مقاله ها

1400/11/15
نویسنده : -
hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbff13c002000000c019000001000500

آشنایی با سازمان های مالی کشور مالزی

 

بخش اول

آشنائی با کشور مالزی





آشنایی با کشور مالزی

وضعیت جغرافیایی

کشور مالزی در نیمکره شمالی، نمیکره شرقی، در جنوب شرقی قاره آسیا، در کنار دریای چین جنوبی و در همسایگی کشورهای اندونزی؛ پادشاهی برونئی و تایلند و سنگاپور قرارداشته و توسط دریای چین جنوبی به دو قسمت منفک ازهم تقسیم شده است.مساحت این کشور329750 کیلومترمربع(شصتمین کشور جهان) بوده و زبان رسمی آن باهاسا مالزی می‌باشد.

کشور مالزی، کشوری کوهستانی است و رشته کوههای آن عمدتاً در نواحی صباح، ساراواک و پاهنگ قرار دارد. جلگه ها در آن وسعت زیادی داشته و جنگل ها هم قسمت اعظم آن را پوشانده‌اند. آب و هوایاین کشور نسبتاً گرم و مرطوب و پر باران است. قله کینابالو با4|101 متر ارتفاع بلند ترین نقطه و رود راجانگ (563 کیلومتر) طویل‌ترین رود کشور است.

وضعیت سیاسی

حکومت کشور مالزی مشروطه سلطنتی بوده و پادشاه بوسیله شاهان ایالات سیزده گانه از میان خودشان برای مدت 5 سال انتخاب می گردد. قوة مقننه نیزاز دو مجلس قانون گذاری (مجلس نمایندگان با154 عضو (114 نماینده از مالایا، 24 نفر از ساراواک و 16 نفر از صباح) برای یک دوره5 ساله، و دیگری مجلس سنا با 58 عضو که 32نفرآن توسط پادشاه و بقیه توسط شوراهای کشوری (برای یک دوره 5 ساله انتخاب می‌شوند)، متشکل گردیده است. قانون اساسی کشور مالزی در سال1963 تدوین شده که مطابق آن کشور از 13 ایالت تشکیل گردیده که زیر نظر شاهان محلی، به وسیله وزیران منتخب شوراهای ایالتی، اداره می گردد. فعالیت احزاب در مالزی نسبتاً آزاد می باشد.

این‌ کشور در قرن‌ 11، دین‌ اسلام‌ راپذیرفت‌. پرتغالی‌ها در سال‌ 1511 بر این‌ منطقه‌مسلط شدند و در سال‌ 1874 هلندی‌ها به‌ این‌کشور پهناور وحاصل خیز نفوذ یافتند. پس‌ بریتانیا، در سال‌ 1878 بر مالزی‌ غلبه‌کرد و آن‌ را تحت‌ سلطه‌ خود درآورد، اما بعدها در سال 1957 کشور مالزی از انگلستان مستقل شده و روز ملی آن سیزدهم اوت است. این کشور در سال 1957به عضویت سازمان ملل درآمده و علاوه بر آن در سازمان های گات- بانک جهانی- یونسکو- کنفرانس اسلامی- کشورهای غیر متعهد و ... نیز عضویت دارد.

صنعت و اقتصاد مالزی

از جمله مهمترین صنایع کشور مالزی می توان به فلز کاری مخصوصا قلع ، لاستیک، چوب، کود شیمیایی ، نساجی، مواد غذایی، ذوب فولاد و تصفیه نفت و شکر اشاره نمود. میوه جات، چای ، فلفل ، روغن نارگیل، برنج، شکر، کائوچو و موز نیز مهمترین محصولات کشاورزی آن کشور را تشکیل می دهد. ازجمله مهمترین معادن کشور نیز می توان به قلع(35%تولید جهانی)، آهن، زغال‌سنگ، طلا، بوکسیت، نفت و منگنز اشاره نمود. ذخایر زیر زمینی نفت آن بالغ بر 8/2میلیارد بشکه درسال برآورد گردیده است. 14% نیروی کاردر حوزه صنایع و50% در بخش کشاورزی و ماهیگیری مشغول به فعالیت می باشند.واحد پول مالزی ، ین مالزیا معادل100 سن است. از جمله مهمترین واردات کشور مالزی می توان به محصولاتی نظیر : مواد غذایی، ماشین آلات، وسائط نقلیه، فلزات، وسایل الکتریکی و تولیدات نفتی اشاره نمود که عمدتاً از کشورهای ژاپن (23% ) امریکا (14% )، سنگاپور(9% ) و انگلستان(7% ) وارد می‌شود.ازجمله مهم ترین محصولات صادرات ینیز می توان به: کائوچو، نفت، قلع و چوب های جنگلی اشاره نمود که عمدتاً به کشورهای ژاپن(22% )، امریکا(19% )،سنگاپور(9%) و هلند(6% ) صادر می‌شود. سالانه بالغ بر 1،500،000توریست از این کشور دیدن می‌کنند.

از جمله مهم ترین موسسات مهم بازرگانی و تجاری این کشور می توان به موارد ذیل اشاره نمود:


 

  • شرکت توسعه تجارت خارجی مالزی

· (MATRADE) Malaysian External Trade Development

  • هیات توسعه صنعتی مالزی 

· Corporation (MIDA) "Malaysian Industrial Development Authority

  • شرکت توسعه تکنولوژی مالزی  

· (MIDC) "Malaysian Technology Development Corporation"

  • هیات ارتقا صنعت توریسم مالزی 

· "Malaysian Tourism Promotion Board"

  • وزارت صنعت و تجارت خارجی مالزی  

· (MITI) "Ministry of International Trade and Industry

  • شرکت توسعه صنایع کوچک و متوسط مالزی 

· (SMIDEC)"Small and Medium Industries Development Corporation"

  • هیات توسعه صنعت ساختمان 

· (CIDB) “Construction Industry Development Board"

  • اتاق بازرگانی مالزی  

· "Malay Chamber of Commerce Malaysia"

  • بازار صادرات و واردات مالزی  

· "Malaysia Market Place - import| export"

  • انجمن مهندسی راه مالزی 

· "Road Engineering Association of Malaysia"

  • فدراسیون تولید کنندگان مالزی  

· "Federation of Malaysia Manufacturers Malaysia"

 

مالزی کشوری است که از رشد اقتصادی قابل ملاحظه‌ای در طول سالهای گذشته برخوردار بوده و اهداف بلند -پروازانه‌ای نیز در سر دارد. کشور مالزی از جمعیتی کمتر از 23 میلیون نفر برخوردار بوده و 1/34 درصد از جمعیت این کشور زیر 15 سال سن دارند درآمد ناخالص ملی سرانه در مالزی حدود 9630 دلار امریکا می باشد . تصور بر این است که کشور مالزی تا سال 2020 به کشوری کاملاً توسعه یافته و مترقی مبدل گردد.

درصد زنان 15 سال به بالا که از نظر اقتصادی فعال هستند در مالزی در سال 2002 چهل و چهار درصد و مردان 15 سال به بالا که از نظر اقتصادی فعال هستند در همان سال هفتاد و نه درصد بوده است.

مردم شناسی

کشور مالزی کشوری با تنوعات چندگانه قومی و میراث فرهنگی غنی میباشد. گروههای‌نژادی‌ عمده‌ در کشور مالزی‌ عبارتند ازمالزیایی‌ها، چینی‌ها و هندی‌ها.

