد.

 

 

  27. بانویی|علی اصغر و مینا| محمودی. (1380) . اهمیت درآمد مختلط و ربط آن به توان اشتغالزایی بخشهای مختلف اقتصادی در قالب نظام شبه ماتریس حسابداری اجتماعی،مجله برنامه و بودجه سال هفتم  شماره 2. 

 

  28. بانویی| علی اصغر وهمکاران. (1380). بررسی آثار وتبعات یکسان سازی نرخ ارز بر شاخص قیمتهای تولید ،عوامل تولید و هزینه زندگی ، نشریه مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ، مجلس و پژوهش شماره 32 سال هشتم .

 

  29. بانک مرکزی ایران.(بی تا). جدول داده ستانده سال 1353،تهران.

 

  30. بانک مرکزی ایران ، طرح تهیه جدول داده ستانده اقتصاد ایران | تاریخ اجرا : 1367|تهران | ایران .

 

  31. بانک مرکزی ایران. (1375) . جدول داده ستانده 1367 اقتصاد ایران ، تهران ، ایران .

 

  32. برادران خسرو شاهی| فریده. (1362) . جدول داده ستانده و کاربردهای آن | مدیریت آمارهای مالی و محاسبات ملی (نشریه داخلی)، مرکز آمار ایران .

 

  33. برادران شرکاء |حمید رضا وبانویی| علی اصغر و عسگری| منو چهر. (1379). منابع چهارگانه حسابداری رشد در طرف تقاضای اقتصاد : تحلیلی بر اساس الگوی ایستای داده – ستانده ، پژوهش و سیاستهای اقتصادی  شماره 4 .

چکیده: در نیم قرن اخیر نظریه‌ها و دیدگاه‌های مختلفی بین رابطه صنعتی شدن و رشد اقتصادی توسط اندیشمندان اقتصادی برای کشورهای در حال توسعه مطرح و پیشنهاد شده است. بعضی از این دیدگاه‌ها یک عامل و بعضی دیگر دو و چند عامل را در رشد اقتصادی توصیه کرده‌اند. حتی عملکرد واقعی کشورهای در حال توسعه در نیم قرن اخیر حاکی از این واقعیت است که بعضی از کشورها به منظور نیل به رشد اقتصادی بیشتر، عوامل مختلفی نظیر «نگاه به داخل» و «نگاه به خارج» را در اولویت سیاست‌های اقتصادی خود قرار داده‌اند. عوامل نگاه به داخل و سیاست‌های مرتبط به آن به گسترش تقاضای نهایی داخلی، تغییرات ساختاری و جایگزینی واردات تقسیم شده است. عوامل نگاه به خارج اساساً به گسترش صادرات مرتبط می‌شود.

سوال اساسی که محور اصلی مقاله حاضر را تشکیل می‌دهد این است که سهم هر یک از عوامل بر رشد بخش‌های مختلف اقتصادی در دراز مدت و کوتاه‌مدت چگونه است؟ برای این منظور از الگوی حسابداری رشد در طرف تقاضای اقتصاد که معمولاً در قالب تکنیک ایستای باز جدول داده ـ‌ ستانده امکان‌پذیر می‌گردد،‌استفاده شده است. در قالب الگوی مذکور چهار عامل رشد،  نظیر گسترش تقاضای نهایی داخلی، تغییرات ساختاری، جایگزینی واردات و تشویق صادرات مشخص و سپس تأثیرات هر یک از آنها بر رشد بخش‌های مختلف اقتصادی به روش‌های رشد مطلق و رشد نسبی محاسبه شده است.

در این مقاله از جدول داه ـ ستانده سالهای 1348، 1353، 1363 و 1367 که به قیمت ثابت سال 1353 محاسبه گردیده‌اند، استفاده شد.

نتایج حاصل به روش رشد مطلق در سطح کلان نشان می‌دهند که گسترش تقاضای نهایی داخلی و استراتژی جایگزینی واردات به عنوان منابع مسلط رشد کلان اقتصادی در دوره‌های مورد بررسی به شمار می‌آیند و به روش رشد نسبی فقط استراتژی جایگزینی واردات به عنوان منابع مسلط در رشد کلان اقتصادی محسوب می‌شود. در هر روش و در دوره‌های مورد بررسی، هیچیک از منابع چهارگانه به عنوان منابع مسلط در رشد کلان اقتصادی ظاهر نمیگردند.

 

  34. بهشتی دهکردی| علی. (1369 ). بررسی آثار تغییرات نرخ برابری پول ملی بر هزینه تولید (قیمت تمام شده محصول ) از طریق استفاده از جداول داده ستانده| پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی  دانشگاه شهید بهشتی | به راهنمایی پرویز داوودی .

 

  35. پرمه| زورار. (1378). بررسی آثار افزایش صادرات بخشهای کشاورزی و صنعت بر بخشهای اقتصاد ایران ،مجله تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران شماره 59 .

 

  36. پرمه| زورار. (1379). بررسی رشد سرمایه گذاری بخشهای کشاورزی و صنعت بر اقتصاد ، ششمین همایش صادرات غیر نفتی .

 

  37. پلیمی| رحمان. (1374). اولویت بندی بخشهای اقتصاد ایران با استفاده از جدول داده ستانده سال 1365 |پایان نامه کارشناسی ارشد| دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران |به راهنمایی احمد فرجی دانا .

 

 

  38. پور کاشانی| سید حسین. ( 1372). ارزیابی اقتصادی سرمایه گذاریهای ملی به روش داده ستانده (با تاکیدی بر صنایع مصرفی | واسطه ای و سرمایه ای )|پایان نامه کار شناسی ارشد | دانشکده اقتصاد  دانشگاه تهران | به راهنمایی علی محمودی .

 

  39. پیراسته| حسین.(1378) . ارزیابی عملکرد بخشهای اقتصادی کشور در برنامه اول توسعه با استفاده از جدول داده – ستانده ، مجله تحقیقات اقتصادی شماره 54 دانشکده اقتصاد  دانشگاه تهران .

چکیده: در این مقاله با استفاده از جداول داده ـ ستانده سالهای 1363 و 1370 به ارزیابی عملکرد برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پرداخته شد. برای انجام این تحقیق ضرائب فزاینده درآمد و اشتغال بخش‌های مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نمودار درصد خودکفایی بخش‌های گوناگون اقتصادی ترسیم شد. نتایج حاصله نشان می‌دهند که نرخ‌های رشد تولید بخش‌های در برنامه اول با تحصیل نرخ بالای رشد اقتصاد ملی چندان ملازمت و هماهنگی نداشته‌اند. از طرف دیگر، هماهنگی و سازگاری بین اهداف رشد تولید و اشتغال بخش‌ها در برنامه مشاهده نمی‌شود . با این وصف، ترسیم نمودارهای خودکفایی از بخش‌های اقتصادی در طی دوره مورد بررسی (1370 و 1363) حاکی از افزایش تعداد بخش‌هایی است که به مرز خودکفایی اقتصادی رسیده‌اند که این امر نشان‌دهنده تحول در ساختار اقتصاد کشور طی برنامه اول می‌باشد.

 

  40. پیراسته| حسین و کریمی| فرزاد. (1381). ارزیابی ظرفیتهای ایجاد اشتغال در برنامه سوم توسعه ،فصلنامه پژوهشهای بازرگانی شماره 22 .

 

  41. توفیق| فیروز.(1371). تحلیل داده – ستانده در ایران و کاربردهای آن در سنجش ، پیش بینی و برنامه ریزی ، نشر جامعه و اقتصاد .

 

  42. توفیق| فیروز. (1372) . تحلیل داده ستانده | کاربرد در کشاورزی . وضعیت ایران | اقتصاد کشاورزی و توسعه شماره 1.

چکیده: از کاربردهای مهم، هر چند دشوار الگوی داده ـ ستانده، تحلیلها و برنامه‌ریزیهای منطقه‌ای (یک منطقه و دنیای خارج) و میان منطقه‌ای یا چند منطقه‌ای است. از جمله فواید و شاهد مهمترین فایده اینکار فراهم‌آوردن پی گرفتن اثر تغییر در اجزای تقاضای نهایی (مصرف خانوارها، مصرف دولت، تشکیل سرمایه، تغییر در موجودی کالاها و صادرات) منطقه‌ای در هر یک از بخشهای منطقه یا مناطق دیگر است. یعنی به کمک الگوی داده ـ ستانده می‌توان اثر مثلاً افزایش سرمایه‌گذاری در احداث راههای زمینی استان خراسان را در صنایع تولید مصالح ساختمانی غیر فلزی آذربایجان شرقی، پی گرفت. یا اثرات منطقه‌ای افزایش هزینه‌های جاری دولت را در مناطق گوناگون کشور سنجید. اما برای تحقق این منظور لازم است اقتصاد کشور نه تنها بر حسب بخشها که بر حسب مناطق نیز شکافته شود. یعنی فعالیتها بر حسب بخش و منطقه طبقه بندی گردند.

 

  43. توفیق| فیروز. (1376) . تحلیل داده ستانده در برنامه ریزیهای اقتصادی با تاکید بر برنامه ریزی منطقه ای | مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،تهران .

 

 

  44. جهانگرد| اسفندیار. (1375) . تجزیه و تحلیل ساختار اقتصاد ایران | بر اساس جداول داده ستانده به قیمت ثابت 1353 ، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر علی اصغر بانویی 

 

  45. جهانگرد| اسفندیار و شیرازی| محسن. (1376) . تعیین جایگاه صنعت در رشد بهینه بخش کشاورزی ، مجموعه مقالات سمینار نقش صنعت در توسعه کشاورزی | اصفهان | شهرک علمی وتحقیقاتی اصفهان.

 

  46. جهانگرد| اسفندیار. (1376) .   تبیین تغییر ساخت تکنولوژی اقتصاد ایران (تحلیلی برمبنای تکنیک ایستای داده –ستانده به قیمت ثابت) مجله برنامه وبودجه.

چکیده: به رغم نبود یک نظام برنامه‌ریزی شده و مدون در خصوص تهیه جدول داده ـ ستانده ملی (IO) در ایران،‌ مقاله حاضر با استفاده از جدولهای داده ـ ستانده به قیمت ثابت 1353، سعی در ارائه تغییر تکنولوژی واقعی در اقتصاد ایران دارد. از لحاظ روش شناسی، از تحلیل ایستای داده ـ ستانده برای اندازه‌گیری تغییر تکنولوژیک به صورت کمی استفاده شده است که به دلیل نبود روش نظام‌یافته‌ای در تدوین جدول داده ـ ستانده، محاسبه فوق در مقاطع مختلف 1348، 1353، 1363 و 1367 صورت پذیرفته است. تحلیل از این طریق به ما یاری می‌رساند تا بتوانیم علاوه بر شناخت وضع اقتصاد ایران از حیث کمی، ماهیت تکنولوژیک و ساز و کار آن را از دید کلی شناسایی کنیم. برنامه‌ریزی توسعه، و از آن بالاتر، تدوین راهبردهای توسعه تکنولوژیک به چنین یافته‌هایی نیاز دارد.

  47. جهانگرد| اسفندیار. (1376) . نقش صنعت بیمه در ایجاد امنیت اقتصادی ایران | مجله برنامه وبودجه شماره 22-23.

چکیده:‌ اصولاً فعالیتهای اقتصادی هر جامعه به صورت یک حالت پویا عمل می‌کنند. حرکت آنها، به صورتی درنگ ناپذیر، بر عوامل پیرامون خود اثر می‌گذارد و از آنها اثر می‌پذیرد. صنعت بیمه هم از جمله مهمترین بخش‌های اقتصادی هر کشور است که مشمول همین قاعده می‌گردد. بیمه، در فرایند تولید، از عوامل اطراف خود اثر می‌پذیرد و بر آنها اثر می‌گذارد و باعث رشد و توسعه تولید و رفاه اجتماعی کشورها می‌گردد. در علم اقتصاد، عملاً تنها شبکه مجموعه نگر مطالعاتی، جدول داده ـ ستانده است که امکان بررسی اثرهای متقابل بین فعالیت‌های اقتصادی را فراهم می‌کند. در این مقاله،‌ به بررسی نحوه توزیع خدمات بیمه‌ای در فعالیتهای اقتصادی و چگونگی فعالیت زایی این صنعت در اقتصاد ایران، و در نهایت، ایجاد امنیت اقتصادی ناشی از آن می‌پردازیم. در این زمینه، از آخرین جدول آماری اقتصاد ایران تاکنون،‌یعنی جدول 1367 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سود جسته‌ایم. نتایج به دست آمده، موید ایجاد  امنیت اقتصادی توسعه این صنعت، صرفاً در بخش‌های خدماتی، می‌باشد.

اصولاً فعالیت‌های اقتصادی هر جامعه بصورت یک حالت دینامیک و پویا عمل می‌کنند و این حرکت بصورت توقف‌ناپذیر بر عوامل اطراف خود اثر می‌گذارد و متقابلاً از آنها اثر می‌پذیرد. صنعت بیمه هم از جمله مهمترین بخش‌های اقتصادی هر کشور می‌باشد که از این قاعده مستثنی نیست و در فرآیند تولید از عوامل اطراف خود اثر می‌پذیرد و بر آنها اثر می‌گذارد و باعث رشد و توسعه تولید و رفاه اجتماعی کشورها می‌گردد.

در علم اقتصاد عملاً، تنها شبکه مجموعه‌نگر مطالعاتی، جدول داده ـ ستانده است که امکان بررسی اثرات متقابل بین فعالیت‌های اقتصادی را فراهم می‌کند. در این مقاله با بررسی نحوه توزیع خدمات بیمه‌ای در فعالیت‌های اقتصادی و چگونگی فعالیت‌زایی این صنعت در اقتصاد ایران و نهایتاً ایجاد امنیت اقتصادی ناشی از آن پرداخته می‌شود. در این خصوص از آخرین جدول آماری اقتصاد ایران تاکنون یعنی جدول سال 1367 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران استفاه می‌گردد. نتایج حاصله مؤید ایجاد امنیت اقتصادی توسط این صنعت صرفاً در بخش‌های خدماتی می‌باشد.

 

  48. جهانگرد| اسفندیار . (1376) . تحلیل ارتباط پسین و پیشین زیر بخشهای کشاورزی در اقتصاد| مجله جهاد  سال هفدهم شماره 200-201 .

 

  49. جهانگرد| اسفندیار. (1377) . تحلیل پدیده صنعتی شدن خدمات اقتصاد ایران ( تحلیلی بر مبنای مدل افراز شده داده ستانده ) | مجله برنامه و بودجه شماره 25-26.

چکیده: یکی از ویژگیهای دهه اخیر، افزایش آگاهی به اهمیت نقش خدمات در فرایند توسعه اقتصادی و اجتماعی ملتهاست. در اقتصاد ایران نیز بخش خدمات طی دهه‌های اخیر، رشد چشمگیری داشته، و سهم شایانی از بعد اشتغال و ارزش افزوده را به خود اختصاص داده است. اقتصاد شناسان، در باب افزایش نقش بخش خدمات در اقتصاد، نظریات مختلفی را مطرح کرده‌اند. ولی به دلیل عدم برابری «وزن»،‌ «ترکیب» و «اهمیت» این بخش در جوامع مختلف، این نظریات، به طور گسترده و در همه جوامع، کاربرد نداشته است. در این مقاله، با استفاده از جدولهای داده ـ ستانده سالهای 1353، 1363 و 1367 اقتصاد ایران به قیمت ثابت 1353 به گونه افزار شده، به بررسی نقش بخش خدمات و چگونگی عملکرد این بخش طی دو دوره 1353- 1363 و 1353 1367 می‌پردازیم. برای تحقیق این امر، ضریبهای فزاینده بخشهای تولیدکننده کالا و خدمات و نرخ انتشار بخشهای مختلف اقتصادی را بررسی کرده‌ایم. نتایج این پژوهش در ظاهر بیانگر افزایش سهم بخش خدمات در اقتصاد ایران است،‌ ولی به دلیل ماهیت خدمات در اقتصاد ایران، پدیده صنعتی شدن خدمات در ایران در قیاس با کشورهای پیشرفته، اتفاق نیافتاده است.