ارزشهای اخلاقی و معنوی نظیر نظم و انضباط، امانتداری، سختکوشی، اتحّاد، انعطاف پذیری، استقامت، صرفه جویی و احترام به اشخاص مسن تر که چهارچوبهای اصلی اجتماعی جامعه مالزیایی را تشکیل میدهند که از طریق سیستم آموزشی کشور، سازمانهای تجاری و برنامه های آموزشی خانواده، پیگیری و تقویت میگردد. زبان‌ رسمی‌ کشور مالزی‌{باها سای‌مالزی} است‌. البته‌ قومهای‌ مختلف‌ در مالزی‌ بالهجه‌ خاص‌ خود تکلم‌ می‌کنند. کشور مالزی‌ باوجود تنوعات‌ قومی‌ دارای‌ ادیان‌ مختلفی‌ چون‌اسلام‌، بودا، هندو و مسیحیت‌ است‌. البته‌ دین‌اسلام‌ به‌ عنوان‌ مذهب‌ رسمی‌ این‌ کشور شناخته‌شده‌ است‌، اما مذاهب‌ دیگر نیز در کمال‌ آرامش‌و صلح‌ در تمامی‌ نقاط این‌ کشور دیده‌ می‌شوند.
در مالزی‌، هم‌ اعیاد و جشنهای‌ چینی‌ها وهندی‌ها برگزار می‌شود و هم‌ جشن‌ کریسمس‌. مسلمانان‌ مالزی نیز‌ مردمانی‌ هستند ،که سعی‌می‌کنند همه‌ احکام‌ دین‌ اسلام‌ را رعایت‌ کنند.آنها هر روز نماز جماعت‌ برپا می‌کنند و زنان‌مسلمان‌ و محجبه‌ در اکثر شهرهای‌ این‌ کشور دیده‌می‌شوند.

عید فطر بزرگترین‌ جشن‌ در مالزی‌ است‌. به‌هنگام‌ این‌ عید بزرگ‌، مردم‌ مالزی‌ سه‌ روز متوالی‌جشن‌ می‌گیرند. رشد سالیانه‌ی جمعیت در مالزی 1/2(دو و یک دهم ) درصد و شاخص امید به زندگی در بدو تولد در مالزی 73 سال می باشد. درصد جمعیت شهرنشین در مالزی 62 درصد است . گفتنی است باسوادی مردان در مالزی 97درصد و نرخ باسوادی زنان نیز 97درصد می باشد.

کوالالامپور پایتخت مالزی

کوالالامپور؛ پایتخت‌ مالزی‌ در مرکز بخش‌شبهه‌ جزیره‌ مالزی‌ و در نزدیکی‌ ساحل‌ غربی‌ این‌کشور قرار دارد که‌ مساحت‌ آن‌ 243 کیلومترمربع‌ است‌ و حدود 35 کیلومتر تا ساحل‌ فاصله‌دارد. کوالالامپور در زبان‌ محلی‌ یعنی‌ (نقطه‌برخورد دو رودخانه). این‌ شهر به‌ عنوان‌ پایتخت‌ما لزی‌ نبض‌ این‌ کشور است‌ و جمعیتی‌ بیش‌ از دومیلیون‌ نفر دارد. مرکز مالزی‌ جوانترین‌ مرکزجنوب‌ شرقی‌ آسیا می‌باشد و از لحاظ اقتصادی‌در رده‌ بالاترین‌ شهرهای‌ آسیایی‌ قراردارد.

ساختمانهای‌ کوالالامپور ترکیبی‌ از معماری‌قدیمی‌ و مدرن‌ است‌. در آن‌جا خانه‌های‌ سنتی‌در کنار برجها و ساختمانهای‌ مدرن‌ دیده‌ می‌شود.در این‌ شهر چینی‌ها و هندیان‌ زیادی‌ وجوددارند که‌ در محله‌هایی‌ در کوالالامپور زندگی‌می‌کنند. سطح‌ سواد در کوالالامپور نسبتا بالاست‌ و اکثرشهروندان‌ آن‌ حداقل‌ دوره‌ متوسطه‌ را به‌ پایان‌رسانده‌اند. قیمت‌ مسکن‌ در این‌ شهر گران‌ است‌ وبه‌ همین‌ دلیل‌ کمتر مردمی‌ دارای‌ مسکن‌ شخصی‌هستند و اکثر مردم‌ در مجتمع‌های‌ اجاره‌ای‌زندگی‌ می‌کنند. کارشناسان‌ اجتماعی‌ می‌گویند:«یکی‌ از دلایل‌ گرانی‌ مسکن‌ در این‌ شهر، رشدروزافزون‌ جمعیت‌ می‌باشد.



بخش دوم

آشنائی با بورس اوراق بهادار کشور مالزی




 

تاریخچه بورس مالزی

بورس مالزی یک کمپانی است که عملیات کاملی از خدمات مبادلاتی شامل معامله اوراق بهادار ، تهاتر ، تصفیه حساب و خدمات سپرده گذاری مربوط به بازار اوراق بهادار کشور مالزی را انجام می دهد. بورس مالزی در سال 1973 بنا نهاده شد وامروز بیش از 1000 شرکت رادرلیست خود دارد، که پهنه وسیعی ازانتخاب رافراروی سرمایه گذاران در دنیا قرار می دهد.

تاریخچه تشکیل بورس در مالزی به سال 1960 برمیگردد که در این سال "بورس اوراق بهادار مالایا" Malayan Stock Exchange )) شکل گرفت . سپس این بورس در سال 1964 به بورس اوراق بهادار مالزی Stock Exchange of Malaysia (SEM) تبدیل شد .

این کمپانی در 1965 بهStock Exchange of Malaysia & Singapore (SEMS) تغییر نام داد و سرانجام در سال 1973 (SEMS) به دو بخش بورس اوراق بهادار کوآلالامپور و بورس سنگاپور تقسیم شد.

سپس (Malaysian Exchange of Securities Dealing & Automated Quotation) یا MASDAQ Exchange)) در 6 اکتبر سال 1997 ایجاد شد .

در سال 1998 تحولی دیگر در این بورس رخ داد و آن ایجاد بازار مشتقه بورس کوآلالامپور بود ، دو سال بعد در سال 2000 میلادی بورس خارجی به نام "بورس مالی بین المللی لابوان" (LFX) شکل گرفت و در یازدهم ژوئن سال بعد نیز" بورس مشتقه مالزی" ، پس از ادغام "بورس ابزار اختیار و آتی مالی کوالالامپور (KLOFFE) و "بورس کالا و پول مالزی (COMMEX) به وجود آمد و Malaysia Derivatives Exchange (MDEX) یا بورس مشتقه مالزی نام نهاده شد. کشور مالزی در سال 2002 شاهد ادغام(Mesdaq Exchange) با KLSE بود .در 5 ژانویه 2005 Demutualization شکل گرفت و در واقع این کمپانی از شکل شرکت سهامی با مسئولیت محدود به شرکت سهامی عام تغییر ساختار و در 20 آوریل 2005 به بورس مالزی Bursa Malaysia Berhad تغییر نام داد.

ماموریت بورس مالزی (vision)

این بورس می خواهد یک بازار رقابتی بین المللی را برای افزایش اعتبار مالی و سرمایه گذاران ایجاد نماید.

استراتژی بورس مالزی:

هدف کلیدی بورس مالزی نگهداری و افزایش قدرت، رشد و گسترش تجارت و سرانجام ارزش آفرینی برای صاحبان سرمایه است.

استراتژی های کلیدی بورس مالزی رسیدن به اهدافی است که در زیر می آید:

*بالا بردن کیفیت بازارهایی از طریق توسعه زیر ساخت ها، تولیدات و محصولات، مقررات و آگاهی ها

* رشد پایگاه سرمایه گذاری و افزایش ارتقاء و پیشبرد بازارها

* بهبود کارایی عملیاتی و مالی

رشد بورس مالزی

بازار بورس مالزی از آغاز سال 2004 بیش از 10 درصد رشد کرده است و با این عملکرد در بین بهترین بورس های بزرگ آسیا قرار می گیرد.

قانون در بورس مالزی

در مالزی قانون شورای اوراق بهادار تصویب شد و به دنبال آن نیز شورای اوراق بهادار برای تعیین چارچوب های عملیاتی بازار سرمایه، انتشار اوراق بهادار، ادغام شرکتها، بازار معاملات آتی و دیگر موضوع های مرتبط با آن تشکیل شد. این شورا در تمام زمینه های مورد اشاره، به ارائه نظرات مشورتی به وزارت دارایی اقدام می کند. بنابراین مرجع اصلی قانونگذار بازارهای اوراق بهادار و مشتقه، "کمیسیون اوراق بهادار (SC) است. این مرجع طبق قانون کمیسیون اوراق بهادار 1973 تأسیس شده که کاملاً تابع قوانین و مقررات وزارت دارایی مالزی است.

(قانون صنایع اوراق بهادار و بورس اوراق قرضه کوآلالامپور).

آدرس سایت کمسیون بورس اوراق بهادار مالزی www.sc.com.my

مشکلات شرکت ها

در بورس مالزی موسسه مستقلی وجود دارد که مشکلات شرکتهای پذیرفته شده را به مــــوقع اطلاع می دهد. در ضمن، موسسه های حسابرسی موظفند اطلاعات مالی لازم را در اختیار بورس بگذارند.

شرکت های پذیرفته شده در بورس مالزی

منظور، فهرست رسمی اوراق بهاداری است که:

الف) توسط بورس پذیرفته ده و از فهرست حذف نگردیده است؛ و یا

ب) در بورس مطابق با شرایط پذیرش و این قوانین، اعلان قیمت و معامله شود.

بورس مالزی برای سهام شرکت ها دو تابلو دارد ، شرکت هایی که در تابلو اول یا تابلو اصلی قرار دارند، شرکت هایی با سرمایه بالاتر هستند و تابلوی دوم شرکتهای پذیرش شده با اندازه متوسط هستند و یا شرکتهایی با رشد بالا یا High Tec می باشند.

در راستای توسعه بازار سرمایه مالزی و بالا بردن رقابت جهانی بورس مالزی مسئول ایجاد یک بازار معاملاتی کارا، امن و فعال برای سرمایه گذاران ملی و فراملی است.

بورس مالزی از چندین بخش تشکیل شده است :

شرکت "پایاپای اوراق بهادار بورس مالزی" - که به عنوان یک شرکت زیر مجموعه و تحت تملک بورس مالزی به شمار می رود وظیفه امور تسویه و پایاپای در زمان T+3 را بر عهده دارد.

شرکت "سپرده گذاری بورس مالزی" عملیات سیستم سپرده گذاری مرکزی (CDS) را انجام می دهد. این شرکت در اکتبر 1987 به عنوان یک شرکت خصوصی که 75 درصد از سهام آن در اختیار بورس مالزی است، تأسیس شد. در ژانویه 2006، بورس مالزی موافقت کرد تا 25 درصد از سهام باقیمانده را نیز به دست آورد. علت این امر، به دست گرفتن امور تمام نهادهای بازار سرمایه کشور توسط " بورس مالزی" بوده است.

هم چنین "گروه بورس مالزی"، فعالیت بازار ابزار مشتقه به نام "بورس مشتقه مالزی" و نیز بورس خارج از کشور به نام "بورس مالی بین المللی لابوان (LFX) را نیز در دست دارد. بورس مشتقه مالزی در 11 ژوئن 2001 و پس از ادغام "بورس ابزار اختیار و آتی مالی کوالالامپور (KLOFFE) و "بورس کالا و پول مالزی (COMMEX) به وجود آمد.                                                        
پایاپای داد و ستد ابزار مشتقه توسط شرکت "پایاپای مشتقه بورس مالزی" انجام می شود. هم چنین از ژوئیه 2005، پایاپای داد و ستد قراردادهای ابزار مشتقه خارج از بورس (
OTC) نیز توسط همین شرکت انجام می شود.

تسویه، پایاپای و سپرده گذاری:

دو نوع کاربر امور پایاپای در شرکت "پایاپای اوراق بهادار بورس مالزی" وجود دارد: کاربر پایاپای معامله گر و کاربر پایاپای غیر معامله گر. تا پایان 2005، تعداد 35 کاربر پایاپای معامله گر شامل شرکت های کارگزاری و تعداد 9 کاربر پایاپای غیر معامله گر شامل نهادهای مالی و سرمایه گذاران نهادی وجود داشته است. قبل از اینکه شخصی بتواند اقدام به معامله سهام شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس مالزی بکند، باید نزد یکی از کارگزاران بورس حساب معاملاتی باز کند. خرید و فروش سهام علاوه بر شرکت‌های کارگزاری از طریق معامله‌گران دارای گواهی نیز می‌تواند صورت بگیرد. با آغاز به کار سیستم سپرده‌گذاری مرکزی، ضروری است که هر شخص نزد شرکت‌های کارگزاری به افتتاح این حساب اقدام کند، بنابراین هر سرمایه گذاری که قصد معامله در بورس اوراق بهادار را داشته باشد، بایستی از طریق "عامل سپرده گذاری مجاز (ADA) در شرکت سپرده گذاری بورس مالزی، یک حساب گشایش کندADA. ها، "سازمان های کاربری هستند که توسط شرکت سپرده گذاری بورس مالزی و برای تأمین تسهیلات و خدمات CDS به عموم منصوب می شوند. علاوه بر ADA ها، برخی نهادهای دیگر نیز مجاز به افتتاح و انجام عملیات CDS به صورت مستقیم با شرکت سپرده گذاری بورس به عنوان "اعضای مستقیم مجاز (ADMs) هستند. نهادهایی مانند بانک ها، شرکت های مالی و بیمه می توانند به عنوان ADMs انتخاب شوند.

هم چنین سرمایه گذاران و سهام داران می توانند از طریق CDS به آخرین اطلاعات سهام داری خود دسترسی داشته باشند. "ضبط الکترونیکی سپرده گذاران و نشر شرایط از طریق تحویل اینترنت- (eRapid) که ابزار ارتباطی مبتنی بر شبکه می باشد - در اوت 2005 معرفی شد. این امکان، به ADA ها، ADM ها و ناشران سهام، امکان دسترسی به اطلاعات CDS، درخواست و بارگذاری اطلاعات و سایر امور مربوط را فراهم می کند.                                               
شرکت "پایاپای مشتقه بورس مالزی"، ریسک اعتباری اعضای پایاپای خود را تقبل کرده و مدیریت مرکزی مخاطره را بر عهده دارد.

ساختار بورس اوراق بهادار مالزی

"بورس اوراق بهادار"، سازمان های مشارکت کننده را در مورد داد و ستد اوراق بهادار و اجرای شرایط پذیرش که متضمن استانداردهای افشای اطلاعات برای شرکت های سهامی عام پذیرفته شده است، را راهنمایی و مسئولیت نظارت بر بازار را بر عهده دارد.

امور این بورس بر عهده یک "هیأت مدیره" بوده که ریاست این هیأت بر عهده یک "رئیس" است. هم چنین کمیته های مختلفی بر مبنای بهترین راهکار اصول حاکمیتی، این هیأت را یاری می کنند. یک "پانل مشاوره ای" متشکل از بخش های مختلف بازار و امور تسویه، باعث انتفاع کاربران بازار از اظهار نظر نمایندگان بخش های مختلف صنعت می شود.

واسطه گری های امور دادوستد:

خرید و فروش اوراق بهادار توسط شرکت های کارگزاری - که "سازمان های کاربر" بورس اوراق بهادار به شمار می روند انجام می شود. تا پایان سال 2005، تعداد 37 سازمان کاربر (شامل 6 کارگزار جهانی و 5 کارگزار خارجی) با شبکه ای از 58 شعبه در حال فعایت هستند.

کارگزاران جهانی، سازمان های کاربری هستند که قادرند طیف گسترده ای از ابزارها و خدمات در بازار سرمایه را ارائه نمایند. "تسهیلات دسترسی الکترونیک" (EAF)، سایت های فیزیکی هستند که مشتریان سازمان های کاربر می توانند در آن، سفارش های موجود در بورس اوراق بهادار را خرید و فروش کنند. "تسهیلات دسترسی الکترونیک با فعالیت های مجاز" (EAFPA) خدمات اضافه ای را فراهم می آورد که شامل امکان حضور نمایندگان کارگزاران در سایت، جایگزینی و به کار گیری پایانه های CDS و عملیات پشتیبانی محدود هستند.