 

  50. جهانگرد| اسفندیار. (1377) . درآمدی بر تدوین جدول داده ستانده بخشی در اقتصاد ایران و ارائه یک تجربه در زیر بخش دام وطیور | اقتصاد کشاورزی و توسعه شماره 24 | وزارت  کشاورزی | مرکز مطالعات و برنامه ریزی اقتصاد .

چکیده: از جمله محدودیتهای حاد برنامه‌ریزی و ارزیابی سیاستهای اجرا شده در کشورهای در حال توسعه، محدودیت آمار واطلاعات دقیق است. برای برنامه‌ریزی می‌باید از دو موضوع کلی در هر اقتصاد اطلاعات کافی وجود داشته باشد. ابتدا در مورد وضعیت موجود و دوم در مورد وضعیت مطلوب اطلاعات در مورد وضعیت موجود ابعاد گوناگونی دارد که ظهور و تبلور آن بر عهده نظامهای تولید آمار و  اطلاعات است.

در اغلب کشورهای جهان از جمله ایران، تدوین وتنظیم آمار حسابهای اقتصادی، جدولهای داده ـ ستانده (IO) ملی ازجمله ابزارهای نظام شمرده می‌شود. ولی در ایران به دلیل نبود سیستمی مدون و برنامه‌ریزی شده، تدویل جدولهای داده ـ ستانده در سطح ملی از روندی خاص برخوردار نیست و دلیل قانع کننده‌ای هم برای تدوین آن وجود ندارد. همچنین متولی تدوین این جدولها هم تا به حال ارگانهای مختلف با به کار‌گیری مفاهیم آماری گوناگون بوده‌اند.

مقاله حاضر به دلیل انجام برنامه‌ریزی و معرف سیستمی آماری و اطلاع‌رسانی دقیق در نظام تولیدی بخشی در اقتصاد ایران به بررسی مبانی علمی و کاربردی تدوین جدول داده ـ ستانده از نوع جدولهای داده ـ ستانده نوین بخشی می‌پردازد.

 

  51. جهانگرد| اسفندیار. (1377) . شناسایی فعالیتهای کلیدی اقتصاد ایران در یک برنامه توسعه اقتصادی | مجله برنامه بودجه شماره 31-32.

چکیده: برای رشد، مسیرهای مختلفی وجود دارد که بستگی به این دارد که در چه بخشهایی از اقتصاد، سرمایه‌گذاری انجام گیرد. نرخ رشد نیز با توجه به بخشهایی که در آنها سرمایه‌گذاری می‌شود، فرق می‌کند. بنابراین، در درازمدت، به حداکثر رساندن رشد،‌ در گرو تخصیص هر چه بیشتر سرمایه‌گذاری در بخشهای کلیدی و مهم اقتصاد است. یکی از راههای شناسایی بخشهایی کلیدی در هر اقتصاد، روش تحلیل داده ـ ستانده است. در این مطالعه،‌برای شناسایی بخشهای کلیدی اقتصاد ایران از نظر نظام تولید، ار جدول داده ـ ستانده سال 1370 مرکز آمار ایران به صورت 18 بخشی سود جسته‌ایم. برای این منظور، شاخصهای پسین و پیشین و شاخص پراکندگی برای شناسایی بخشهای کلیدی را در نظر گرفته‌ایم. بر اساس پژوهش حاضر چهار بخش صنایع کانی غیر فلزی، صنایع کاغذ، چاپ و انتشار، صنایع چوب و محصولات چوبی‌ و برق و آب و گاز جزو صنایع کلیدی نظام تولید ایران به شمار می‌روند.

 

  52. جهانگرد| اسفندیار.(1377).قیاس اولویتهای سرمایه گذاری در برنامه های عمرانی اقتصاد ایران |مجموعه مقالات پنجاه سال برنامه ریزی تو سعه در ایران |  مرکز تحقیقات اقتصاد ایران سازمان برنامه و بودجه.

چکیده: تجزیه و تحلیل اقتصاد هر کشور به روش داده ـ ستانده ترکیب داخلی آن را بیشتر وسیله تکنولوژی شکل گرفته است، آشکار می‌کند و اگر این روش در مورد اقتصاد کشورهای در حال توسعه به کار می‌رود راههای رشد را یکایک مشخص می‌کند (لئونتیف) .

هر قدر اقتصادی وسیعتر و پیشرفته‌تر باشد، ترکیب آن کاملتر و حاوی روابط منظم بیشتری است و بر عکس هر قدر اقتصادی عقب افتاده‌تر باشد، ترکیب آن ناقص‌تر و حاوی روابط غیر منظم بیشتری است. یکی از روشهای رسیدن به ترکیب کاملتر و در مسیر توسعه اقتصادی قرار گرفتن در اقتصاد کشورهای در حال توسعه سرمایه‌گذرای باعث تکمیل خانه‌های جدول داده ـ ستانده شده و ابعاد و ساختار اقتصاد را متحول می‌سازد و باعث رشد و پیشرفت اقتصاد می‌شود.

بر پایه این اصل در این مقاله با استفاده از جدولهای داده ـ ستانده اقتصادی طی برنامه‌های عمرانی کشور، به تشخیص فعالیتهای کلیدی پرداخته و با اولویت گذاری برنامه‌ها از لحاظ سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف، به قیاس برنامه‌ها از این بعد می‌پردازیم. در نهایت پیشنهاداتی در این خصوص ارایه می‌گردد.

 

  53. جهانگرد ، اسفندیار. (1378) . بررسی الویت های سرمایه گذاری برنامه های عمرانی ایران در مقایسه با معیار پیوندهای پسین و پیشین فعالیتهای اقتصادی ، مجموعه مقالات پنجاه سال برنامه ریزی توسعه در ایران، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی وسازمان برنامه وبودجه .

 

 

  54. جهانگرد| اسفندیار و محبوب|حمید. (1378). تاثیر تجارت خارجی بر تقاضای نیروی کار متخصص وغیر متخصص ایران، مجله برنامه وبودجه 46-47 زمستان ، بهمن 1378 .

 

جهانگرد| اسفندیار.(1378) . تحلیل سازگاری سرمایه گذاری در برنامه دوم توسعه اقتصادی | اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران| مجله برنامه و بودجه ، شماره 21 .

چکیده : از دیرباز، اقتصاددانان در سراسر گیتی،‌برای تبیین ساختار تولیدی بین الصنایع و پیش بینی متغیرهای اقتصادی از مدلهای داده ـ ستانده سود جسته‌اند. از زمانی که لئونیتف به طراحی اصلی جدولهای داده ـ ستانده پرداخت، به تدریج این جدولها و فنون مرتبط با آن، جای خود را در برنامه‌ریزی اقتصادی، به ویژه در برنامه‌ریزی توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه به دست آورد. از این نظر، کشورهای مختلف، همواره کوشیده‌اند تا جدول داده ـ ستانده روزآمد از اقتصاد خود داشته باشند، زیرا جدولهای داده ـ ستانده، کاربردهای متنوعی دارند. در این مقاله، با استفاده از جدول داده ـ ستانده 1367 اقتصاد ایران، به یکی از کاربردهای آن، که بررسی تحلیل سازگاری سرمایه‌گذاری است، می‌پردازیم. برای این کار،‌ ابتدا ضریب‌های داده ـ ستانده و ترکیب اجزای تقاضای نهایی را محاسبه کرده‌ایم. سپس بر مبنای حل مدل داده ـ ستانده در مقاطع زمانی مختلف، بردار تولید ناخالص فعالیت‌ها و بردار ارزش افزوده بر حسب بخش‌های ششگانه جدول همفزونی شده، برای سالهای 1373 ـ 1378 با توجه به هدف‌های کمی برنامه‌دوم توسعه ایران در مورد اجزای تقاضای نهایی را به دست داده‌ایم. در پایان هم میزان سرمایه‌گذاری موردنیاز برآورد شده توسط الگوی داده ـ ستانده و سرمایه ‌گذاری پیش‌بینی شده در برنامه دوم را با هم مقایسه نموده و سازگاری آن را بررسی کرده‌ایم.

 

  55. جهانگرد| اسفندیار و محبوب| حمید. (1378). تاثیر تجارت خارجی بر تقاضای نیروی کار متخصص و غیر متخصص ایران ، مجله برنامه و بودجه سال چهارم شماره 46و47 .

یکی از مقولات مهم اقتصادی بررسی اثرگذاری تجارت خارجی بر وضعیت تقاضای نیروهیا متخصص و غیر متخصص هر کشور است برای حصول این امر در این مقاله ما از مدل داده ـ ستانده استفاده نموده و تأثیر تجارت خارجی مصرف داخلی بر تقاضای نیروی کار متخصص و غیر متخصص را محاسبه نموده‌ایم. بدین منظور ازجدول داده ـ ستانده سال‌های 1365 و 1370 مرکز آمار ایران و جدول غیر آماری سال 1375 بهره گرفته‌ایم و اثرهای یاد شده را تحلیل نموده‌ایم. نتایج تجربی حاکی از آن است که تخصص برای صادرات به مفهوم نسبت نیروی کار متخصص و نیروی کار غیر متخصص برای صادرات در مقایسه با واردات در طی سالهای 1365 1370 افزایش و در سالهای 1370 1375 کاهش یافته است.

 

  56. جهانگرد| اسفندیار. (1379). نقش بخش کشاورزی در اقتصاد ایران ، مجله جهاد شماره 213- 212.

 

 

  57. جهانگرد| اسفندیار و محبوب |حمید. (1379) . بررسی توزیع مجدد درآمد بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران ، با استفاده از مدل شبه داده – ستانده  ، پژوهش ها و سیاست های اقتصادی شماره 15 ، معاونت امور اقتصادی  وزارت دارایی و امور اقتصادی .

چکیده: توزیع درآمد در هر جامعه‌ای علاوه بر جنبه‌های اقتصادی، در ابعاد سیاسی و اجتماعی نیز حائز اهمیت داست و هر رویکرد اقتصادی به توزیع درآمد، ناگزیر پیامدهای سیاسی و اجتماعی نیز خواهد داشت. این مقوله، نظر به اهمیت آن، در بحث‌های اقتصادی همواره مورد توجه اقتصاددانان و سیاست گذاران اقتصادی از جمله سیاست‌گذاران اقتصادی کشورمان بوده و هست. بدین منظور در این پژوهش با استفاده از مدل «شبه داده ـ ستانده» (Semi input – output) که در قالب برنامه‌های اشتغال سازمان بین‌المللی کار (ILO) طرح و گسترش یاتفه سعی در بررسی تأثیر و توزیع مجدد درآمد به نفع گروههای درآمدی پایین بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران داریم. به عبارت دیگر، در این پژوهش به دنبال این مطلب هستیم که آیا توزیع درآمد منجر به رشد اقتصادی خواهد شد یا خیر، در انجام این پژوهش ازجدول داده ـ ستانده سال 1370 مرکز آمار ایران در قالب چهار بخش تجمیع شده کشاورزی، معدن، صنعت وخدمات با فرض تکنولوژی کالا استفاده خواهد شد.

  58. جهانگرد| اسفندیار.(1379) . تجزیه و تحلیل ساختار اقتصاد ایران  ، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی ایران شماره 4-5 |  دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی .

چکیده: جدول داده ـ‌ ستانده اقتصادی را می‌توان همچون مجموعه اطلاعاتی که ویژگی‌های خاص ساختاری یک نظام اقتصادی را توصیف می‌کند و یا همچون روش فنی تحلیل برای تشریح و متأثر کردن حرکت نظام در مقطع معینی از زمان یا در طول یک دوره زمانی معین درنظر گرفت. تجزیه و تحلیل سیستم تولید جدول داده ـ ستانده به طور طبیعی منجر به الگویی از نوع (لئونتیف) می‌گردد که اندیشه اصلی آن بر این اعتقاد استوار است که می‌توان اقتصاد هر کشور را به بخش‌های مجزایی به نام صنایع (فعالیت) تقسیم کرد که هر یک کالاهای مشابه، و نه لزوماً همگن، تولید می‌کنند. با این حال، تقریباً همه جداول بر حسب ارزش‌های پولی تهیه می‌شوند ولی ضرایب داده ـ ستانده از لحاظ نظری نشان دهنده مقادیر فیزیکی کالاهای موردنیاز برای تولید حجم معینی از یک کالای مشخص می‌باشند به دلیل ناهمگنی کالاها و عدم قابلیت سنجش بر مبنای کمیت خدمات، تهیه جداول مذکور به گونه کمی ممکن نیست. لذا، ا زجمله روش‌های حذف اثرات تغییر قیمت در زمینه مقایسه جداول مذکور محاسبه آنها به قیمت ثابت می‌باشد. در این خصوص،‌ مقاله حاضر با محاسبه برخی جداول داده ـ ستانده اقتصادی ایران به قیمت ثابت به بررسی تحولات ساختاری فعالیت‌ها می‌پردازد.

 

  59. جهانگرد| اسفندیار. (1379) . تجزیه وتحلیل تصادفی مدل داده ستانده در ایران | مجله برنامه وبودجه |شماره5-4 .

چکیده: اکثر تحلیل‌های اقتصادی با محدودیت در دقت نتایج مواجه هستند. این موضوع به دلیل مسائل نمونه‌گیری و خطاهای آماری می‌باشد. در این زمینه، تحلیل‌های داده ـ ستانده هم مستثنا نیست و به علت وجود عدم دقت لازم در داده‌های مورد استفاده، همواره با محدودیت دقت در نتایج حاصله از آن مواجه است. تحلیل داده ـ ستانده به دلیل استفاده از داده‌های آماری فراوان، از جمله ساختار هزینه بخش‌ها، تقاضای نهایی و اجزای ارزش افزوده، در معرض خطاهای آماری می‌باشد که بر نتایج حاصل از آن نیز تأثیر می‌گذارد. در این مقاله، به دلیل اهمیت این موضوع و کاربردهای بسیار مدل داده ـ ستانده در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی کشور، به بررسی بحث تصادفی تحلیل داده ـ ستانده در ایران بر مبنای جدول سال 1370 مرکز آمار ایران می‌پردازیم. در این خصوص، به دلیل خطاهای آماری موجود در جدول داده ـ ستانده در ایران، در این مقاله به جای برآورد نقطه‌ای از ضریب‌های فزاینده تولید و درآمد با استفاده از مدل تصادفی داده ـ ستانده برآوردهای فاصله‌ای متغیرهای مزبور توصیه می‌شود.

 

  60. جهانگرد| اسفندیار. (1379). تجزیه وتحلیل تاثیر پیوندهای بین بخشی بر بهره وری نیروی کار ،چهارمین کنگره ملی بهره وری .

 

  61. جهانگرد| اسفندیار. (1379) . ماتریس حسابداری اجتماعی زیست محیطی به منزله الگویی برای برنامه ریزی توسعه پایدار | مجله برنامه بودجه |شماره 58-59 .

چکیده: مبنای برنامه‌ریزی پایدار، برآورد صحیح از یک منطقه یا کشور است. تحلیل داده ـ ستانده، نظام حساب‌های ملی و ماتریس حسابداری اجتماعی،‌مبنای ماتریس حسابداری ـ اجتماعی ـ زیست محیطی برای برنامه‌ریزی پایدار هستند. با این ماتریس می‌توان نظام برنامه‌ریزی پایدار را بنا نمود و چهارچوب عملی برای شاخص‌های توسعه پایدار ارائه کرد. در ایران تاکنون جدول‌های داده ـ ستانده بسیاری تدوین شده و هم اکنون هم ماتریس حسابداری اجتماعی در حال تدوین است. ولی به مباحث زیست محیطی توجه لازم صورت نگرفته است. از علل اصلی این مسئله، کمبود آمار و اطلاعات لازم از یک سوی، و عدم پیگیری این مباحث به صورت جدی در سطح تصمیم‌گیری کشور از سوی دیگر است. در این مقاله، به معرفی مدل ماتریس حسابداری اجتماعی ـ زیست محیطی به منظور معرفی الگویی برای برنامه‌ریزی پایدار می‌پردازیم.

  62. جهانگرد| اسفندیار. (1380).تحلیل بهره وری تولید ،ناشی از تغییر فن آوری واسطه ای و عوامل اولیه فعالیتهای اقتصاد ایران ، مجله برنامه و بودجه سال ششم شماره64 .

 

  63. جهانگرد| اسفندیار. (1381). شناسایی فعالیتهای کلیدی صنعتی اقتصاد ایران ، فصلنامه پژوهش ها و سیاستهای اقتصادی سال دهم شماره 21 .

 

  64. جهانگرد| اسفندیار. (1381). تعدیل قیمت انرژی ،پیشنهاد تخصیص مازاد منابع ، همایش مهندسی اصلاحات در سیستم آموزش وپرورش .

 

  65. دکتر جاسبی| عبدال.. و دکتر شباهنگ| رضا. (1372) . ارائه و بکارگیری مدل آنتروپی تئوری اطلاعات برای تحلیل و پیش بینی اجزای جدول داده ستانده و تحلیل پویای صنایع کشور | مجله اقتصاد و مدیریت شماره 18.

چکیده: توسعه اقتصادی کلی جامعه ایجاب می‌کند که منابع محدود آن به نحوی کارآمد و اثربخش مورد استفاده قرار گیرد. به کارگیری بهینة منابع، مستلزم برنامه‌ریزی دقیق و استفاده از اطلاعات مربوط در این برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌هاست. تأمین اطلاعات به موقع و صحیح از یک سو و تحلیل اطلاعات به منظور تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی از سوی دیگر،‌ایجاب می‌کند که ابزارهای علمی ازجمله مدل‌های ریاضی به کار گرفته شوند. یکی از مدل‌های ریاضی متداول برای برنامه‌ریزی اقتصادی، مدل داده ـ ستانده است که مدلی ایستا و قطعی می‌باشد اما برنامه‌ریزی‌های اقتصادی به اطلاعات پیش‌بینی شده و تحلیل‌های پویا نیاز دارد. با توجه به اینکه بدون اطلاعات مربوطه نمی‌توان تصمیم‌گیری و در نهایت برنامه‌ریزی کرد، به کارگیری مدل‌های ریاضی اطلاعات نیز لازم و حتمی است.

هدف اصلی این مقاله ارائه روشی نو برای تلفیق مدل داده ـ ستانده و مدل آنتروپی تئوری اطلاعات و ساختن یک مدل ریاضی یگانه برای اندازه‌گیری مقدار اطلاعات تأمین شده توسط هر یک از بخش‌های تولیدکننده،‌ هر یک از بخش‌های مصرف کننده محصولات و بخش‌های متشکله تقاضای نهایی جامعه اقتصادی می‌باشد. مقدار اطلاعات (Entropy) محاسبه شده به کمک مدل ریاضی پیشنهادی را می‌توان به عنوان معیاری برای سنجش حساسیت اطلاعات هر بخش و وابستگی جامعه اقتصادی به تولید هر یک از گروه‌های صنعتی، خریدهای واسطه و تقاضای نهایی مورد استفاه قرار داد.

در بخش اول مقاله، ابتدا زیربنای تئوریک مدل داده ـ ستانده و مدل آنتروپی تئوری اطلاعات تشریح می‌گردد و چگونگی تبدیل مدل داده ـ‌ ستانده به جداول احتمالی نشان داده می‌شود. سپس طرز به کارگیری جداول احتمالی نرمال شده در مدل آنتروپی و بالاخره مدل ریاضی پیشنهادی ارائه می‌گردد. در بخش دوم مقاله (ضمیمه شماره یک) ضمن ارائه یک مثال عددی، مدل ریاضی مطروحه و روش‌های پیشنهادی عملاً مورد استفاده قرار می‌گیرد و تمامی محاسبات با استفاده از مقادیر عددی انجام می‌شود. در وضعیت‌های واقعی و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی کشور که انجام محاسبات مفصل‌ پیچیده‌تری را ایجاب می‌کند،‌ می‌توان مدل ریاضی پیشنهادی را با توجه به جامعیت آن کامپیوتری کرد و انجام محاسبات را تسهیل نمود.

 

  66. مهندسی مشاور جاماب. (1374) .مروری بر چگونگی سنجش و اندازه گیری بخش آب در حسابهای ملی و جداول داده ستانده اقتصاد ایران .

 

  67. حیدریان سامانی| شهرام. (1379) .  بررسی اثرات درآمدی و هزینه ای افزایش قیمت حاملهای انرژی بر بودجه خانوار از طریق جدول داده ستانده| پایان نامه کارشناسی ارشد| دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران | به راهنمایی فرهاد رهبر و محمود متوسلی .

 

  68. دادفر| آرام. (1381) .  بررسی کمی اشتغال در بخشهای مختلف اقتصادی از طریق تحلیل داده ستانده در اقتصاد ایران ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان | به راهنمایی حسین پیراسته.

 

 

  69. دشتبان| منیژه. (1373) . برنامه ریزی منطقه ای به کمک جدول داده ستانده | مطالعه موردی استان کرمان ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر محمود ختایی .

چکیده: تفکر تنظیم جدول داده ـ ستانده منطقه‌ای بعد از تهیة این جدول در سطح ملی، اولین بار توسط پروفسور لئونتیف و الترایزارد مطرح گردید. به کمک این جدول می‌توان به ساختار اقتصاد منطقه و همچنین جایگاه منطقه در سطح ملی دست یافت. از دیگر کاربردهای این جدول پیش‌بینی تولید، اشتغال و واردات می‌باشد.

در این پژوهش سعی شده ابتدا جدول داده ـ ستانده منطقه‌ای به کمک روش‌های آماری وغیر آماری برای استان کرمان تنظیم و سپس بر اساس آن تولید، واردات و اشتغال در استان در طی برنامه دوم عمرانی بعد از انقلاب پیش‌بینی گردد.

نتایج حاصله نشان می‌دهد که ساختار تولیدی استان در جهت تولید کالاها و خدمات اولیه مصرفی و واسطه‌ای می‌باشد و با توجه به ارتباطات بین بخش‌ها و ماتریس ضرایب فنی داخلی استان اگر تقاضای نهایی استان سالانه رشدی معادل 7/5% داشته باشد تولید ناخالص منطقه سالانه 7% رشد خواهد داشت. میزان اشتغال‌زایی در استان نیز در طی برنامه برابر 235834 نفر می‌باشد. در این پروژه مشخص گردید که در طی برنامه دوم عمرانی ساختار اقتصادی استان صنعتی خواهد شد و ترکیب تولید و اشتغال به نفع صنعت تغییر خواهد کرد.

 

  70. دیبایی| فریده و ولدخانی |عباس. (1377) . روش بررسی قابلیت اعتماد و قدرت پیش بینی جدولهای داده- ستانده و کاربرد آن در ارزیابی جدولهای سالهای 1370 و 1376 | مجله برنامه و بودجه شماره 24 .

چکیده: هدف این مقاله ارائه روش برای ارزیابی و اندازه‌گیری میزان قدرت پیش‌بینی آینده جداول داده ـ ستانده است. در این مقاله همچنین نتایج مطالعه تجربی که بر روی جدول داده ـ‌ستانده سال 1367 تهیه شده در بانک مرکزی ایران و جدول سال 1370 تهیه شده در مرکز آمار ایران با استفاده از این روش انجام شده است، ارائه خواهد شد. در این مقاله  ابتدا سطرها و ستونهای جداول مذکور بر اساس طبقه‌بندی ISIC به یازده بخش عمده اقتصادی تقلیل داده شد و سپس با استفاده از یک ماتریس تبدیل حاصل از جدول و اجزای اصلی تقاضای نهایی، ارزش افزوده 11 بخش موردنظر برای یک دوره 4 ساله و یکدوره 9 ساله بعد از سال جدول محاسبه شد. مقایسه مقادیر پیش‌بینی شده و مقادیر واقعی نشان می‌دهد که بعد از گذشت حداکثر 4 الی 6 سال هر دو جدول مذکور از نظر پیش‌بینی آینده، قابلیت اطمینان کمتری خواهد داشت بنابراین محققان باید در استفاده از سیستم‌های داده ـ ستانده در پیش‌بینی ارزش افزوده برای برنامه‌ریزی‌های اقتصادی احتیاط لازم را بعمل آورند. بعلاوه این مقاله نشان می‌دهد که هر دو جدول در پیش‌بینی ارزش افزوده برخی از بخشها نارسایی‌هایی دارند لیکن « در مجموع » جدول سال 1370 در این مورد از قابلیت اطمینان نسبی ببیشتری برخوردار است.

 

  71. ذوالنور | سید حسین. (1365) .  جدول تلفیقی داده ها و ستانده ها و ارتباطهای پسین وپیشین اقتصاد ایران | مجله علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز .

 

  72. رسایی| سعید. (1378) .  بررسی اثرات افزایش قیمت حاملهای انرژی بر تورم و بودجه دولت (با استفاده از جدول داده ستانده ) ، پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی  دانشگاه شهید بهشتی | به راهنمایی محمد حسین پور کاظمی .

چکیده:‌ از ابتدای برنامه دوم توسعه، سیاست تغییر قیمت حاملهای انرژی با هدف کاهش نسبی عدم تعادل‌های بخش انرژی، افزایش بهره‌وری آن، و تغییر جریان تخصیص حاملهای انرژی و نیز کاهش هزینه فرصت آن اجرا گردیده و در برنامه سوم توسعه نیز دنبال شده است. حال با توجه به آنکه حاملهای انرژی به عنوان یکی از نهاده‌های مهم تولید و در نتیجه افزایش قیمتها و تورم خواهد شد. از طرف دیگر ازجمله پیامدهای اقتصادی تورم، کاهش قدرت واقعی بودجه و درآمدهای دولت می‌باشند از آنجا که افزایش قیمت حاملهای انرژی به طور غیر مستقیم شاخص بهای تولیدات بخش‌های مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهد و با توجه به اینکه روش داده ـ ستانده، از توان اندازه‌گیری این اثرات غیر مستقیم برخوردار است لذا مدل ما بر اساس روش داده ـ ستانده می‌باشد. نتایج حاصل شده عبارتند از: 1ـ افزایش یکباره قیمت حاملهای انرژی نسبت به افزایش تدریجی آن اثرات تورمی بیشتری خواهد داشت. 2ـ تأثیر افزایش یکباره قیمت حاملها بر بودجه دولت بیشتر است از تأثیر افزایش تدریجی قیمت حاملها. نتایج فوق با توجه به این فرض مهم، که تولیدکننده و مصرف کننده دارای انتظارات تورمی نمی‌باشند،‌ حاصل شده است.

 

  73. رسته| فریدون. (1376) . قابلیتهای بالقوه جداول داده ستانده در ارائه تصویر و تغییرات ساختاری کشور | مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،تهران .

چکیده:‌ در مقاله حاضر سعی شده است با توجه به جدیدترین ادبیات  موجود، جنبه‌هایی از مهمترین نکات جداول مورد بحث بررسی شود. و سهمی از توانایی‌های این جداول در مشخص کردن ماهیت و ظرفیتهای تولیدی کشورها بیان شود. برای این کار جداولی که در روند تهیه جداول خالص و نهایی داده ـ ستانده تهیه می‌شوند، مورد بحث یا اشاره قرار خواهند گرفت. در این باره با توجه به اهمیت نسبی بالاتر و نقش اساسی دو جدول عرضه (SUPPLY) و مصرف (USE) تأکید عمده روی این دو جدول خواهد بود. ابتدا جدیدترین ویژگیهایی که در طراحی این جداول صورت گرفته است و اطلاعات با اهمیتی که جداول مزبور می‌توانند از مجموعه فعالیتهای اقتصادی کشور نشان دهند بررسی می‌شوند. سپس جداول عرضه و مصرف اقتصاد ایران، مربوط به سال 1365 که در مرکز آمار ایران تهیه شده‌اند مورد استفاده قرار گرفته است.

  74. رسته| فریدون. (1370) .  نقش و اهمیت جدول داده ستانده اقتصاد کشور در برنامه ریزیهای اقتصادی | مجله گزیده مطالب آماری شماره 30.

 

  75. رییس دانا| فریبرز. (1376). یاری روش نهاده ستانده در چارچوب روش SAMبه ارزیابی متقابل توزیع درآمد و فن شناسی | مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ، تهران .

چکیده: در مقاله حاضر، کوشش خواهد شد تا خواننده با اهمیت یک نوآوری در تدوین جدولهای نهاده ـ ستانده آشنا شود. این نوآوری از آن جهت که وضعیت توزیع درآمد و سرمایه‌گذاریها برای رشد فن شناسی واثر آنها را بر متغیرهای اساسی اقتصاد در نظر می‌گیرد و در واقع هسته نهاده ـ ستانده‌های واسطه‌ای را نیز در درون خود بکار می‌گیرد اهمیت دارد. در این مقاله اهمیت و شکل کلی این گونه جدول نهاده ـ ستانده تعمیم یافته که به جدول حسابهای اجتماعی موسوم است و نیز راهکارهای کلی کاربردی کردن آن برای ایران نشان داده خواهد شد. بویژه خواص و یاریهای این گونه جدول سازی در ایران به اجمال بررسی می‌شود.

در این مقاله ناگزیر به مبانی جدول نهاده ـ ستانده واسطه‌ایی و ارزش افزوده‌هایی و به الگویی که متغیرهای برون را به متغیرهای درونزا تبدیل می‌کند و پارامترهای توزیع درآمد را نیز بکار می‌گیرد، اشاره خواهیم کرد. اما این اشاره‌ها از آنروست که نارسایی‌های موجود در آنها مورد بررسی قرار گیرد و اهمیت جدول حسابداری اجتماعی کشف و راهکارهای کاربردی کردن آن بدست آید.

 

  76. زنوز| بهروز هادی. (1376) . محاسبه جدول داده ستانده استان کرمان برای سال 1370 و کاربردهای آن در برنامه ریزیهای منطقه ای برای سال 1378 ، مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ، تهران.