5 کارگزار خارجی به نام های Credit Suisse، UBS، CLSA، Macquarie و JP Morgan از سال 2005 فعالیت خود در مالزی را آغاز کردند.

اندازه بازار:

ارزش جاری بازار تا23 ژانویه 2007 معادل7 /910 میلیارد دلار (تابلوی اصلی98 / 878 میلیارد، تابلوی ثانویه 05/16 میلیارد، بازار84/1 Call Warrant میلیارد و بازار MESDAQ 90/13 میلیارد) و تعداد شرکت های پذیرفته شده که در سایت بورس مالزی آمده و در تاریخ 18 ژانویه 2007 به روز شده است ، جمعاً 1038 شرکت است. (تابلوی اصلی 656،

تابلوی ثانویه: 253 و بازارMESDAQ 129 شرکت).

شاخص های اصلی:

*شاخص مرکب کوالالامپور (KLCI)

*شاخص تابلوی اصلی (EMAS)

*شاخص محصولات مصرف کنندگان

*شاخص محصولات صنعتی

*شاخص ساخت و ساز

*شاخص خدمات

*شاخص مالی

*شاخص املاک و مستغلات

*شاخص معدن

*شاخص کشاورزی

*شاخص فن آوری

*شاخص تابلوی ثانویه

*شاخص بازارMESDAQ


 
یا شاخص شرعی(Syariah)شاخص   


شاخص مرکب کوالالامپورکه پیش تر شاخص مرکب نامیده می شد - نماگر اصلی بازار سهام به شمار می رود. این شاخص مرکب از 100 شرکت شاخص صنعت مرکب از 30 شرکت است. بقیه شاخص ها، شاخص کل سهام هستند: شاخص هایی که در آن بخش صنعتی یا گروه مرتبط قرار داشته یا به عنوان ترکیبی از آن شاخص شمرده میشوند


اوراق بهادار قابل داد و ستد:

سهام عادی، سهام ترجیحی، سهام قرضه، سهام وام، برات، اوراق قرضه، انواع وارانت، حق تقدم پذیره نویسی شده قابل انتقال، ، صندوق های قابل معامله در بورس ، و صندوق های با بنیان بسته.  

سیستم داد و ستد:


بورس مالزی از یک سیستم داد و ستد خودکار استفاده می کند که از دو سیستم رایانه ای عمده تشکیل شده است:
سیستم
SCORE(سیستم مسیریابی سفارش رایانه ای و اجرا) که موتور رایانه ای مرکزی مسئول "جور کردن" سفارش ها می باشد.
سیستم
WinSCORE(سیستم داد ستد قابل مشاهده توسط کارگزار) که مسئولیت مدیریت نظارت اعتباری، مسیریابی سفارش و داد و ستد، و تأیید را بر عهده دارد.

معاملات:

در همین حال آغاز معامله با درخواست خریدوفروش تعداد مشخصی سهام شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس مالزی و با مشخص کردن قیمت آغاز می‌شود.

این درخواست خرید یا فروش از طرف کارگزار مربوطه به سیستم معاملات تمام اتوماتیک بورس مالزی وارد می‌شود. بورس در مشخص کردن قیمت‌ها هیچ دخالتی ندارد و عرضه و تقاضای بازار قیمت معاملاتی را مشخص خواهد کرد.

بعد از انجام معامله اوراق‌ مربوط به معاملات انجام شده در دفتر هر کارگزاری چاپ و به مشتریان مربوطه ارائه می‌شود. این اوراق حاوی اطلاعات مختلفی مثل نام شرکت معامله شده، تعداد و قیمت سهام معامله شده می‌باشد. برای جلوگیری از وقوع هرگونه اشتباه اعلامیه‌های مبنی بر خریدوفروش به رنگ‌های مختلف چاپ می‌شود.

به‌دلیل استفاده از سیستم سپرده‌گذاری مرکزی، هیچ‌گونه تحویل فیزیکی سهام صورت نمی‌گیرد. وقتی سهام یک شرکتی مثل سهام شرکت A را خریداری می‌کنید، حساب شما در سیستم سپرده‌گذاری مرکزی به تعداد سهام خریداری شده بستانکار می‌شود و حساب فروشنده نیز به همان تعداد بدهکار خواهد شد. حساب فروشنده سهام باید تا ساعت 30/12 بعدازظهر دو روز معاملاتی بعد از انجام معامله تعداد مناسبی از سهام فروخته شده را داشته باشد و در حساب خریدار سه‌روز معاملاتی بعد از روز انجام معامله، تعداد سهام خریداری شده اضافه خواهد شد. عملیات تسویه وجوه نیز باید در این صورت از طرف خریدار صورت بگیرد و گرنه امکان فروش سهام خریداری شده برای وی مقدور نخواهد بود.

کارمند معاملات

منظور نماینده شرکت کارگزاری است که از جانب شرکت و به نیابت از مدیر به معامله می پردازد . کلیه کارمندان معاملات در بورس مالزی باید دارای شرایط ویژه تعیین شده در قانون باشند و از بورس مجوز دریافت کرده باشند.

الف - اعطای مجوز به کارمند معاملات

1- رویه ارائه درخواست: نهاد عضو یا نماینده معامله گری کارمزدبگیری که قصد استخدام کارمند معاملات را دارند، باید فرم درخواست را به شکل تعیین شده توسط بورس، تکمیل و همراه موارد زیر به بورس ارسال نمایند:

الف) نسخه های تایید شده ای از سند استخدام کارمند معاملات؛

ب) پرداخت کارمزد غیرقابل استرداد تعیین شده توسط بورس؛ و

ج) ارائه تعهدنامه به بورس.

2- سایر اسناد: بورس میتواند به تشخیص خود، متقاضی را به ارائه اطلاعات و/یا اسناد دیگری که تعیین میکند ملزم نماید.

ب - تعهدات دائمی کارمند معاملات

1- شرایط زیر باید در تمام مراحل دریافت مجوز برای کارمند معاملات، رعایت شود:

الف-1) نهاد عضو و یا نماینده معامله گری کارمزدبگیر باید کلیه اقدامات مقتضی را انجام دهند تا مطمئن شوند کارمند معاملات ، بک کارمند شایسته و مناسب است و وظایف خود را به طور کارا و با درستکاری انجام خواهد داد.

ب-1) نهاد عضو نسبت به کلیه اقدامات، قراردادها و تعهدات انجام شده توسط کارمند معاملاتی که توسط خود یا نماینده معامله گری کارمزد بگیر خود استخدام شده است، متعهد است؛

ج-1) نهاد عضو و/یا نماینده معامله گری کارمزدبگیر باید مطمئن شوند که کارمند معاملاتی، خود را به جای نماینده معامله گری وانمود نمی کند و وظایف او را که بعضی از آنها در ادامه آمده است، انجام نمی دهد:

- دریافت و یا قبول سفارشات مشتریان بوسیله تلفن، تماس حضوری یا تماس کتبی؛

- ارائه مشاوره سرمایه گذاری به مشتریان بوسیله تلفن، تماس حضوری یا تماس کتبی و

- ترغیب مشتریان به خرید یا فروش اوراق بهادار یا معرفی اوراق بهادار خاصی به آنها به وسیله تلفن، تماس حضوری یا تماس کتبی.

د-1) نهاد عضو و/یا نماینده معامله گر کارمزد بگیر باید مطمئن شوند که کارمند معاملات تنها وظایف زیر (یا هر وظیفه ای) را که بورس تعیین می کند، انجام می دهد:

* سفارش های مشتریان یا عموم مردم برای خرید و فروش اوراق بهادار را بعد از قبول سفارشات توسط رئیس به نحوی که رئیس مشخص کرده است ثبت نماید، به شرطی که تمام سفارشات توسط رئیس پذیرفته شده باشد.