چکیده: این مقاله حاصل بخشی از تحقیقاتی است که در سالهای 74-1371، در چارچوب مطالعات جامع توسعه اقتصادی واجتماعی استان کرمان صورت گرفته است. نگارنده علاوه بر مدیریت علمی این تحقیقات، مسئولیت انجام مطالعات اقتصاد منطقه‌ای و اقتصاد صنعتی استان را نیز بر عهده داشته است. مطالعات مذکور در18 بخش مختلف،‌ انجام گرفته و حاصل آن بصورت 25 جلد گزارش و 27 نقشه از سوی سازمان برنامه و بودجه استان کرمان انتشار یافته است. یک جلد از این گزارشات که تحت عنوان «اقتصاد کلان» انتشار یافته به تحلیل اقتصاد منطقه‌ای و برنامه‌ریزی آن به کمک جداول داه ـ ستانده اختصاص دارد و مقاله حاضر خلاصه‌ای از آن است.

گفتنی است که علاوه بر گزارش فوق، مبانی و روشهای محاسبات حسابهای منطقه‌ای و جدول داده ـ ستانده استان در یک گزارش پیوست جداگانه تدوین شده که انتشار عام نیافته و در نسخه‌های محدود برای استفاده منتشر شده است.

در انجام این تحقیق از نتایج مطالعات بخشهای عمده تولیدی منطقه شامل زراعت و باغداری، دامداری، صنعت و معدن که در چهارچوب مطالعات جامع انجام گرفته استفاده شده است. علاوه بر آن پرسشنامه‌های ویژه‌ای برای دستیابی به اطلاعات مربوط به هزینه‌های جاری و سرمایه‌ای سازمانها و شرکتهای دولتی،‌شهرداریها و نظام بانکی تهیه شده که با کمک سازمان برنامه و بودجه استان تکمیل شده است.

در انجام محاسبات وتهیه جدول داده ـ ستانده استان از کمکهای بسیار ارزنده‌ای دانشجوی آن دوره و همکار ارجمند کنونی سرکار خانم منیژه دشتبان برخوردار بوده‌ام. بطوری که می‌دانیم تهیه و تنظیم حسابهای منطقه‌ای و جدول داده ـ‌ ستانده مستلزم کار گروهی و سازمان یافته است و با تلاشهای فردی نمی‌توان در این عرصه راه به جایی برد. از اینرو از کلیه کارشناسانی که بطور مستقیم و غیر مستقیم با نگارنده در انجام این تحقیقات همکاری داشته‌اند صمیمانه سپاسگزاری می‌کنم.

 

  77. سلامی| حبیب ال.. وسیدی| میر هادی و زورار| پرمه. (1376). تجزیه وتحلیل آثار الحاق ایران به WTO در یک مدل تعادل عمومی ،موسسه پژوهشها و برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی ،وزارت کشاورزی .

 

  78. سمیعی| شاپور. (1353) . برنامه ریزی منطقه ای | حسابهای منطقه| داده ها و ستانده ها | برنامه ریزی خطی | مدلهای اقتصاد سنجی | روش تحلیل پایه اقتصادی | مرکز آموزش و پژوهش در برنامه ریزی منطقه ای.

 

 

  79. سورشجانی سامانی| پژمان . (1378 ). تعیین بخشهای کلیدی اقتصاد ایران با استفاده از جداول 1365 و 1372 | مجله برنامه و بودجه شماره 36 .

 

  80. سیف| یزدان. (1377) .  شناسایی بخشهای کلیدی اقتصاد ایران بر مبنای الگوی داده ستانده ،  پایان نامه کارشناسی ارشد،  دانشکده علوم انسانی  دانشگاه تربیت مدرس | به راهنمایی حسین صادقی سقدل.

چکیده: برای رسیدن به رشد و توسعه راههای مختلفی قابل پیش بینی است، این راهها به بخشهایی بستگی دارد که در آن سرمایه‌گذاری می‌شود. جداول داده ـ ستانده از ابزارهای مهم برای تحلیل ساختار اقتصاد و پیش‌بینی در برنامه‌ریزیهای توسعه است. با استفاده از این جدول محاسبه پیوندهای فراز و نشیب بخشهای مختلف اقتصادی امکان پذیر است که با توسل به آن اولویت سرمایه‌گذاری در این بخشها؛ به لحاظ تأثیر در پارامترهای مهم کلیه بخشهای اقتصادی  قابل حصول و دستیابی می‌باشد. بنابراین نرخ رشد اقتصادی در بلند مدت بستگی به تخصص هر چه بیشتر سرمایه‌گذاری در بخشهای کلیدی و مهم اقتصاد دارد تا بتوان بیشترین تأثیر را بر متغیرهایی نظیر تولید، اشتغال  درآمد در کل اقتصاد گذاشت. در این مطالعه ، برای شناسایی بخشهای کلیدی در ایران از نظر افزایش تولید، اشتغال و درآمد از جدول تجمیع شده 23 بخشی داده ـ ستانده سال 1370 مرکز آمار ایران سود جسته‌ایم. به همین منظور، کشش‌های تولید، درآمد و اشتغال را برای محاسبه روابط فراز بین بخشی و شاخص نشیب نرمال شده را برای اندازه‌گیری روابط شیب بین بخشی مورد استفاده قرار داده‌ایم نتایج پژوهش حاضر نشان داد بخشهای خدمات بازرگانی،‌زراعت، صنایع غذایی، نسجای و پوشاک،‌ساختمان با داشتن کشش تولید،‌اشتغال و درآمد بالا دارای پیوند فراز قوی با بخشهای پایین دست خود هستند. همچنین نتایج نشان می‌دهند بخشهای، حمل و نقل و ارتباطات، زراعت، خدمات بازرگانی، صنایع فلزات اساسی، صنایع پتروشیمی،‌دامپروری، برق و آب و گاز، صنایع غذایی و صنایع نساجی و پوشاک دارای ارتباطات نشیب قوی با بخشهای بالادستی خود هستند. بعبارت دیگر می‌توان گفت بخشهای خدمات بازرگانی، صنایع غذایی،‌زراعت، حمل و نقل و ارتباطات، صنایع نسجای و پوشاک جزء صنایع کلیدی و مهم به لحاظ ایجاد اشتغال و تولید و در آمد بشمار می‌آیند و تخصیص سرمایه‌های جامعه در این بخشها موجبات ایجاد بیشترین درآمد، تولید و اشتغال در کل اقتصاد می‌گردد.

 

  81. شاهین | امیر شاپور. (1347) . بررسی روابط بین الصنایع | مجله اطاق صنایع و معادن ایران .

 

  82. شیبانی| ابراهیم و افشاری|زهرا.(1380).اثررشد بخشی براشتغال زنان در ایران (با استفاده از روش داده-ستانده )|مجله تحقیقات اقتصادی شماره 59 .

 

 

  83. شیرازی| حمید. ( 1378) .  تجزیه و تحلیل منابع رشد اقتصادی در ایران ( طرف تقاضا ) با استفاده از جداول داده ستانده سال 78 ، پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی  دانشگاه شهید بهشتی | به راهنمایی محمد حسین پور کاظمی .

چکیده: امروزه بررسی موضوع رشد اقتصادی در کلیه کشورها، اعم از توسعه یافته و در حال توسعه، بدون داشتن الگوی مناسب و مبتنی بر واقعیات اقتصادی جامعه (امکانات و نیازمندیها)، برنامه‌ریزی بهینه جهت دست‌یابی به رشد اقتصادی پایدار، امکان پذیر نخواهد بود. همچنین دست‌یابی به نرخ رشد اقتصادی بالا، یکی از مهمترین اهداف هر نظام اقتصادی بشمار می‌اید که به تبع این موضوع، برنامه‌ریزان، نظریه پردازان اقتصادی و سیاستگذاران اجتماعی در صدد شناخت هر چه بیشتر عوامل (منابع) مؤثر بر رشد اقتصادی برآمده‌اند. زیرا که شناخت، اندازه‌گیری، ارزیابی و سنجش منابع رشد اقتصادی کشور،‌ امکان برنامه‌ریزی صحیح در سطح ملی و حتی بخشی و همچنین دست‌یابی به رشد اقتصادی مطلوب را فراهم می‌سازد و راهنمای مناسبی در زمینه برنامه‌ریزی و ارائه خط و مشی‌ها خواهد بود.

تغییرات در ترکیب داده‌ها، با تغییرات در تقاضا، تجارت و مبادلات، تکنولوژی تولید و در رابطه با روابط سیستماتیک بین این تغییرات و رشد فراهم می‌شود که حصول چنین روابط سیستمی بین بخشها و صنایع کشور با یکدیگر و با استراتژیهای (سیاستهای) مختلف اقتصادی از جمله «گسترش تقاضای نهایی داخلی»،‌«جایگزینی واردات»، «توسعه صادرات» و «تغییر تکنولوژی تولید» (تغییر ضرایب فنی داده ـ ستانده) ، با درنظر گرفتن روابط متقابل میان بخشها، تنها در چارچوب مدل تعادل عمومی داده ـ ستانده که ما را به شناسایی بخشها و منابع رشد آنها، ‌جهت بکارگیری در امر کنترل و هدایت اقتصاد به سوی «موتورهای رشد اقتصادی» قادر خواهد ساخت، امکان‌پذیر است، بنابراین می‌توان، گفت که روشهای چند بخشی تجزیه وتحلیل مقایسه‌ای، اساس متدولوژی پژوهش حاضر را تشکیل می‌دهد.

هدف اصلی این پژوهش، روی تجزیه و تحلیل تطبیقی منابع چهارگانه رشد اقتصادی ایران در طرف تقاضا، یعنی «گسترش تقاضای نهایی داخلی»، «جایگزینی واردات»، «توسعه صادرات» و «تغییر تکنولوژی تولید» (تغییر ضرایب فنی داده ـ ستانده) با استفاده از تکنیک ایستای داده ـ ستانده ،‌متمر کز است. برای نیل به این هدف از جدول داده ـ ستانده سالهای 1352، 1365 و  1370 مرکز آمار ایران به قیمت جاری تولیدکندگان بهره جسته و سپس سطرها و ستونهای جداول فوق را بر اساس روش بین المللی طبقه‌بندی صنایع (ISIC) و به کمک روشهای ریاضی و نرم‌افزار تخصصی به 19 بخش عمده اقتصادی، تقلیل داده‌ایم. آنگاه برای آنکه نتایج مطالعه، واقعی‌تر باشد، هر یک از جداول مذکور را به قیمت ثابت سال 1361، تعدیل نموده و با استفاده از تکنیک‌ ایستای داده ـ ستانده، به بررسی و تجزیه و تحلیل اثرات و اهمیت هر یک از منابع چهارگانه رشد اقتصادی، طی دوره‌های 1352-1365 ، 1365-1370 و 1354-1370 در سطح کلان وبخشی پرداخته‌ایم.

نتایج تجربی بدست آمده از پژوهش حاضر، بیانگر این است که استراتژی گسترش تقاضای نهایی داخلی (سیاستهای مالی انبساطی)، همواره بیش از 74 درصد از رشد اقتصاد را تبیین نموده و در دوره‌های 1352-1365 و 1365-1370 ، مهمترین عامل (منبع) رشد اقتصاد ایران بوده و دارای بیشترین درصد سهم در رشد کلان اقتصادی کشور بوده است. در حالیکه استراتژی جایگزینی واردات، تنها در دوره 1352 1365 توانسته است که اثرات قابل ملاحظه‌ای بر رشد اقتصاد کشور بگذارد و در سایر دوره‌های مورد بحث، کارایی خودش را از دست داده و اثرات کاهنده‌ای بر رشد اقتصادی گذاشته است. در کنار ایندو، استراتژی توسعه صادرات بدلیل پایین بودن کیفیت کالاهای صنعتی،‌ بالا بودن قیمت تمام شده کالاها، ضعف تکنولوژی و جذب داخلی قابل توجه کالهای صادراتی به دلیل گسترش تقاضای داخلی، همواره در ایجاد رشد اقتصاد ناتوان مانده است. در نهایت، استراتژی تغییر تکنولوژی تولید (تغییر ضرایب فنی داده ـ ستانده)، تنها در طی دوره بلند مدت (1352-1370)، در رشد اقتصاد کشور موفق‌تر از دیگر استراتژیهای مورد بحث در این پژوهش بوده و به عنوان مهمترین عامل (منبع) رشد بشمار می‌آید. به بیان دیگر،‌این استراتژی دارای بیشترین درصد سهم در رشد کلان اقتصادی کشور بوده است. همچنین ، نتایج حاصله از پژوهش حاضر نشان می‌دهد که در دوره میانمدت اول ـ1354-1365)، با رعایت اولویت، بخشهای بیمه و بانکداری (مؤسسات پولی و مالی)، صنایع مواد غذایی، دخانیات و مواد آشامیدنی و بعد صنایع کاغذ و محصولات کاغذی و در نهایت بخش معدن، در دوره میانمدت دوم (1365-1370)، بخشهای نفت خام و گاز طبیعی،‌ زراعت، صنایع کاغذ و محصولات کاغذی، صنایع ماشین‌آلات، تجهیزات و ابزار و محصولات فلزی و در دوره بلندمدت (1352-1370)، بخشهای نفت خام و گاز طبیعی،‌دامپروری، شکار، ماهیگیری و جنگلداری، صنایع چوب و محصولات چوبی و درنهایت صنایع کاغذ و محصولات کاغذی، دارای بیشترین درصد سهم در رشد کلان اقتصادی کشور بوده و غالباً اثر بخشی (تأثیر) استراتژیهای (منابع) رشد،  در این بخشها، وسیع‌تر از سایر صنایع و بخشهای کشور بوده است.

 

  84. شیرازی| محسن. (1374) .  بررسی اثرات باز توزیع درامد بر ساختار اقتصاد ایران (تحلیلی بر اساس تکنیک ایستای داده ستانده) |پایان نامه کارشناسی ارشد | دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران به راهنمایی منصور خلیلی عراقی .

 

  85. صابری صفایی| فاطمه. (1362) . چارچوب کلی جداول داده ستانده | مدیریت آمارهای مالی و محاسبات ملی ، مرکز آمار ایران .

 

  86. صابری صفایی| فاطمه. (1376) . مبانی علمی جداول داده ستانده و ویژگیهای جدول داده ستانده سال 1370 | مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،تهران .

چکیده: واسیلی لئونتیف و ریچارد استون به ترتیب در سالهای 1973 و 1984 در رابطه با جدول داده ـ ستانده جایزه نوبل اقتصادی را دریافت می‌کنند. لئونتیف به دلیل توسعه متدلوژی جدول داده ـ ستانده و شناسایی کاربردهیا مهم آن و ریچارد استون به دلیل وارد نمودن این جدول در سیستم حسابهای ملی و ایجاد امکان انجام تحلیلهای عمیق اقتصادی، جایزه نوبل اقتصادی را از آن خود می‌سازد.

از آنجاییکه جدول داده ـ ستانده ابزاری در دست اقتصاد‌دانان و برنامه‌ریزان است،‌لذا آشنایی با چارچوب کلی جدول داده ـ ستانده و مفاهیم اصلی مورد استفاده در آن و مراحل تهیه یک جدول داده ـ ستانده در کاربرد هر چه بهتر جدول توسط محققان مؤثر خواهد بود. به همین دلیل در این گزارش ابتدا کلیاتی پیرامون چارجوب اصلی جداول  داده ـ ستانده ارائه خواهد شد و سپس در قالب این چارچوب جدول داده ـ ستانده سال 1370 مطرح می‌شود.

 

  87. صارم| علی. (1378) .  یک الگوی داده ستانده برای اقتصاد ایران| رساله دکتری | دانشکده تحصیلات تکمیلی  دانشگاه شیراز | به راهنمایی  حسین ذوالنور .

چکیده: در این مطالعه، یک الگوی داده ـ ستانده برای برنامه‌ریزی اقتصادی ایران در دوره زمانی برنامه پنج ساله سوم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی (1379-1383) ارائه شده است. برای این منظور ابتدا جدول داده ـ ستانده سال 1370، در پنج بخش اقتصادی «تلفیق» و با استفاده از روش «راس» بهنگام گردیده است. سپس روند زمانی متغیرهای سرمایه‌گذرای،‌تولید ناخالص،‌ارزش افزوده و اشتغال به تفکیک بخشهای اقتصادی در فاصله زمانی برنامه سوم، پیش‌بینی و تحلیل گردیده و اثرات تغییر در هر یک از اجزای تقاضای نهایی،‌منهای سرمایه‌گذاری بر تولیدات بخشهای اقتصادی مورد برسی وتجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که تولیدات بخش ساختمان به دلیل داشتن بالاترین ارتباط پویای پیشین، بیشترین واکنش و تولیدات بخش نفت و گاز بدلیل پایین‌ترین ارتباطات پویای پیشین، کمترین واکنش را در برابر این تغییرات نشان میِ‌دهند. همچنین تحلیل سازگاری سرمایه‌گذاری و تولید ناخالص داخلی در چارچوب الگوی فوق بعمل آمده است. نتایج این تحلیل نشان می‌دهد که چنانچه الگوی مذکور بیانگر ساختار حاکم بر اقتصاد ایران باشد، بین روند زمانی سرمایه‌گذاری حاصل از حل عددی الگو و اهداف مندرج در برنامه سوم تفاوت قابل ملاحظه‌ای وجود ندارد،‌ لیکن روند زمانی تولید ناخالص داخلی حاصل از حل عددی الگو بااهداف مندرج در برنامه سوم متفاوت است.

 

  88. عسگری| منوچهر. (1380) .  مروری اجمالی بر الگوی قابل محاسبه تعادل عمومی و کاربردهای آن | معاونت پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی .

 

  89. عسگری| جعفر. (1369) .  گزارشی از تهیه جدول داده ستانده اقتصاد ایران | گزیده مطالب آماری شماره 28.

 

  90. عسگری |جعفر. (1372) . تولید ملی در آیینه جدول داده ستانده اقتصاد کشور | سمینار دفاع از تولید ملی | برگزار کننده : دانشگاه های تربیت مدرس | تهران | علامه طباطبایی و خانه کارگر جمهوری اسلامی ایران | چاپ شده در مجله گزیده مطالب آماری شماره 35.

 

  91. عسگری| جعفر.(1372) . بررسی نقش مو سسات صندوقهای قرض الحسنه در جدول داده ستانده1365 | مجموعه مقالات کنفرانس سیاستهای پولی و مالی .

 

  92. عسگری| جعفر. (1373) . نقش ماتریس حسابداری اجتماعی در بهینه سازی تامین اجتماعی  | مجموعه مقالات دومین سمینار تامین اجتماعی

 

  93. عسلی| مهدی. (1366) . اقتصاد منطقه ای و کاربرد تحلیل داده ستانده برای شهرستان هشترود .

 

  94. عطاییان| محسن. (1365) . تحلیل داده ستانده | سازمان برنامه و بودجه استان زنجان .

 

  95. علوی نسب| منیره. (1376) . جدول داده-ستانده ایران (واحدهای پیوندی ) سال 1365 | اولین همایش کاربرد تکنیکهای  داده ستانده در برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی.

 

  96. عین افشار|مهناز.(1379 ) . محاسبه جدول داده ستانده استان خراسان و بررسی ساختار اقتصادی آن در سال 1376 |پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر بهروز هادی زنوز .

چکیده: تفکر تنظیم جدول داده ـ ستانده منطقه‌ای بعد از تهیه این جدول در سطح ملی؛ اولین بار توسط والتر ایزارد مطرح گردید. به کمک این جدول می‌توان در مورد ساختار اقتصاد منطقه و جایگاه منطقه در سطح ملی نظر داد. از دیگر کاربردهای این جدول پیش بینی تولید و اشتغال منطقه در برنامه‌ریزی می‌باشد.

در این رساله سعی گردیده ابتدا جدول داده ـ ستانده استان خراسان در سال 1376 به کمک روشهای آماری و غیر آماری تنظیم گردد و سپس بر اساس آن تولید و اشتغال استان در طی برنامه سوم پیش‌بینی گردد.

نتایج حاصله نشان می‌‌دهد؛ علی رغم آنکه استان خراسان پهناورترین؛ بعد از تهران پرجمعیت‌ترین استان کشور می‌باشد و در سال 1376؛ 1/10 درصد از شاغلان کشور در استان مشغول به فعالیت بودند؛ استان تنها در 19/8 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور سهیم می‌باشد.

ساختار اقتصادی استان بطور عمده در جهت تولید کالاها و خدمات اولیه مصرفی شکل گرفته است و با توجه به ارتباطات بین بخشها و ماتریس ضرایب فنی استان اگر تقاضای نهایی سالانه رشدی معادل 38/4 درصد داشته باشد  پیش‌بینی می‌گردد در سال 1383 تولید ناخالص منطقه قابلیت رشد سالانه 93/4 درصد را خواهد داشت و میزان اشتغال جدید در استان طی این سالها 509772 نفر خواهد شد.

در این رساله مشخص گردید؛ ساختار اقتصادی استان قابلیت حرکت به سوی صنعتی شدن را دارد و روندهای موجود بیانگر این نکته است.

 

  97. غزال|رضا.( 1378 ) .بررسی اثرات متغیرهای کلان اقتصادی بر دریافتیهای عوامل تولید در قالب مدل تلفیقی داده ستانده و اقتصاد سنجی |  پایان نامه کارشناسی ارشد|  دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر منو چهر عسگری.

چکیده: بررسی مسئله توزیع درآمد و تحلیل‌های اجتماعی مرتبط با آن از سالهای پس از جنگ دوم جهانی در مطالعات پژوهشگران قرار گرفته و هر روزه بر اهمیت آن افزوده می‌گردد. امروزه دیگر ملاک‌های توسعه یافتگی کشورها فقط ملاک‌های کمی نبوده بلکه تأکید بیشتر بر روی ملاک‌های کیفی صورت می‌گیرد. از جمله این ملاک‌ها می توان موارد امید به زندگی، سطح سواد و را نام برد. با اندکی تأمل به راحتی می‌توان نقش مهم درآمد را در میزان و چگونگی ملاک‌های کیفی ملاحظه نمود.

بر این مبنا به منظور بررسی مسائل توزیع درآمد در قالب الگوی داده ـ ستانده یا به بیانی بررسی همزمان ساختار تولید و مسائل توزیع درآمد (که در قالب پرداختی به عوامل متبلور می‌گردد) روشی ارائه می‌گردد که متغیرهای کلان اقتصادی را به عوامل ارزش افزوده مرتبط می‌گرداند. این ارتباط از طریق روش حداقل مربعات معمولی (OLS) اقتصاد سنجی صورت می‌پذیرد که بر این اساس تا حدودی ربع چهارم جدول داده ستانده تکمیل می‌گردد.

در صورت به کارگیری مدل ارائه شده در این تحقیق به راحتی می‌توان اثرات تغییر متغیرهای کلان اقتصادی بر میزان پرداختی به عوامل تولید را بررسی نمود که این کاربرد نقش اساسی در تحلیل‌های توزیع درآمد ایفا خواهد نمود. به عنوان نمونه بر مبنای این روش می‌توان مشخص نمود که سیاست‌های مالی اعمال شده توسط دولت چه اثری بر میزان پرداختی به عوامل بخشهای‌ اقتصادی داشته یا این که سرمایه‌گذاری بهتر است در چه بخشی صورت گیرد تا توزیع مناسب‌تر درآمدی را به دنبال داشته باشد. در کل به کارگیری این روش می‌تواند تا حدودی دولت را در اعمال و اجرای سیاست‌هایش به منظور توزیع متناسب‌تر درآمد یاری نماید.

علاوه بر کاربرد فوق الذکر تعدادی دیگر از کاربردهای فنی روش مذکور نظیر به دست آوردن آمار سری زمانی تقاضای نهایی، تولید ناخالص بخشی، دستمزد پرداختی به عوامل تولیدی بخش‌ها را می‌توان برشمرد.

 

 

  98. فرجی دانا|احمد.(1379). تحلیل داده ها ستانده ها و روش کاربردان در ایران|رساله دکتری |دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران | به راهنمایی منوچهر زندی حقیقی .

 

 

  99. فطرس محمد حسن . (1376). ، کاربرد الگوی داده ستانده بسط یافته در ارزیابی پیامدهای زیست محیطی | مجله اقتصاد کشاورزی و توسعه | سال 5 | شماره 20 .

 

 

 100. کاظمی بجستانی|فهیمه.(1380).بررسی درجه ادغام و روابط بین بخشی اقتصاد ایران طی سی سال گذشته با استفاده از جدول داده ها ستانده های ایران ، پایان نامه کارشناسی ارشد برنامه ریزی و تحلیل سیستم های اقتصادی ، مرکز تحقیقات ناحیه 6، دانشکده اقتصاد و علو م اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز ، به راهنمایی علی اصغر اسفندیاری. 

 

 101. کسرایی|اسرافیل.(1359) .تجزیه و تحلیل روابط متقابل پدیده های اقتصادی اجتماعی در هند و ایران با توجه به سیاستهای برنامه ریزی در نیروهای انسانی در سطح شهر و ملی | رساله دکترا | دانشگاه هند | به راهنمایی  دکتر شنالر A.P. Schillare  .

چکیده: این رساله تحقیقی مدلی را بکار میگیرد که حسابهای جمعیتی و اقتصادی کشور را در هم ادغام کرده تا بتواند اثرات متقابل آنها را رویهم نشان بدهد. روال کار تشخیص الگوهای توزیعی جمعیتی خاص یک کشور در رابطه با سیاستهایی که مربوط به سطوح توزیعی مصرف در بخشهای خصوصی و دولتی و تجلی شدت و میزان آنها است.

حسابهای اساسی و اصلی اقتصادی و دموگرافی بکار برده شده در این رساله تحقیقی متضمن شاخصهای آماری مربوط به سطح اشتغال (نیروهای انسانی ماهر)، مبادلات تولیدی اقتصادی (از طریق جداول داده و ستاده‌ها) و نرخهای مصرف کل جمعیت در ایران و هند در سال 1351 (1971) میباشد. نتایج تجربی ارائه داده شده در این گزارش این عقیده عام را که جبران کمبود نیازهای نیروی انسانی متخصص در کشورهای در حال رشد با تخصیص و صرف هزینه‌های دولتی امکان‌پذیر است به مجادله و مباحثه میخواند. یعنی دولت نمیتواند با تخصیص بودجه و هزینه‌های اضافی در بخشهای مربوط به نیروهای انسانی ماهر مورد نیاز کشور را تربیت یا فراهم نماید. مگر با سیاستهای توام مستقیم و غیر مستقیم در بخشهای زیربط دیگر. لذا در این رساله تحقیقی نشان داده شده که صحت این قضیه در ایران و هند قابل استفهام و بررسی است.

این تجزیه و تحلیل با استفاده از مدلی که تقاضا برای بازار کار (بر حسب پایه‌های اقتصادی کشور) را به آن متصل میکند از طریق مدل لئونتیف گروههای شغلی و فعالیتهای اقتصادی خاص آن کشور را طبقه‌بندی کرده و هزینه‌های دولتی را به عنوان اجزای داده شده و تحت کنترل از خارج برای تصریح نیروی کار مورد نیاز بکار میگیرد. بر حسب ساخت ترکیبی مدل، نیروهای انسانی بدو جزء قسمتی که برای تصریح و در رابطه با هزینه‌های دولتی و جمعیت شاغل اصلی یا عمده است و قسمت دیگری که برای تصریح و در رابطه با هزینه‌های خانواده‌ها و بنام فرعی یا کمکی میباشد، تجزیه شده است.

در ایران و هند ماتریس اجزاء‌مربوط به نیروی انسانی فرعی تقریباً مرتبه اول بوده و در نتیجه در برنامه‌ریزیهای کوتاه مدت، هزینه‌های دولت و تخصیص منابع پاسخگوی نیروی انسانی فرعی نیست. اگر این نیروی انسانی فرعی که فعالیتهای اقتصادی و تولیدی را بعهده ندارد قسمت قابل توجهی از نیروی فعال را در بربگیرد، توزیع هزینه‌های دولت (در بخشهای مختلف کشور) اثرات چندانی روی ساختمان ترکیبی فعالیتهای اقتصادی و اشتغال کشور نخواهد داشت. بنابراین در کوتاه مدت، الگوهای توزیع جمعیت بدون توجه به هزینه‌های مختلف دولت و تخصیص بودجه‌ها از بخشهای اقتصادی آن یک روند ثابتی را بمنصه ظهور میرساند (یعنی اثر هر نوع تغییر هزینه را روی کل سیستم بطور یکنواخت متغییر مینماید). در این رساله این حقایق بطور تجربی در کشو رهند و ایران بشدت حمایت و تقویت میشود.

 

 

 102. کمیجانی|اکبر و بید آباد|بیژن .(1372) . تحلیل ارتباط پسین و پیشین با بخش تجارت خارجی اقتصاد ایران | مجله اقتصادی  سال هشتم | شماره 5 .

 

 103. کمیجانی |اکبر و عیسی زاده |سعید .(1380). تاثیر تقاضای نهایی بر اشتغال بخشهای اقتصادی | مجله تحقیقات اقتصادی شماره 59 .

 

 104. کیانی ،منصور. (1376).بهینه یابی تولید بخشهای اقتصادی در سال 1377 با استفاده از تحلیل داده ستانده ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی | به راهنمایی محمدناصر شرافت جهرمی.

 

 

 105. گلکار|بهزاد .(1376). تعیین مزیت نسبی بخشهای اقتصادی کشور و تحلیلی بر اساس تکنیک داده ستانده و برنامه ریزی خطی | مجموعه مقالات اولین همایش روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،تهران .

چکیده: مقاله حاضر در چارچوب تجارت بین الملل، سعی به ارائه مدلی دارد تا بدان طریق بتوان مزیت نسبی بخشهای اقتصادی کشور را در ارتباط با هم تعیین نمود. از آنجا که همه فعالیتهای اقتصادی بطور زنجیره‌ای با یکدیگر در ارتباط هستند، به همین جهت مدل پیشنهادی را با در نظر گرفتن مطالب فوق ارائه می‌نماییم.

مدل پیشنهادی در مقاله حاضر بر اساس شرط تعادل در بازار رقابت کامل و با استفاده از تحلیل داده ـ‌ستانده و تکنیک برنامه‌ریزی خطی به تعیین مزیت نسبی بخشهای اقتصادی کشوری می‌پردازد.