* سفارشات را در سیستم SCORE به نیابت از رئیس وارد کند

* اسناد مربوط را پس از اجرای سفارشات، براساس روش مورد قبول نهاد عضو، تهیه کند و

* وظایف کارمندی رئیس اش را انجام دهد

2- یک نهاد عضو باید سوابق همه کارمندان معاملاتش که شامل موارد زیر (ولی نه محدود به آنها)میشود را نگهداری کند:

* اطلاعات کامل شخصی

* سند استخدام

* نسخه ای از مکاتبات ردوبدل شده بین نهاد عضو یا نماینده معامله گری کارمزدبگیر و کارمند معاملاتی

مسئولیت نهاد عضو

هرگونه تخلف از این قوانین که توسط کارمند معاملات انجام پذیرد ، مسئولیت نهاد عضو تلق شده و نهاد عضو مسئول خواهد بود.

روزهای انجام معاملات

معاملات بورس مالزی در 5روز هفته صورت می‌گیرد و به استثنای روزهای تعطیل رسمی‌و روزهای تعطیل بازار که به تصمیم کمیته بورس مالزی مشخص می‌شود. در هر روز معاملاتی دو جلسه معاملاتی به وجود دارد:

جلسه معاملاتی صبح: 9صبح الی 12:30بعدازظهر
جلسه معاملاتی بعدازظهر : 14:30 الی 17بعدازظهر.

هزینه‌های انجام معاملات

هزینه‌هایی که خریداران و فروشندگان سهام در ازای انجام معاملات خود می پردازند. (هر دو طرف معامله یعنی خریداران و فروشندگان آن را پرداخت می‌کنند) .
کارمزد و سایر هزینه هایی که بر عهده مشتریان است:
نرخ کارمزد برای تمام معاملات بین کارگزاران و مشتریان توافقی است و حداقل آن7/0 درصد از ارزش داد و ستد به علاوه نرخ ثابت 12 رینگیت (واحد پول مالزی) به ازای هر قرارداد اوراق بهادار بجز ابزار بدهی، و 2 رینگیت برای ابزار بدهی است.

در معاملات بازار، اما کارمزد اتاق پایاپای به دو بخش معاملات بازار و معاملات مستقیم تقسیم می‌شود.
هزینه پایاپای - در بازار: 4/0 درصد از ارزش داد و ستد (قابل پرداخت هم برای خریداران و هم فروشندگان) تا سقف 200 رینگیت به ازای هر قرارداد، بدون حداقل.
هزینه پایاپای- مستقیم: 4/0 درصد از ارزش داد و ستد (قابل پرداخت هم برای خریداران و هم فروشندگان) که حداقل آن برابر 10 رینگت و حداکثر آن برابر 200 رینگت مالزی است.

حق تمبر:

یک رینگیت در هزار رینگیت یا اجزای کسری ارزش اوراق بهادار (قابل پرداخت هم برای خریداران و هم فروشندگان)، تا سقف 200 رینگیت به ازای هر قرارداد برای تمام معاملات.

حق عضویت

جدای از اینها حق عضویت، از بابت انتشار گواهی جدید برای هر سهم 3 رینگت مالزی است.

واحد انجام معامله

سهام‌های معامله‌شونده در بورس مالزی در واحدهای مشخص بنام (Boar Lot) به تعداد 100 سهم معامله می‌شوند، مقادیر کمتر ازBoar Lot به نام‌های Special Lots یا Odd Lots شناخته می‌شوند.

دامنه نوسان مجاز

در بورس مالزی، درصد نوسانات برای سهم‌های مختلف با همدیگر فرق دارد. به‌عنوان مثال اگر ارزش سهام شرکت A در آخرین روز معاملاتی برابر 10/3 رینگت باشد، برای روز معاملات بعد این قیمت تا دو «Sen» می‌تواند نوسان داشته باشد، یعنی به حداکثر 12/3 رینگت و به حداقل 08/3 رینگت معامله خواهد شد. محدوده مجاز نوسان در بورس مالزی بدین شرح است :

قیمت بازار سهام

محدوده مجاز نوسان

زیر 1 رینگت برای هر سهم

5/0 سن

بین 1 تا 99/2 رینگت

1 سن

بین 3 تا 98/4 رینگت

2 سن

بین 5 تا 95/9 رینگت

5 سن

بین 10 تا 90/24 رینگت

10 سن

بین 25 تا 75/99 رینگت

25 سن

100 رینگت به بالا

50 سن

وقفه در معاملات

بورس مالزی از مارس 2002 مکانیسم گسترده وقفه در معاملات را به اجرا گذاشته است. در صورت بروز حالات زیر، این سازوکار باعث توقف داد و ستد خواهد شد:

سطح 1: چنانچه شاخص (KLCI) بین 10 تا کم تر از 20 درصد نسبت به شاخص پایانی روز قبل افت کند، و این کاهش در زمان بین ساعات :00:09 الی15 :11 (داد و ستد صبحگاهی) یا بین ساعات30: 14 تا45 :15 (داد و ستد عصرگاهی) روی دهد، یک ساعت وقفه در معاملات ایجاد خواهد شد. چنانچه این کاهش در زمان بین ساعات15 : 11الی30 :12 (داد و ستد صبحگاهی) یا بین ساعات45 :15 تا 00: 17(داد و ستد عصرگاهی) روی دهد، معاملات تا پایان جلسه رسمی متوقف می شود.

سطح 2: چنانچه شاخص (KLCI) بیش از 20 درصد نسبت به شاخص پایانی روز قبل افت نماید، و این کاهش در زمان بین ساعات 00:09 الی30 :12 (داد و ستد صبحگاهی) یا بین ساعات30 :14 تا 00: 17(داد و ستد عصرگاهی) روی دهد، معاملات تا پایان جلسه رسمی متوقف می شود.

همچنین این سطوح وقفه در معاملات برای ابزارهای مشتقه مرتبط با اوراق بهادار در "بورس مشتقه" نیز صادق است.


قوانین و امور مالیاتی برای سرمایه گذاران خارجی:


سود متعلق به سهام دار غیر مقیم در کشور مالزی مشابه با سهام دار مالزیایی است و البته از مالیات مشارکت کم تری (28 درصد) برای آنان برخوردار است. در مالزی بر ارزش افزوده، مالیات تعلق نمی گیرد.
یک نهاد دولتی به نام "کمیته سرمایه گذاری خارجی" (FIC) مسئولیت مقررات دارایی ها، ادغام و تملک شرکت ها و فعالیت تجاری در مالزی را بر عهده دارد. برای موارد زیر به تأییدیه FIC نیاز است:
تملک بیش از 15 درصد، توسط سرمایه گذار انفرادی خارجی.
تملک بیش از 30 درصد به صورت مجموع، از سوی سرمایه گذاران متعدد خارجی.
نظارت / تملک کامل یک فعالیت تجاری در مالزی توسط خارجیان.

جزئیات حمایت از سهام دار:

به طور کلی، حمایت از سرمایه گذار در "قانون صنعت اوراق بهادار" (SIA) در سال 1983، "قانون کمیسیون اوراق بهادار در سال 1993، و قوانین و مقررات بورس اوراق بهادار برای اطمینان از بازار سهام کارآ، بی طرف و منظم پیش بینی شده است. SIA، فعالیت های مرتبط به امور کارگزاری که به مجوز "کمیسیون اوراق بهادار" نیاز دارد را شرح داده است. فروش استقراضی از اوت 1997 به حالت تعلیق در آمده است، گرچه مقررات و شروط لازم آن در SIA پیش بینی شده است.همچنین داد و ستد بر اساس اطلاعات محرمانه منع شده است . SIA بورس اوراق بهادار را ملزم به ایجاد یک "صندوق جبران" با کمک اعضای آن در جهت جبران قصور ناشی از تعهدات شرکت های کارگزاری یا مدیران آن ها، نمایندگان کارگزاری یا کارکنان آن ها، یا انحلال شرکت های کارگزاری، کرده است.
هم چنین شرکت های کارگزاری موظفند دارایی های مشتریان را در حساب های مجزا از حساب های دارایی های خود، ذخیره کنند.

رفتار تجاری نهادهای عضو

در این بخش با رفتارهای ممنوع،‌تبلیغات و عدم کفایت کارکنان در نهادهای عضو آشنا می شویم:

رفتارهای ممنوع

1- هیچ نهاد عضو، مدیر اجرایی معاملات و نماینده معامله گری نباید هنگام فروش، استفاده، خرید، تملک یا تبدیل اوراق بهادار:

1-1) از دوره گردی سهام یا سایر روش هایی استفاده کند که از نظر بورس غیرقابل تایید یا در جهت تبلیغ فروش یا خرید اوراق بهادار هستند.

2-1) آگاهانه برای یا به نیابت از شخص، شرکت یا مؤسسه ای معامله بکند که از نظر بورس قابل تایید نباشد.

3-1) آگاهانه به شرکت ها یا مؤسساتی اجازه معامله بدهند که در یکی از فعالیت های مندرج در بند یک ذینفع هستند.

4-1) بدون مجوز کتبی بورس باشرکت یامؤسسه کارگزاری معامله بکندکه نهاد عضویاعضو تاییدشده بورس سهام نیست.

5-1) از روی تجاهل، به عنوان طرف اصلی معامله قرار گیرد یا به روش دیگری عمل نماید که در ارتباط با معاملات ممنوع شده و بدون مجوز و تائید بورس می باشد.

6-1) خود را درگیر یا سهیم در اعمال غیرقانونی کند

7-1) بدون مجوز کتبی از بورس، آگاهانه شخصی را استخدام نماید که:

* مرتکب تخلف یا نقص مواد قانونی قوانین اوراق بهادار شده است

* عضویت او در بورس به هر دلیلی لغو شده است.

2- نهاده های عضو ، مدیر اجرایی معاملات و نمایندگان معامله گری، باید هنگام فروش ، استفاده، خرید، تملک یا تبدیل اوراق بهادار، خود را از انجام یا شرکت در هر عمل غیراخلاقی که ممکن است اطمینان سرمایه گذاران را زایل و مانع توسعه بازار سهام شود ، بازدارند.

3- نهادهای عضو، مدیر اجرایی معاملات و نمایندگان معامله گری باید از هر عملی که ممکن است:

* به نمایش اشتباه یا گمراه کننده ای از معاملات اوراق بهادار در بازار سهام بورس یا نمایش اشتباه یا گمراه کننده ای از بازار، یا قیمت هر یک از اوراق بهادار منجر شود؛ یا

* به طور مستقیم یا غیرمستقیم به مثابه دستکاری بازار سهام باشد،اجتناب کنند و در عملیات اشخاص دیگر نیز که ممکن است به همین نتایج منجر شود، مشارکت نکنند.

تبلیغات

1) تبلیغات: هیچ نهاد عضوی نباید بدون مجوز بورس، خدمات یا کسب و کار (معامله اوراق بهادار) یا هر چیز مرتبط با عملیات کسب و کار خود را در معرض تبلیغات قرار دهد

2- ادبیات: کلیه نهادهای عضو باید اقدامات منطقی انجام دهند تا مطمئن شوند که ادبیات فروش و آموزش، بولتن ها، خبرنامه ها و انتشارات دیگری که توسط نهاد عضو برای مشتریانش منتشر می شود، دربرگیرنده موارد زیر نیست:

الف) اطلاعات غلط یا غیردقیق

ب) ادعاهایی که بیهوده، اغراق آمیز یا غیرقابل اثبات است

ج) هر مطلبی که منجر به بدنامی بورس یا نهادهای عضو شود؛ یا

د) هر گفته نادرستی نسبت به پیش بینی سود یکی از اوراق بهادار یا ناشرش.

نهادهای عضو باید اقدامات منطقی انجام دهند تا از دقت و محتوای ادبیات فروش و آموزش، بولتن ها ، خبرنامه ها و رسانه های جمعی مشابه مطمئن شوند، حتی شاید لازم باشد تایید بورس را نسبت به صحت محتوای موارد مذکور، اخذ کنند. بنابراین کلیه نهادهای عضو باید رویه های مستندی را برای بررسی تمام ادبیات فروش و آموزش ، بولتن ها، خبرنامه ها و رسانه های جمعی مشابه، مستقر و اجرا نمایند.

عدم کفایت کارمند در نهادهای عضو

1- نهادهای عضو باید به طور مستمر و در تمام مواقع، حرفه گرایی تجاری را در صنعت کارگزاری ارتقاء دهند. نهادهای عضو باید مطمئن شوند که نظام آموزشی که توسط آنها، به گونه ای مناسب، مستقر شده است، این حرفه گرایی را بین کارکنان و نمایندگان معامله گری کارمزد بگیر آنها ارتقاء می دهد.

2- نهاد عضو باید کارمندان جدید استخدام نموده و کارمندان و نمایندگان معامله گری اش را آموزش دهد. نهاد عضو نباید کارمند یا نماینده معامله گری کمیسیون بگیر نهاد عضو دیگری را استخدام نماید، مگر اینکه با رهنمودها یا دستورالعمل های منتشر شده توسط بورس مطابقت داشته باشد.

بخش سوم

آشنایی با بازار مالی اسلامی مالزی 



 

بازار مالی (ICM) بخشی از سیستم فاینانس اسلامی است که خود شامل دو بخش بانکداری اسلامی و بیمه گذاری اسلامی یا همان تکافل است.

شریعت اسلامی تنها ربا (بهره) را حرام اعلام کرده ، اما سایر درآمدهای سرمایه را ممنوع نکرده است. به عبارت دیگر هر گونه پیش‌شرط برای انتفاع از اصل سرمایه و بدهی ممنوع اعلام شده است. براساس اصول اسلامی شیوه اجرایی و به‌کارگیری سرمایه در یک پروژه و موارد ایجاد شغل از اهمیت ویژه برخوردار است.آدرس سایت های مرتبط:

Islamic-finance.net

Islamic- Banking.com

اطلاعات در بازار مالی اسلامی

محققان اسلامی برای نقش اطلاعات در بازار، اهمیت بسیاری قائل می‌شوند. انتشار اطلاعات کاذب و نادرست ممنوع است. همچنین عدم افشای اطلاعات اساسی نیز با هنجارهای اسلامی منافات دارد و طبق سنّت پیامبر اکرم(ص) چنانچه شخصی به علت عدم اطلاع کافی در معامله دچار زیان شود، حق دارد معامله را فسخ کند؛ بنابراین طبق سنّت نبوی، طرفین هنگام معامله باید از قیمت بازار و نیز شرایط دیگر کالای مورد معامله اطلاع داشته باشند.
محققان اسلامی اعتقاد دارند که معاملات باید از جهالت یا اطلاعات کاذب به دور باشد؛ بنابراین، بازار مالی اسلامی بازار شفاف است و معاملات با در نظر‌گرفتن تمام اطلاعات مربوطه انجام می‌شود. سنّت پیامبر اکرم(ص) در این رابطه بیشتر به معاملات کالا مربوط می‌شود. در مورد کالا، طرفین با بازرسی کالا از منافع آتی آن به‌طور کامل آگاه می‌شوند؛ امّا برخلاف کالا، منافع حاصل از نگهداری سهام به شکل جریان‌های نقدی مورد انتظار است. این جریان‌های نقدی مورد انتظار با بروز هر حادثه جدید پیوسته تجدید نظر می‌شود؛ بنابراین اخلاق اسلامی ایجاب می‌کند تا اطلاعاتی که به جریان‌های نقدی مورد انتظار و ارزیابی سهام مربوط می‌شود، به‌طور مساوی در اختیار همه سهامداران قرار گیرد. این مطلب با حقوق سرمایه‌گذاران دربارة دستیابی به اطلاعات و رهایی از اطلاعات کاذب به‌طور کامل سازگار است.