 

 

 

 106. گلکار،بهزاد.(1376) .تعیین مزیت نسبی بخشهای ا قتصادی کشور : تحلیلی بر اساس جداول داده ستانده و تکنیک برنامه ریزی خطی ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر علی اصغر بانویی  .

 

 107. لطفی،علی اصغر.( 1379) .بررسی رابطه اشتغال و ساختار تولید در چارچوب جدول داده ستانده ، پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی فرشاد مومنی .

چکیده: نرخ بالای بیکاری در کشور و چشم‌انداز نگران کننده‌ای که از وضعیت بازارکار و پیامدهای ناگوار اجتماعی و اقتصادی بیکاری در دهه 85-1375 وجود دارد.‌لزوم توجه جدی به امر مهم اشتغال و بیکاری را می‌طلبد. در این راستا هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل اثرگذار بر اشتغال و بیکاری و شناسایی بخشهایی از اقتصاد در دو گروه شهری و روستایی است که از توان اشتغالزایی بالاتری برخوردار ند. در این تحقیق با استفاه از جدول داده ـ ستانده سال 1370 و نیز بودجه خانوارها در سال 1370 ، با کمک روش جدول داده ستانده اقدام به آزمون فرضیات شده است. فرضیه اول تحقیق، بخش کشاورزی و بخشهای مرتبط با آن را دارای بالاترین توان اشتغالزایی می‌داند و فرضیه دوم ، بهبود نحوه توزیع درآمدها به نفع روستائیان را دارای نقش مثبتی در افزایش اشتغال در سطح کشور قلمداد می‌کند. در این تحقیق همچنین به سؤال علل بیکاری در کشورهای در حال توسعه پاسخ داده شده است. روش تحقیق به صورت کتابخانه‌ای و جامعه مورد تحقیق، بخشهای اقتصادی در ایران می‌باشد. اطلاعات مورد نیاز با مراجعه به تولیدات آماری مرکز آمار ایران جمع‌آوری شده و با استفاده از نرم‌افزاره IO و OPRO داده‌ها مورد استفاده و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از برآورد مدل (روش داده ستانده) ، فرضیات تحقیق را مورد تأیید قرار می‌دهد. یعنی اینکه بخش کشاورزی از بالاترین توان اشتغالزایی برخوردار است و تغییر نحوه توزیع درآمدها به نفع روستائیان، منجر به افزایش اشتغال در سطح کشور خواهد شد. با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهاد می‌‌شود که سرمایه‌های محدود کشور به بخشهایی که از توان اشتغالزایی بالاتری برخوردارند (از جمله بخش کشاورزی و صنایع مرتبط با بخش کشاورزی) هدایت شود. البته بایستی توجه نمود که به علت محدودیت منابع در بخش کشاورزی پیشنهاد ارائه شده نمی‌تواند در بلندمدت معتبر باشد. همچنین پیشنهاد می‌شود که دولت سیاستهای اقتصادی خود را به گونه‌ای تنظیم کند که منجر به کاهش نابرابری بین مناطق شهری و روستایی شود.

 

 108. محبوب،حمید.(1376) .بررسی اثر صادرات بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران بوسیله تکنیک جداول داده ستانده ، پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر علی اصغر بانویی .

 

 109. محسنی زنوزی|جمال الدین.(1380) .تحلیل آثار افزایش قیمت حاملهای انرژی بر سطح عمومی قیمتها در ایران باروش داده ستانده  | پایان نامه کارشناسی ارشد |  دانشگاه امام صادق | به راهنمایی خلیل عراقی .

 

 110. محسنین|محسن و مهاجر|یحیی و طاهری|عبدال(1378).امکانات ایجاد اشتغال در فعالیتهای زراعی و باغی در برنامه سوم توسعه  ، وزارت کشاورزی ، معاونت برنامه ریزی و بودجه ، موسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی معاونت پژوهشهای اقتصادی اجتماعی ، گروه پژوهشی اجتماعی و حقوقی .

 

 111. محلوجی|غلامرضا.(1370) .مدل لئونتیف و کاربردهایی از آن در برنامه ریزی | مجله روند شماره 4و5 .

 

 

 

 

 112. محمودی|مینا و بانویی|علی اصغر . (1380) .بررسی کمی جایگاه صنعت نساجی در اقتصاد ملی و محاسبه توان اشتغالزایی بالقوه ان در قالب الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی ، همایش صنعت نساجی : فرصتها و تهدیدها ، مهر ماه 1380 . ، پژوهشکده اقتصاد ،دانشگاه تربیت مدرس .

چکیده: کلیه الگوهای داده ـ ستانده‌ای که در قلمرو بررسی همزمان مسائل اقتصادی و اجتماعی، و به ویژه محاسبه توان اشتغال‌زایی بخش‌ها توسط پژوهشگران مختلف در اقتصاد ایران مرود استفاده قرار گرفته‌اند، از فروضی استفاده کرده‌اند که بررسی همزمان ساختار تولید، جمعیت، اشتغال و بیکاری را عملاً محدود می‌نمود. در این رساله به منظور برطرف نمودن این محدودیت‌ها و به کارگیری فروض واقعی تر، از الگوی ترکیبی تعدیل یافته جدول داده ـ ستانده با جمعیت استفاه می‌شود. چگونگی ایجاد پیوند بین جدول داده ـ ستانده ، جمعیت، اشتغال و ربط آن به بیکاری در قالب الگوی ترکیبی تعدیل یافته جدول داده ـ ستانده با جمعیت و همچنین عملیاتی کردن آن با استفاده از آمار و اطلاعات اقتصادی و اجتماعی سال 1379 محورهای اساسی رساله حاضر را تشکیل می‌دهند. پیش نیاز اصلی ایجاد پیوند بین جدول داده ـ ستانده و جمعیت فعال، تفکیک مصرف خانوارها بر حسب خانوارهای شاغل و غیر شاغل می‌باشد. تفکیک خانوارها از یک طرف و تعدیل جزئی در الگوی اصلی از طرف دیگر، امکان محاسبه توان اشتغال‌زایی (فرصت‌های شغلی بالقوه ایجاد شده در خانوارهای غیر شاغل) در بخش‌های تولیدی و غیر تولیدی (خانوارهای شاغل) را فراهم نموده است.

نتایج حاصله نشان می دهند که توانایی صنایع نساجی، پوشاک و چرم، کشاورزی،‌صنایع چوب و کاغذ و انتشار و صنایع غذایی در ایجاد فرصت‌های شغلی بالقوه برای خانوارهای غیر شاغل و کاهش بیکاری با توجه به ثابت بودن جمعیت فعال، نسبت به سیار بخش‌های اقتصادی بیشتر است. بنابراین توجه بیشتر به توسعه صنایع روستایی که در واقع ارتباط تنگاتنگی با بخش‌های فوق دارند،‌می‌تواند فرصت‌های شغلی بیشتری در اقتصاد ایجاد نماید. علاوه بر آن همچنین مشاهده می‌گردد که نباید همواره سیاستگزاری‌های اقتصادی ـ اجتماعی در مورد ایجاد فرصت‌های شغلی را در بخش‌های کاربر و سرمایه‌ اندوز معطوف نمود. زیرا که نتایج حاصله بیانگر این واقعیت می‌باشند که آثار و تبعات مستقیم و غیر مستقیم واثرات القایی ایجاد یک فرصت شغلی در بخش‌های صنایع شیمیایی و فلزات اساسی می‌توانند بیشترین فرصت‌های شغلی را در کل اقتصاد ایجاد نمایند. به علاوه از نتایج حاصله مشاهده می‌‌گردد که فرصت‌های شغلی ایجاد شده توسط خانوارهای شاغل بیشتر از بخش‌هایی نظیر صنایع غذایی و ساختمان می‌باشد.

 

 113. محمودی|مینا.(1381) .تحلیل پیوند بین داده ستانده با جمعیت فعال در قالب نظام شبه ماتریس حسابداری اجتماعی ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی | به راهنمایی دکتر علی اصغر بانویی .

چکیده: محاسبه منابع حسابداری رشد یکی از کاربردهای گوناگون جدول داده ـ ستانده می‌باشد. منابع چهارگانه رشد که در طرف تقاضای اقتصاد هستند عبارتند از : افزایش تقاضای نهایی داخلی، اثر تشویق صادرات، اثر جایگزینی واردات و اثر تغییرات تکنولوژی می‌باشند. این منابع رشد در یک دوره زمانی مشخص با استفاده از دو یا چند جدول داده ستانده محاسبه می‌شوند. این پایان نامه سعی دارد این منابع رشد را بین سالهای 1365 و 1370 با استفاده از دو جدول داده ـ ستانده سالهای 1365 و 1370 تحت دو سناریو محاسبه نماید. سناریو اول کل اقتصاد کشور را مورد بررسی قرار داده است. این بررسی در 39  بخش اقتصادی انجام شده است که برای هر بخش و در مجموع برای کل اقتصاد مشخص شده است که هر منبع چه درصدی از کل رشد را به خود اختصاص داده است. در سناریوی دوم به جهت  اینکه بتوانیم نقش صادرات غیر نفتی را از زیر سایه صادرات نفت خام خارج کنیم فرض شده است که تغییرات صادرات برای بخش نفت خام و گاز طبیعی صفر می‌باشد و  اثرات تشویق صادرات را با فرض بالا دوباره محاسبه کرده‌ایم.

 

 114. محمودی|مینا وبانویی|علی اصغر.(1381).برآورد تعداد فرصتهای شغلی بالقوه ایجاد شده خانوارهای غیر شاغل در بخشهای مختلف اقتصادی در قالب الگوی ترکیبی داده ستانده با جمعیت فعال ، تحت بررسی و چاپ در مجله برنامه و بودجه .

 

 115. مرکزآمار ایران .(1376) .جدول داده ستانده سال 1370 ، تهران ، ایران .

 

 116. مرکز آمار ایران .(1374) .جدول داده ستانده 1365 اقتصاد ایران ، تهران ، ایران .

 

 117. مرکز آمار ایران ،دفتر حسابهای اقتصادی| جدول داده ستانده انرژی سال 1370| تهران | ایران .

 

 118. مرکز آمار ایران ،دفتر حسابهای اقتصادی ،  شناخت صنایع شیمیایی نساجی | پوشاک و چرم در طرح مطالعه جدول داده ستانده سال 1365 .

 

 119. مرکز امار ایران  ،دفتر حسابهای اقتصادی ، بررسی شناخت کلی بخشهای آموزشی بهداشت و سایر خدمات اجتماعی | شخصی و خانگی در ارتباط با پیشنهاد بخشهای مربوط در جدول داده ستانده1365 .

 

 

 120. مرکز آمار ایران ،دفتر حسابهای اقتصاد ی ،بهنگام سازی جدول داده ستانده سال 65 برای سال 70 | تاریخ اجرای طرح : 73-1365

 

 121. مرکز آمار ایران ،دفتر حسابهای اقتصادی ،تهیه جدول داده ستانده اقتصاد ایران برای سال 65 | تاریخ اجرا : 73-68.

 

 122. معبودی|حمید رضا.(1379).نقش محوری بخش حمل و نقل در اقتصاد ایران | تحلیل داده ستانده | پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشگاه امام صادق  | به راهنمایی فیروز توفیق  .

 

 123. مغربی|محمود محمد.(1378 ) .محاسبه منابع حسابداری رشد در اقتصاد ایران و تحلیل آن براساس مدل تعادل عمومی ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی  دانشگاه شهید چمران اهواز | به راهنمایی علی اصغر بانویی .

 

 124. میر احمدی|عبدا...(1378) . تعیین اثرات سیاست توزیع مجدد درآمد بر ساختار اقتصاد ایران (با روش داده ستانده ) ، پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی  دانشگاه شهید بهشتی | به راهنمایی محمد حسین پور کاظمی.

چکیده: توزیع درآمد یکی از پرسابقه‌ترین موضوعات تئوری اقتصاد می‌باشد. کمترین مقوله‌های در اقتصاد وجود دارد که مانند توزیع درآمد از اکثر سیاست‌های اقتصادی تأثیر پذیرفته و بر بیشتر متغیرهای اقتصادی در نظرگاه عامه، بررسی آثار توزیعی آن است. به همین جهت دولت‌ها مایلند قبل از هر سیاست باز توزیع درآمد از تأثیرات احتمالی چنین سیاستهایی به صورت کمی و ملموس باخبر شوند.

 

 125. میرزایی|حجت ا(1376).بررسی تحلیلی نقش استراتژی جایگزینی واردات در رشد تولیدات صنعتی ایران (با استفاده از تکنیک داده ستانده ) | مجموعه مقالات  اولین همایش  روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ، تهران .

چکیده: بطور تقریبی تاریخ توسعه یافتگی با صنعتی شدن منطبق بوده و در همه قرون اخیر، صنعتی شدن ( توسعه صنعتی) با توسعه یافتگی و رشد اقتصادی و اجتماعی همراه بوده است؛ به نحوی که بسیاری از متفکران توسعه، این دو را یکی دانسته و آغاز حرکت صنعتی شدن را پاگذاردن ملتها در مسیر بلند توسعه دانسته‌اند. اگر چنین تحلیلی را مقرون به واقع ندانیم، حداقل باید گفت صنعتی شدن در مفهوم جامع و گسترده خود که بیانگر تحول از نظام سنتی به نظام مدرن تولیدی است مهمترین عامل توسعه یافتگی به شمار می‌رود.

افزایش مداوم بهره‌وری، افزایش سریع تولیدات و رشد اقتصادی، جذب نیروی کار و محصولات مازاد بخش کشاورزی، ایجاد سررزیهای مثبت و  انتقال آن به سایر بخشها، تولید و تأمین تأسیسات و تجهیزات موردنیاز تکنولوژی جدید در کشاورزی، افزایش اقتدار سیاسی و ظرفیت فرهنگی، ایجاد تنوع در مصرف، مقابله با بحران جمعیت و همه از نتایج مهمی هستند که اندیشمندان اقتصادی و توسعه برای صنعتی شدن برشمرده‌اند.

 

 126. نادری|اصغر.(1378).بررسی تطبیقی روش شناسی سیستمهای حسابداری جداول داده- ستانده سازمان ملل با کانادا و کاربردهای آنها (در قالب جداول داده ستانده زیر بخش دام و طیور ) ،پایان نامه کارشناسی ارشد ،دانشکده اقتصاد  دانشگاه علامه طباطبایی ، به راهنمایی دکتر علی اصغر بانویی .