در بازار سهام اسلامی چنانچه بورس‌بازی شامل موارد ذیل شود، مشروع نیست:
1- دستکاری قیمت سهام و سوق‌دادن قیمت به سوی قیمت ناعادلانه؛
2- جهل در معاملات سهام؛
3- غرر در معاملات سهام؛
4- تبانی در معاملات سهام؛
5- اشاعه کذب و ارائه اطلاعات غلط و گمراه‌کننده؛
6- انجام معاملات صوری و دستکاری ناعادلانه بازار؛
7- معاملات مبتنی بر اطلاعات داخلی در صورتی که سبب غبن طرف مقابل شود.
اگرچه سیستم نظارت بازار نمی‌تواند قصد تک‌تک سهامداران از تملک سهام را تشخیص دهد، تشخیص این موضوع برای کل بازار سهام چندان مشکل نیست. سیستم نظارت می‌تواند شاخص‌های کلی بازار از قبیل متوسط دورة نگهداری سهام به‌وسیلة سهامداران، حجم معاملات معکوس روی یک سهم و ... را بررسی کند و تشخیص دهد که چه موقع و به چه دلیل بورس‌بازان به اعمال ناپسند روی‌ می‌آورند و برای منع این‌گونه اقدام‌ها راه‌حلّی ارائه کند.
معاملات افرادی که اطلاعات پنهانی دارند، هرچند کارایی را بهبود می‌بخشد، با اصول اخلاقی اسلامی سازگار نیست؛ بنابراین، قانونگذاران بازار سهام اسلامی، معاملات براساس اطلاعات محرمانه را منع می‌کنند.
بازار سهام اسلامی از ربا به دور است و اوراق قرضه ربوی و سایر معاملاتی که بر ربا مبتنی هستند، جایز نیستند. در بازار اسلامی غرر وجود ندارد؛ بنابراین، اطلاعات لازم و کافی دربارة سهام، در دسترس همه سهامداران قرار می‌گیرد.

بازار مالی اسلامی مالزی:

امروزه (ICM) در مالزی به همراه بازار سرمایه متعارف ایجاد شده است و از شالوده ها و زیر ساختهای یکسانی پیروی می نمایند.

اجزاء فعالیت های (ICM) برپایه قوانین اسلامی گذارده شده است که از منابع قابل اتکایی بوسیله علمای فقه استنباط و استخراج شده است.

2 منبع اساسی برای تحقیق در بازارهای اسلامی عبارتند از:

منبع اولیه :قرآن و سنت

منبع ثانویه: اجماع عقاید، قیاس (نتیجه گیری قیاسی) و دیگر منابعی که با شریعت در یک خط قرار می گیرند.

مؤلفه ها و فعالیت های (ICM) شامل محصولات، ابزارها و عملیات، مطابق با اصول سیره اجرا می شود. برای اطمینان از اینکه تشکیلات و فعالیت های بازار مالی اسلامی با اصول سیره در تطابق کامل باشد نقش علما به عنوان افراد مجرب و مطلع در زمینه معاملات فقهی (فاینانس اسلامی ) مهم است.

امروزه محصولات گوناگون بازار سرمایه برای مسلمانی که فقط درپی سرمایه گذاری در بازارهای اسلامی هستند مهیا شده است. اوراق قرضه اسلامی، Unit Trust ، صندوق های مشاع سرمایه گذاری؛ شاخص های شریعت Indices ؛ انواع حق تقدمها؛ و قراردادهای خرید فیوچر نفت خام از انواع محصولات و ابزارهای موجود در این بازار می باشند.

همچنین لیستی از صندوق های سرمایه گذاری اسلامی مالزی که در تاریخ 30 دسامبر 2006 به روز شده اند را می توان در سایت کمیسیون اوراق بهادار این کشور ملاحظه کرد که آمار آن به طور خلاصه بدین شرح است:

Equity Fund = 46

Balance Fund = 18

Other Funds = 11

در لوح فشرده ای که همراه این جزوه موجود است گزارش کاملی در فرمت PDF موجود می باشد.

سئوالی که مطرح می شود این است که مهمترین معیارهای ارزیابی کمپانی ها در بازار اسلامی چیست؟

عمومی ترین و کلی ترین معیار شریعت برای ارزیابی کمپانی ها بدین صورت است که شرکت ها برپایه هیچ یک از این فعالیت ها نباشد:

1- خدمات و امور مالی که برپایه ربا (بهره) باشد.

2- قمار

3- ساخت یا فروش محصولات غیر حلال یا محصولات وابسته به آن.

4- بیمه های قراردادی

5- فعالیت های تفریحی که با شریعت سازگاری ندارد.

6- ساخت یا تولید محصولات برپایه دخانیات و یا تولیدات مربوط به آنها.

7- کارگزاری سهام و معامله گری اوراق بهاداری که مطابق شریعت نیست. همچنین برای شرکت هایی که هر دو نوع فعالیت رادارند هم مطابق شریعت وهم مخالف شریعت رابطور آمیخته انجام می دهند SAD دو معیار اضافی دیگر هم دارد.

بازار مالی اسلامی مالزی نقش مهمی را در رشد اقتصادی این کشور برعهده دارد. بازار مالی اسلامی بازار موازی در جهت به هم رساندن سرمایه گذاران و سرمایه پذیران است.

کمیسیون اوراق بهادار و بازار سرمایه اسلامی

کمیسیون اوراق بهادار در توسعه بازار سرمایه داخلی ، به توسعه بازار سرمایه اسلامی ، به مثابه یکی از اهداف خود توجه کرده است .تحقق این هدف در برنامه جامع بازار سرمایه مالزی نیز لحاظ شده است .یکی از اهداف اصلی بازار جامع سرمایه ، معرفی مالزی به مثابه مرکز بازار سرمایه اسلامی بین المللی است.

برخی اقدامات راهبردی که برای تبدیل مالزی به یک مرکز بازار سرمایه اسلامی بین المللی صورت گرفته است، عبارتند از :

*تسهیل در امور مربوط به توسعه خدمات و محصولات بازار سرمایه اسلامی

* ایجاد یک بازار مستقل برای فعالیت صندوق های اسلامی به صورت کارا و اثربخش

*ایجاد چارچوبهای قانونی ، مالیاتی و حسابداری جامع و مناسب

* اطلاع رسانی بین المللی در مورد بازار سرمایه اسلامی مالزی

اکنون کمیسیون بورس اوراق بهادار مالزی درپی قرار دادن پایه ها و ساختارهای جدیدی در بخش بازار مالی اسلامی Islamic Capital Market Department یا (ICMD) برای توسعه آن می باشد.

کمیسیون اوراق بهادار برای تحقق هدف خود (تبدیل مالزی به مرکز بازار سرمایه اسلامی بین المللی) دو رویکرد را اتخاذ کرده است :

1- ایجاد زیر ساختهای لازم برای برای تحقیق ، بحث و تبادل نظر درباره بازار سرمایه اسلامی

2- انجام اقدامات لازم برای توسعه و بهبود بازار سرمایه اسلامی

با استفاده از این دو رویکرد ، به موازات بازار سرمایه متعارف ، یک بازار سرمایه اسلامی هم در مالزی به وجود آمده است .

کمیسیون اوراق بهادار برای ایجاد زیرساختهای توسعه بازار سرمایه اسلامی نهادهای اساسی ذیل را تاسیس کرده است :

1- واحد بازار سرمایه اسلامی(ICMU)

2- گروه مطالعاتی ابزارهای مالی اسلامی (IISG)

3- شورای مشورتی شرعی(SAC)

واحد بازار سرمایه اسلامی (ICMU)

واحدبازارسرمایه اسلامی توسط کمیسیون اوراق بهادارمالزی وبمنظور توسعه بازار سرمایه اسلامی تاسیس شد و در واقع، زیرمجموعه بخش سیاستگذاری و توسعه بازار (که خود یکی از بخش های کمیسیون اوراق بهادار مالزی است) به شمار می رود. مسئولیت این واحد شامل تحقیق و توسعه محصولات بازار سرمایه اسلامی در حوزه ابزارهای مشتقه، ابزارهای بدهی و ابزارهای سرمایه و همچنین ، بررسی اوراق بهادار منتشر شده توسط شرکتهای پذیرفته شده در بورس است.