چکیده: جمع‌آوری اطلاعات و شفافیت اطلاعات جمع‌آوری شده از مهمترین دغدغه‌های برنامه ریزی است و جدول داده ـ‌ ستانده از حیث اینکه قادرند تا اطلاعات شفاهی از روابط متقابل بخشهای اقتصادی در اخیتار برنامه ریزان قرار دهند از مهمترین ابزارهای برنامه‌ریزی محسوب می‌شوند. اما نکته قابل ذکر اینکه قبل از دست‌یابی به اطلاعات در جدول داده ـ‌ ستانده باید مراحل مختلفی طی گردد که بطور کلی شامل محاسبه جداول ساخت و جذب و در نهایت محاسبه جداول نهایی است. هر چند تهیه جداول ساخت و جذب در دنیا روش واحدی دارد و بعلت فزونی تعداد کالاها بر تعداد بخشها، بصورت مستطیل تهیه می‌گردد. برای محاسبه جداول نهایی از دو روش کمی استفاده می‌شود. اول ـ روش سازمان ملل متحد که برای تهیه جداول نهایی، ابتدا ماتریس‌های ساخت و جذب را از طریق ادغام جداول به ماتریسهای مربع تبدیل می‌نماید و سپس جداول نهایی داده ستانده را با استفاده از این ماتریسهای مربع محاسبه می‌نماید. دوم ـ‌روش کانادا و برخی ازکشورهای اسکاندیناوی که جداول نهایی را با استفاده از ماتریسهای ساخت و جذب مستطیل محاسبه می‌نمایند. رساله حاضر ضمن ارائه مبانی تئوریک هر یک از دو روش فوق اقدام به محاسبه جداول نهایی برای جدول داده ستانده زیر بخش دام وطیور با استفاده از هر دو روش فوق نمود تا امکان مقایسه دو روش فوق را با استفاده از ماتریس‌های ساخت و جذب واحد مهیا نماید. در نهایت پس از محاسبه جداول نهایی مشخص گردید که روش کانادا و دیگر کشورهای اسکاندیناوی قادر است تا اطلاعات شفاف‌تری نسبت به روش سازمان ملل متحد ارایه دهد و لذا از آنجاییکه در کشور ما نیز برای محاسبه جداول نهایی از روش سازمان ملل متحد استفاده می‌شود پیشنهاد می‌نماید تا روش کانادا و سایر کشورهای اسکاندیناوی برای محاسبه جداول نهایی داده ـ ستانده د رسطح ملی مورد استفاده قرار گیرد.

 

 127. ناصری|علی رضا.(1381) .تعیین ساختار اقتصادی و اجتماعی منطقه ای از طریق طراحی و ساخت الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی   مطالعه موردی : استان مازندران|رساله دکتری |دانشکده علوم انسانی  دانشگاه تربیت مدرس | به راهنمایی دکتر منصور خلیلی عراقی

چکیده: گستردگی و تنوع فعالیت‌های اقتصادی موجب شده است که سیاستگذاران اقتصادی روزبروز نیاز بیشتری به آمار و اطلاعات داشه باشند. حجم قابل توجه آمار در زمینه‌های مختلف اقتصادی، ضرورت تدوین و ارائه آمار را در مجموعه‌های نظام‌مند، نظیر نظام حسابهای ملی ضروری می‌سازد.

جدول داده ـ‌ ستانده  که یک تکنیک آماری قوی و مؤثر است، نسبت به سیستمهای آماری به لحاظ نظری بر پایه‌های قوی‌تری متکی است. پایه‌های نظری جدول داده ـ‌ ستانده بر تئوری تعادل عمومی والرس قرار گرفته است. این تئوری اقتصاد را به عنوان مجموعه‌ای واحد و به هم پیوسته می‌انگارد که هر تغییر جزئی در یکی از ارکان آن،‌باعث تغییر در سراسر اقتصاد می‌شود. داده ستانده در سراسر جهان، به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای گردآوری و تحلیل داده‌ها، پیش‌بینی و برنامه ریزی پذیرفته شده است.

در سالهای اخیر، برنامه‌ریزان کشورهای مختلف به این باور رسیده‌اند که تمرکز ناشی از برنامه ریزی ملی که با هدف افزایش تولید ناخالص ملی صورت می‌پذیرد به افزایش نابرابریهای منطقه‌ای دامن می‌زند. در کشور ایران نیز عدم توجه جدی به برنامه‌ریزی منطقه‌ای باعث ایجاد ساختار دوگانه مناطق، به وجود آمدن قطبهای رشد در برخی مناطق و بازماندن سایر مناطق از مسیر رشد و توسعه بوده است. برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی کشور، توجه جدی به مناطق معطوف نموده است.

جداول داده ستانده علیرغم داشتن مزیت‌های فراوان، در بررسی همزمان متغیرهای اقتصادی و اجتماعی نارسایی دارند. بدین منظور الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی معرفی می‌شود.

در این پژوهش، به منظور امکان بررسی همزمان مصرف، درآمد، ساختار تولید و اثر آنها بر اشتغال‌زایی بخشهای مختلف اقتصادی یک منطقه، طراحی و ساخت جدول داده ـ‌ ستانده و الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی استان مازندران در دستور کار قرار گرفت. این جداول به دو صورت 15 بخشی و 72 بخشی محاسبه شده است. نتایج حاصل از این جداول بشرح زیر است.

ضرایب فزاینده تولید، اثرات مستقیم و غیر مستقیم افزایش یک میلیون ریالی تقاضای نهایی را بر تولید نشان می‌دهند. ضرایب فزاینده درآمد خانوار نیز، اثرات مستقیم و غیر مستقیم افزایش یک میلیون ریالی تقاضای نهایی را در ایجاد درآمد جدید برای خانوارها نشان می‌دهند. بر اساس این ضرایب و طبق جدول داده ـ ستانده، بخشهای مختلف اقتصادی استان به طور متوسط می‌توانند 633/1 میلیون ریال افزایش تولید و 398 هزار ریال درآمد جدید برای خانوارها ایجاد کنند. الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی، متوسط افزایش تولید 415/3 میلیون ریال و ایجاد درآمد جدید برای خانوارها را به طور متوط 638 هزار ریال می‌داند.

ضریب فزاینده ساده اشتغال ، اثرات مستقیم و غیر مستقیم افزایش یکصد میلیون ریال در تقاضای نهایی را نشان می‌دهد. این ضریب که بر مبنای جدول داده ـ‌ ستانده محاسبه می‌شود. میانگین ظرفیت اشتغال‌زایی بخشهای مختلف اقتصادی استان را 284/4 نفر نشان می دهد.

ضریب فزاینده کامل اشتغال، اثرات مستقیم و غیر مستقیم افزایش یکصد میلیون ریال در تقاضای نهایی را بر مبنای الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی نشان می‌دهد. این ضریب در 8 سناریوی  مختلف محاسبه شده است. بر اساس این ضریب توان اشتغال‌زایی بخشهای مختلف اقتصادی استان، به طور متوسط و در سناریوهای مختلف بین 728/6 تا 945/6 شغل می‌باشد. در بررسی سناریوهای مختلف اهمیت محاسبه درآمد مختلط، مشخص گردید.

بررسی ضرایب فزاینده تولید،‌درآمد خانوار و اشتغال نشان می‌دهد که الگوی شبه ماتریس حسابداری اجتماعی تصویر واقع‌بینانه‌تری از الگوی داده ـ‌ستانده متعارف به نمایش می‌گذارد.

ضرایب فزاینده تولید ، درآمد خانوارد و اشتغال بخشهای مختلف نشان می‌دهد که بخشهای تولید پوشاک، تولید منسوجات، آموزش دولتی، پست و مخابرات و ساختمان بخشهای برتر اقتصادی استان هستند.

بخشهای صنعت، ساختمان و حمل و نقل از ضریب پیوستگی پسین قوی برخوردارند و بخشهای معدن،‌صنعت، جنگلداری، پست و مخابرات، بانک و بیمه از ضریب پیوستگی پیشین قوی برخوردارند.

 

 

 128. نظری|محسن. بررسی اهمیت بخش مسکن در توسعه اقتصادی ملی از روش جدول داده ستانده  | مجموعه مقالات سمینار سیاستهای توسعه مسکن درایران .

 

 129. نظری|محسن .بررسی تحقیقات در ایران از روش داده ستانده | سمینار آموزش عالی در ایران | برگزار کننده : دانشگاه علامه طباطبا یی / وزارت فرهنگ و آموزش عالی

 

 130. نوری اسفندیاری|انوش. (1376). جداول داده ستانده مدیریت و بهره برداری از منابع آب ، مجموعه مقالات  اولین همایش  روشهای علمی تهیه و تدوین جدول داده ستانده و کاربردهای آن در برنامه ریزی اقتصادی ، مرکز آمار ایران و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ، تهران .

چکیده: جدول داده ـ‌ ستانده ابزار مفیدی برای تبیین روابط بخشها و فعالیتهای کشورهاست. از این ابزار می‌توان به روابط متقابل فعالیتهای زیرمجموعه یک بخش یا یک مدیریت با اجزای خود و سایر فعالیتها و بخشها پی برد و در برنامه ریزیهای میانمدت بهره گرفت. جداول داده ستانده ویژه مدیریت و بهره‌برداری از منابع آب با هدف رفع نارسائیهای موجود در زمینه برآورد نقش واقعی آب در اقتصاد کشور و تهیه ابزار لازم برای ادغام برنامه‌های مدیریت منابع آب در اقتصاد ملی،‌بمرحله اجرا درخواهد آمد. مراحلی چند برای تهیه این جدول در نظر گرفته شده است  و تلاش شده است حتی الامکان فعالیتهای زیرمجموعه مدیریت و بهره‌برداری از منابع آب شناسایی و بر اساس فروض همگنی و تناسب دسته‌بندی شود، سپس برای تهیه جدول ویژه اطلاعات لازم جمع آوری گردد. از آنجا که جدول ویژه مدیریت برای اولین بار در کشور تهیه می‌شود اظهارنظر و ارشاد صاحبنظران در جهت تهیه هر چه بهتر آن مغتنم خواهد بود.

 

 

 131. واجد سمیعی|مسعود و نجف یارندی.(1365) .مقدمه ای درباره جدول گرفته ها و داده ها (با توجه خاص به بخش کشاورزی )،سازمان برنامه و بودجه ، تهران ، ایران .

 

 

 132. وزارت جهاد سازندگی.(1375) .پروژه تدوین جدول داده ستانده دام و طیور | مطالعات جامع و نظارت معاونت طرح و برنامه ریزی

 

 133. وزارت معادن و فلزات وشرکت ذوب آهن اصفهان .(1377) .پروژه مطالعاتی تحقیقاتی تهیه و تدوین جدول داده ستانده ویژه ذوب اهن اصفهان .

 

 

 134. وزارت برنامه و بودجه.(1368) .جدول داده ستانده 1363 اقتصاد ایران |طرح خطوط اساسی خود کفایی در صنعت | تهران – ایران .

 

 

 135. وزارت برنامه و بودجه ، تهیه جدول داده ستانده استان یزد و تحلیل ساختار اقتصادی استان ( تعیین مزیتهای نسبی و میزان اشتغالزایی به واسطه سرمایه گذاری در هر بخش ).

 

 136. وزارت برنامه و بودجه ، تهیه جدول داده ستانده منطقه ای برای استان کرمان در سال 1374 در 21 بخش .

 

 137. وزارت برنامه و بودجه ، تهیه جدول داده ستانده استان اصفهان در سال 1378 به روش گریت در 50 بخش .

 

 138. ولد خانی|عباس.(1375). شبیه سازی اثر اجزای تقاضای کل روی ارزش افزوده در بخشهای مختلف اقتصاد ایران، مجله برنامه و بودجه |شماره 11.

چیکده: هدف از این مطالعه اندازه‌گیری کمی اثر اجزای تقاضای کل به روی ارزش افزوده در بخشهای مختلف اقتصاد ایران می‌باشد. بدین منظور از مدلسازی اقتصاد سنجی و تحلیل داده ـ ستانده بهره گرفته‌ایم. این مقاله در واقع مدلی را ارائه می‌دهد که در آن ارزش افزوده بخشی با اجزای اصلی تقاضای نهایی مرتبط می‌گردد. در چهار سناریوی شبیه سازی این مطالعه، کوشیده‌ایم که رهنمودهای سیاستگذاری مفیدی را برای تصمیم‌گیران اقتصادی کشور فراهم نماییم. در هر سناریو، با فرض ثبات سایر عوامل،‌اثر 10 درصد افزایش پایدار در هر یک از عناصر تقاضا روی ارزش افزوده بخش‌های مختلف را به طور جداگانه تحلیل نموده‌ایم.

 

 139. ولدخانی|عباس. (1376).اهمیت بخشهای اصلی اقتصادی ایران از نظر ایجاد ارزش افزوده با استفاده از جدول داده ستانده سال 1376 | مجله برنامه بودجه شماره 21 .

چکیده: هدف این مقاله بررسی اهمیت بخشهای اصلی اقتصادی ایران از نظر ایجاد ارزش افزوده در سال 1367 است. به علت وجود وابستگی‌های متقابل بین بخشهای اقتصادی، اهمیت اقتصادی یک بخش فقط به سهم آن بخش در کل تولید ناخالص داخلی مربوط نمی‌شود. بعبارت دیگر عدم وجود یک بخش، تولید ناخالص داخلی را به اندازه ارزش افزوده آن بخش کاهش نخواهد داد بلکه به سبب وجود ارتباطات و پیوندهای متقابل بین بخشهای اقتصادی،‌ ارزش افزوده در سایر بخشها نیز می‌تواند بطور محسوسی کاهش یابد. بنابراین اهمیت و معنی دار بودن اقتصادی یک بخش نشان میدهد که وجود یک بخش چقدر ارزش افزوده را در خود بخش و یا بخشهای دیگر ایجاد می‌کند. در مقاله حاضر آخرین جدول داه ستانده موجود (1367) ابتدا به 4 بخش اصلی کشاورزی،‌ نفت و گاز، صنایع و خدمات تجمیع شده است و سپس با استفاه از جداول داده ـ ستانده مزبور اهمیت هر بخش از نظر ایجاد ارزش افزوده در یکایک بخشهای اقتصادی مورد اندازه‌گیری قرار گرفته است. نتایج تجربی بدست آمده نشانگر اینست که اگر چه دو بخش کشاورزی و صنایع در سال 1367 سهم مساوری در تولید ناخالص داخلی داشته‌اند اما بعلت اینکه ارتباطات متقابل بین بخش صنایع و معادن با سایر بخشها در مقایسه با بخش کشاورزی بیشتر است لذا عملاً بخش صنایع سهم بیشتری نسبت به بخش کشاورزی در افزایش تولید ناخالص داخلی دارد. بعبارت دیگر فعالیت‌ اقتصادی د ربخش صنایع تولید کل را در سایر بخشها بیشتر از بخش کشاورزی تحریک می‌کند.

 

 140. ولد خانی|عباس و جهانگرد|اسفندیار.(1379).آثار و تبعات افزایش قیمت حاملهای انرژی بر تورم ،بودجه دولت و هزینه زندگی خانوارهای شهری و روستایی در طول برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی (1383-1379)، همایش اقتصاد ایران در دهه سوم انقلاب ، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی .

 

 141. هاشمیان|مینا.(1371 ) . کاربردهای تحلیلی جدول داده ستانده در کشورهای در حال توسعه مورد  ایران ، پایان نامه کارشناسی ارشد ،  دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان | به راهنمایی | دکتر حسین پیراسته .