گروه مطالعاتی ابزارهای مالی اسلامی (IISG)

گروه مطالعاتی ابزارهای مالی اسلامی در سال 1994 م. توسط کمیسیون اوراق بهادار مالزی تاسیس شد. اعضای این گروه را مشاوران شرعی و مقامات خود کمیسیون تشکیل می دهند. این گروه موضوعات و مطالب مربوط به بازار سرمایه اسلامی در مالزی را بررسی می کند.

شورای مشورتی شرعی

گروه مطالعاتی ابزارهای مالی اسلامی در ایجاد مبانی لازم برای توسعه بازار سرمایه اسلامی در کشور مالزی عملکرد موفقیت آمیزی داشت؛ بنابراین، کمیسیون اوراق بهادار (SC) به این نتیجه رسید که باید نقش این گروه مطالعاتی را گسترش دهد و سرانجام این گروه را به یک نهاد رسمی تر ارتقاء داد. برای انجام امور مشورتی و هدایت کمیسیون اوراق بهادار به موضوعات مربوط به شریعت؛ انجمن مشورتی شریعت یا Shariah Advisory Council یا (SAC) درشانزدهم ماه می سال 1996 تشکیل گردید. اعضای (SAC) افرادی هستند که می توانند در موارد مختلف عقاید اسلامی را تشریح کرده یا تجربه کافی را در کاربرد شریعت مخصوصاً در بخش اقتصاد و فاینانس اسلامی دارا هستند.

مجلس 9 نفره SAC که برای مدت اول جولای 2006 تا 30 ژوئن 2008 در این مجلس حضور دارند در سایت کمیسیون اوراق بهادار مالزی موجود است.

لازم به ذکر است که تاسیس شورای مشورتی شرعی توسط وزارت مالیه مالزی تایید رسمی شد و این شورا از طرف وزارت مالیه ماموریت یافت که بر روند گسترش بازار سرمایه اسلامی و مطابقت آن با اصول شرعی نظارت کند.

شورای مشورتی شرعی برای معرفی ابزارهای بازار سرمایه اسلامی دو رویکرد را اتخاذ کرده است: در رویکرد اول، ابزارهای مالی متعارف که در ابازر سرمایه مالزی رایج است، مطالعه شده اعتبار آنها از دیدگاه فقه اسلامی بررسی می شود. این بررسیها بر ساختار، سازوکار و کاربرد ابزارهای مالی تمرکز دارد که مطابقت و یا عدم مطابقت آنها با اصول شرعی را تعیین کند؛ در رویکرد دوم، براساس اصول مالی اسلامی ابزارهای مالی جدید طراحی می شود.

یکی دیگر از مسئولیتهای شورای مشورتی شرعی، انتشار فهرست اوراق بهادار مطابق با شرع است. شورای مشورتی شرعی از ابتدای تاسیس تا 26 اکتبر سال 2001 م. مطابقت شرعی 642 نوع اوراق بهادار را تصویب کرد و این اوراق با عنوان اوراق مطابق با شرع طبقه بندی شدند.

این تعداد معادل 79 درصد اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار کوالالامپور (KLSE) و سیستم رایانه ای و معامله اوراق بهادار سازمان بورس مالزی (MESDAQ) بود.

شورای مشورتی شرعی به صورت مداوم فهرست اوراق بهادار مطابق شرع را به روزرسانی می کند و کمیسیون اوراق بهادار نیز، هر شش ماه یک بار فهرست جدید شورا را به اطلاع عموم می رساند. انتشار این فهرست به سرمایه گذاران مسلملن کمک می کند که اوراق بهادار مطابق با شرع را شناسایی کنند و با اطمینان بیشتری اقدام به سرمایه گذاری نمایند. فهرست اوراق بهادار تصویب شده توسط شورای مشورتی شرعی، مبنای تشکیل شاخص شرعی نیز است. شاخص شرعی در 17 آوریل 1999 م. توسط بورس اوراق بهادار کوالالامپور معرفی شد و متشکل اوراق بهاداری است که در فهرست شورای مشورتی شرعی قرار دارند.

سرمایه گذاران مسلمان که فقط در اوراق بهادار تصویب شده توسط شورای مشورتی شرعی سرمایه گذاری می کنند، با استفاده از این شاخص می توانند عملکرد سرمایه گذاری خود را به صورت کاراتر و اثربخش تر اندازه گیری کنند.

همچنین در کمسیون اوراق بهادار مالزی بخشی به نام

( Shariah Compliance Review for Pre IPO Securities)

وجود دارد، که ناشران اوراق بهادار قبل از عرضه {در صورت تمایل و کاملاً اختیاری} و ورود به بورس فعالیت های خود را به ارزیابی کمسیون مشورتی شریعت می گذارند.

نکته مهم در بازار اسلامی مالزی این است: که سرمایه گذاراری در اوراق بهادار مطابق با شریعت اسلامی به مسلمانان محدود نمی شود.

همچنین شاخص اسلامی KLSI یک بنچ مارک برای تصمیم گیری بهتر و اطلاع از وضعیت عملکرد شرکت های سازگار با شریعت است Kuala Lumpur Shariah Index (KLSI) در 17 آوریل 1999 برای اطلاع افرادی که تمایل داشتند در بازارهای مطابق با اصول شریعت سرمایه گذاری کنند، بنا نهاده شد.

شرکت های کارگزاری اسلامی هم وجود دارند؟ بله! شرکت های خدمات کارگزاری اسلامی ارتباطات لازم را برای سرمایه گذاران مسلمان جهت معامله و سرمایه گذاری در بازار سهام فراهم می آورد. این شرکت ها از 1994 شروع به پدیدار شدن کردند.

اوراق قرضه اسلامی

مالزی در حال طراحی برای عرضه اوراق قرضه اسلامی به صورت دلاری است تا بتواند سرمایه‌گذاران بیشتری را از خاورمیانه جذب کند زیرا تا قبل از این سرمایه‌گذاران خاورمیانه‌ای به دلیل تفسیرهای متفاوتی که نسبت به قوانین اسلامی داشتند از خرید اوراق قرضه مالزی خودداری می‌کردند.

این اوراق قرضه قابل تبدیل به سهام کارخانه‌های متعلق به دولت بوده و از طریق خزانه کشور توزیع خواهد شد.

دولت مالزی ?36درصد سرمایه‌های لیست شده کشور را به صورت سهام ? 50کارخانه و شرکت در اختیار خود دارد.

همچنین مالزی بزرگترین بازار قرضه اسلامی را در اختیار خود دارد و هم اکنون به دنبال راههایی است تا جایگاه خود را در برابر رقبایی همچون بحرین و سنگاپور حفظ کند.

اوراق قرضه جدید بر اساس مشارکت و یا اجاره فروخته خواهد شد و به همین دلیل توسط سرمایه‌گذاران خاورمیانه قابل پذیرش خواهد بود.

اما برخی از سرمایه‌گذاران خاورمیانه‌ای اعتقاد دارند که‌مواردی از وام‌های قرضه اسلامی در مالزی با قوانین شریعت منطبق نیست.

همچنین خزانه مالزی یکبار معادل ? 750میلیون دلار آمریکا اوراق قرضه اسلامی را که قابل تبدیل به سهام بود، به بازار عرضه کرد.

همچنین در سال ? 2002میلادی نیز این کشور اوراق قرضه اسلامی به شکل دلاری را به مبلغ ? 600میلیون دلار بصورت جهانی عرضه کرد.

در حال حاضر بازار دارایی اسلامی در جهان معادل ? 300میلیارد دلار می‌باشد که سالانه حدود 20درصد رشد می‌کند.

 


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

جدیدترین مقاله ها

نام : *

پیغام : *