چکیده: موضوع این رساله با هدف تشریح نقش جداول داده ـ ستانده به عنوان متدی قابل اعتماد در برنامه‌ریزیهای توسعه و همچنین ابزاری قوی در دست دولت برگزیده شده که در قالب متدلوژی مشروحه زیر تهیه و تدوین گردید. مرحله اول تهیه جدول داده ـ‌ ستانده،‌ احتساب ضرائب درآمدی و تعیین کاربری نسبی فعالیتهای اقتصادی اختصاص یافت. جالب توجه آنکه در تکنیک‌بخشهای مولد درآمد، منایع و بخشهای سرمایه‌بر دارای اثرات درآمدی بزرگتر نسبت به منابع کاربری می‌باشند. به این ترتیب ملاحظه گردید که فعالیتهایی از قبلی آردسازی و برنج پاک کنی، کشتار دام و تهیه و نگهداری گوشت خدمات ملکی وتجاری،‌تولید نوشابه به ترتیب اولویت از نظر مولدیت درآمد قرار می‌گیرند. محاسبه ضرائب اشتغال مشخص نمود که صنایع تولید فلزات اساسی، یعنی عمدتاً‌ صنایع تولید فولاد، آهن دارای بالاترین ضرائب اشتغال‌اند. بررسی ضرایب افزایش تولید نشان داد که غالب منابعی که دارای ارتباط پیشین با بخش کشاورزی هستند دارای وابستگی متقابل قوی‌تری با سایر بخشهای اقتصادی بوده ولذا تقویت این صنایع می‌تواند به رشد اقتصاد کمک شایانی بنماید. گام بعدی به ارائه مدلی چهت تعیین میزان خودکفایی نسبی بخشهای مختلف مربوط می‌شود. در این مرحله بخشهایی که امکانات بالقوه برای صادرات را دارا هستند معرفی شدند. به تبع نتایج دو مرحله نخست، مرحله سوم به تعیین حق تقدم پروژه‌های سرمایه‌گذاری و مقایسه آن با اولویت‌های پیشنهادی برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (72-1368) اختصاص یافت. و نهایتاً آخرین بخش ازمطالعه به جمع‌بندی نتایج و ارائه رهیافتهایی جهت سیاست‌گذاری اقتصادی اختصاص یافت. ذکر این نکته لازم است که هدفهای برنامه‌ریزی برای یک کشور در زمانهای مختلف یکسان نبوده و بستگی به مرحله و ماهیت توسعه اقتصادی و شرایط موجود اجتماعی دارد، اگر چه ممکن است این اهداف در مرحله‌ای از زمان مکمل یکدیگر باشند. این اهداف شامل، نیل به اشتغال کامل، تحصیل حداکثر توان رشد اقتصادی و ارتقاء سطح زندگی، تسریع د رامر صنعتی شدن و ارتقاء درجه خودکفایی به ویژه در زمینه مواد غذایی است. در این مطالعه نیز تلاش گردید که با توجه به هر یک ازاین اهداف، طبقه‌بندی ویژه‌ای از اولویت بخشها در امر برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری ارائه گردد.

 

 142. هور|رستم و تافتاچی|نیلو.(1372). جدول داده ستانده اقتصادی | متدلوژی و کاربردها و خلاصه روشها و نتایج حاصل از محاسبات جدول سال 1367 اقتصاد ایران | مجله روند سال پنجم شماره 18و19 .

 

 143. طرح پژوهشی : نقش صادرات بخشهای کشاورزی | صنعت و خدمات در ایران و تاثیر آن بر رشد اقتصادی با استفاده از جدول داده ستانده | مرکز تحقیقات اقتصاد ایران | دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ،مجری طرح :منوچهر عسگری .

 

 144. طرح پژوهشی :بررسی منابع رشد با تاکید بر زیر بخشهای صنعت  | معاونت امور اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی، مجری طرح : موسسه تحقیقات اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس ، دی ماه 1376 .

 

 145. طرح پژوهشی : محاسبه ماتریس حسابداری اجتماعی برای اقتصاد ایران سال 1375 | اردیبهشت 1380 | بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران  با همکاری پژوهشکده آمار و مرکز آمار ایران .

 

 146. طرح پژوهشی:  تهیه و تدوین جدول داده ستانده بخش پست و مخابرات | زمستان 1379  مرکز تحقیقات اقتصاد ایران .

 

 147. طرح پژوهشی : بررسی و محاسبه ارتباطات درونی وبیرونی زیربخشهای بخش کشاورزی و جایگاه آنها در اقتصاد ملی با استفاده از جدول داده ستانده | پاییز 1379مجری طرح: دکتر علی اصغر بانویی .

 

 148. طرح پژوهشی : تهیه جدول داده ستانده انرژی و بررسی آثار و تبعات افزایش قیمت حاملهای انرژی بر بخشهای اقتصادی | بودجه خانوار | تورم و بودجه دولت | مجری طرح : آقای جعفر عسگری، وزارت نیرو و معاونت انرژی ، سال 1378 .

 

 149. طرح پژوهشی : محاسبه و تحلیل اشتغال در سطح بخشها و رده های مختلف شغلی در قالب الگوی ماتریس حسابداری اجتماعی | خرداد 1380 | مجری طرح : دکتر علی اصغر بانویی | همکاران طرح : مینا محمودی | سارا اکبری مهربانی

 

 150. طرح پژوهشی : بررسی آثار و تبعات یکسان سازی نرخ ارز در بازارهای مختلف اقتصاد ایران  با استفاده از الگوی ماتریس حسابداری اجتماعی | مرداد 1381  مجری طرح : دکتر علی اصغر بانویی  | همکاران : خانم دکتر فیروزه خلعتبری | آقای فرشاد مومنی |آقای رستم هور |آقای ابوالفضل خاوری نژاد | خانم دکتر رویا طباطبایی یزدی |خانم مینا محمودی | دکتر محسن مهر آرا .

 

 151. طرح پژوهشی :  تعیین محتوای تکنولوژی صنعت چاپ. (1378). وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی ، دفتر چاپ و نشر .

 

 152. طرح پژوهشی : طرح راههای تحقق عدالت اجتماعی. (1376). مجری طرح : سازمان برنامه و بودجه ، معاونت اقتصادی ، همکاران طرح : علی اصغر بانویی و اسفندیار جهانگرد . 

 

 153. طرح پژوهشی : طرح تدوین برنامه اقتصاد بدون نفت (1376) ، مجری طرح : سازمان برنامه و بودجه ، معاونت اقتصادی ، همکار طرح : اسفندیار جهانگرد  . 

 

 154. طرح پژوهشی : جدول داده-ستانده استان اصفهان .(1378). سازمان برنامه و بودجه |مجری طرح : هوشنگ شجری .


1.Afshari | Z & Sheibani |E . (2003). The Effect of Sectoral Growth on Women`s Employment in Iran | Paper Presented at the 14th International Conference  Input-Output Techniques | Montreal | Canada .

2.Bakhtiar |M.(no date ). The Effect of Energy planing Bureau |Ministry of Energy |I.R.IRAN.

3.Banouei| A.A. (1989 ). “Planning Model for Iran in Input -Output Framework: an Empirical Analysis”| Unpublished Ph.D. Thesis . University of Bombay | India .

4.Banouei| A.A. (1989). Application of Dynamic Input-Output System and Implications of von-Neumann Growth Path for Planning in Iran: An Empirical Investigation | Paper Presented at IX International Conference on Input-Output Techniques | Kezsthely Hungary .

5.Banouei| A.A. (1991 ) . A Survey of the Iranian Input-Output Tables and the Present State of Art . Paper Presented at the IX Indian Input-output Conference | 9-11 Dec .| 1991 | Bombay India.

6.Banouei | A.A. (1991) . Relevance of Inter-Sectoral Capital Coefficient Matrix for Planning in Dynamic Input-Output Framework: An Illustrative Example With the Iranian Experience. Paper Presented at the First National Conference on Planning and Development| 11-13 Jan. 1992 | Tehran Iran . Published in the Proceedings of the First Conference on Planning and Development | Institute for Research in Planning and Development Tehran | Iran .

 

7.Banouei |A.A. (1992). “Application of a Dynamic System for Planning in Iran” | Economic | Systems Research | Journal of International Input – Output Research Association | Vol .2.

8.Bonouei | A.A. ( 1993 ) . Development of Iranain Input-Output Tables : Compilation | Use and Prospects . Economics Systems Research : Journal of International Input-Output Association|vol|5| No|3 .

9.Banouei | A.A&  Asgari | M &  Bradaran Shoroka | H.R. ( 1998 ) . A Quantitative Analysis of Sources of Growth for the Iranian Economy | 12th Int.ernational Conference on Input-Output Techniques| 18-22 May . New York University

10.Banouei | A.A.| Asgari| M & Baradaran Shoraka |H.R .( 2001). An Analysis of the Structural  Changes in the Iranin Economy Duing 1969 - 1994 With Special Reference to Foreign Trade Strategies | The Journal of Humanities | Vol 8|No.3 

11.Batey|P.W.J & Bazzazan |F& Madden |M .(2001).Dynamic Extended Input-Output Analysis:Some Initial Thoughts In Felsenstein D|P McCann| RMC Quaid and D Shefer (eds) | Public Investment and Regional Economic Development | Edward Elgar | Cheltenham .

12.Bazzazan |F .(2000). Balance Growth andStability of the Dynamic Leontief Model : An Analysis of the Iranian Economy | Paper presented at 47th North American Meeting of the RSAI |Chicago |Illinois.

13.Bazzazan |F. (2002). A Dynamic Input–Output Price Model with Application to Iran | PhD Thesis | Civic Design Department | University of Liverpool | UK.

14.Bazzazan|F &  Batey| P.W.J. (2003) . The Development and Empirical Testing of Extended Input – Output Price Models | Paper Presented at 14th International Input – Output Techniques Conference in Montreal | Canada .

15.Bulmer - Thoma &  Zamani | H . ( 1989) . “Industialization and Income Distribution in Iran| since 1960 : An Input-Output Approach” | Paper Presented to the 9th International Conference on Input -Output Techniques| Kezsthely | Hungry.

16.Eckestein | G  & Badakhshan |M . (1972) .The 1972 and 1977 Projection of Input- Output Tables for the Iranian Economy | Bureau of Statistics Ministry of Economy| November |Tehran| Iran.

17.ECAFE.(1970).Sectoral output and Employment Projectjons for Iran: 1970-1980| The Second Development Decade | Development Programming Series No . 8 |Bangkok | Thailand .

18.Ghadimi |H .(1993). Economic Development in Economies with an Exhaustible Resources A Dynamic Computable General Equilibrium Analysis for the case of Iran | Unpublished Ph.D.Dissertation | The Ohio State University.

19.Iran Touring and Tourism Organization .(no date).Fore Economic Impact of Tourism |An Input-Output Analysis |Tehran|Iran.

20.Madden |M &| Bazzazan |F.(2000).Dynamic External I-O Models| Paper Peresented at 13th International Conference on |Input-Output Techniques in Macerata|Italy .

21.Plan and Budget Organization .(1972). Battelle Regional Development Project |Interim Report | Tehran .

22.Prased |K.N &   Banouei | A. A &  Swaminathan| A.M. ( 1988 ). Economic Consequences of Non-Optimal Inventory Holdings in India and Iran : An Integrated Linear Programming and Input output Approach Paper Presented at the Fifth International Conference on Inventory Problems| Budapest | Hungary. Published in Engineering Costs and Production Economics (1990)| Vol.19. Reprinted in Inventories | Theories and Applications (Proceedings of the Fifth International Conference on Inventories ) Edited by Attila Chikan ( 1990 )| Elservier Science Publisher | Amsterdam  .

23.Prasad| K.N  & Swaminathan| A.M &  Banouei| A.A .( 1989 ) . Trade Strategies and Development in India and Iran . An Economic Analysis of Input-Output and Semi _ Input-output Frameworks . Paper Presented at the IX International Conference on Input - output Techniques Kezsthely | Hungary . Published in Economic Systems Research : Journal of International Input-Output Association ( 1992 ) . Vol.4|No.1.

24.Prasad| K.N & Banouei |A.A. & Swaminathan | A.M. (1990) .The Impact of Weather Induced Structural Change in Agriculture on Indian and Iranian Economics : An Empirical Exploration on General Equilibrium Framework| Paper Presented at the VI International Conference on Inventory Problems| Budapest| Hungary .

25.Prasad |K.N &  Banouei |A.A & Swaminathan | A.M. (1990) . The Impact of Weather Induced Structural Change in Agriculture on Indian and Iranian Economies : An Empirical Exploration of General Equilibium Framework| Paper Presented at the VI International Conference on Inventory Problems| Budapest . Hungary.

26.Prasad|K.N  &  Banouei |A.A. & Swaminathan| A.M. (1992) .  Weather Induced Instability in Agricultural Produce With Respect to Buffer Stocks in India and Iran : International Journal of Production Economics Vol|26| Reprinted in Inventories : Theories and Applications (Proceedings of the Sixth International Conference on Inventories ) Edited by Attila Chikan ( 1992 ) . Elservier Science Publisher Amsterdam .

27.Prasad |K.N &  Banouei | A.A. & Swaminathan | A.M .( 1992 ). Multiple Objectives and Optimal Trade Stategies for Development in India snd Iran : An Integrated Goal Programming |  Dynamic Input-Output and Semi - Input - Output Framework | Paper presented at the X Conference on Input – Output Techniques | Seville| Spain.

28.Prasad | K.N &  Parkar| R.G  &  Banouei| A.A. ( 1992 ). Innovation . Productivity and Maximal Growth Rate . An Empirical Exploration in Input - Output Framework. Paper presented at the X international Conference on Input- Output Techniques ( March 29 - April 3) |Seville| Spain .

29.Prasad |K.N&  Banouei| A.A & Swaminathan| A.M.(1992). Development and Trade Strategies for an Exhaustible Resource Endowed Economy of Iran an Empirical Analysis in the Framework of Dynamic Input-Output and Semi-input-Output Techniques Proceeding of the Second  Conference on Planning & Development  Institute for Research and Development | Tehran . Iran .

30.Prasad | K.N &   Banouei | A.A. ( 1996 ). Optimal Trade Strategies in India and Iran In R.R Koti|P.Venkatramaiah| R.Radhakrishna and S.R.Hashim (Eds.) Studies in India Economy | New Delhi | Himalaya Publishing House.

31.Shaheen | A.S .(no date).The 1965 Input - Output Table for the Iranian Ecomomy | Tehran | Bureau of Statistics . Ministry of Economy|Tehran |Iran.

32.Statistical Center of Iran. (1976) .The 1973 Input-output Table for the Iranian Economy : Methodology and Tentative Estimates|Tehran | Iran.

33.Statistical Center of Iran – SCI .(1978).The Input – Output structure of the Iranian Economy . 2532(1352). Tehran : Statistical Center of Iran .

34.Tabatabai | H.(1982). Income Distribution in a Social Accounting Matrix : The case of Iran in 1773 | Unpublished Ph.D.Dissertation | Cornell University .

 

35.Zamani | H.(1988). Growth | Employment and Income Distribution An Input–Output and General Equilibrium Study of Iran | 1959-1986 | Unpublished Ph.D Thesis | Queen Mary College | London University .

 

36.Zand Karimi | B &  Banouei| A.A. ( 1996 ) . Sectoral Interrelatedness and the Iranian Economy During Pre and Post . Revolution Scene : An Input - Output Analysis . The Iranian Economic Review | Vol 1 . NO.1.

 


منابع :

 

 

1.     بانک اطلاعاتی مقاله ها و داده های افتصادی ایران |مرکز تحقیقات اقتصادایران | دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

 

2.     نمایه مرکز مدارک علمی کشور .

 

3.     کتابخانه های دانشکده های اقتصاد دانشگاههای مختلف .

 

4.     کتابخانه های سازمان مدیریت و برنامه ریزی ،مرکز آمار ایران ،مرکز مطالعات و پژوهشهای بازرگانی وسایر سازمانها و وزراتخانه های دولتی .

 

5.     مصاحبه با افراد کارشناس .

 


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

جدیدترین مقاله ها

نام : *

پیغام : *