hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbffcac002000000801a000001000700
سابقه و هدف: سوء تغذیه از نوع کمبودهای تغذیهای، مشکل عمده کشورهای در حال توسعه است و در اکثر موارد (60%) علت مرگ و میر کودکان زیر 5 سال ناشی از سوء تغذیه میباشد. بنابراین سوء تغذیه معمولیترین و بارزترین دلیل کاهش عمر، بقاء و سلامت کودکان است. علاوه بر این کمبودهای تغذیهای در کودکان با کاهش آموزش پذیری ، افت توانمندی ، کارآیی و عدم توانائی در کسب مهارتها قابل تعمق است. با انجام مطالعه قبلی و شیوع سوء تغذیه در کودکان مهد کودکهای شهر رفسنجان این مطالعه به منظور تعیین شیوع سوء تغذیه در کودکان 5-1 ساله این شهر طراحی شد.
مواد و روشها: این مطالعه یک بررسی توصیفی- مقطعی بود. 1070 کودک 5-1 ساله از مراکز بهداشتی شهری با نمونهگیری طبقه بندی انتخاب و پرسشنامه فردی مربوط به هر کودک توسط مادر تکمیل شد.اندازهگیری قد ، وزن برای سن و قد برای سن کودکان و مقایسه آنها با جداول NCHS-WHO بیان شد.
یافتهها: نمایه قد برای سن کودکان نشان داد که 3/10% کودکان دارای کوتاه قدی متوسط تا شدید هستند.کوتاه قدی در دختران و پسران به ترتیب 3/9% و 3/11% بود. نمایه وزن برای قد نشان داد که 8/5% کودکان دارای لاغری شدید و متوسط هستند. شیوع لاغری در دختران و پسران به ترتیب 9/5% و 8/5% بود. نمایه وزن برای سن نشان داد که 5/11% کودکان دارای کم وزنی شدید و متوسط هستند. شیوع کم وزنی در دختران و پسران به ترتیب 4/11% و 6/11% بود.
نتیجهگیری: این بررسی نشان داد سوء تغذیه مشکل کودکان این شهر میباشد هر چند شیوء سوء تغذیه نسبت به بررسیهای قبلی کمتر شده است که این امر نشان دهنده فعالیت مناسب شبکههای بهداشت و درمان است، ولی برای رسیدن به جامعه ایدهآل بایستی فعالیتها با کفایت بیشتری انجام شود.
واژههای کلیدی: اندازهگیری آنتروپومتریک، سوء تغذیه،کودکان، رفسنجان
مقدمه
سوء تغذیه از نوع کمبودهای تغذیهای، مشکل عمده کشورهای در حال توسعه است و 60% مرگ کودکان زیر 5 سال به سوء تغذیه نسبت داده میشود[ 11، 3]، بنابراین سوءتغذیه از معمولیترین و بارزترین عوامل کاهش عمر، بقاء و سلامت درکودکان به عنوان آسیب پذیرترین قشر جامعه محسوب میشود. کمبودهای تغذیهای در کودکان علاوه برعقب ماندگی رشد جسمی و ذهنی با کاهش آموزش پذیری، افت توانمندی و عدم توانایی در کسب مهارتها قابل تعمق است . این مشکلات به طور غیر قابل جبرانی نسلهای آینده و توسعه ملی، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی جامعه را در معرض خطر قرار میدهد[16]. عدم دسترسی یا فقدان غذا ، دسترسی ناکافی به مراقبتهای بهداشتی، مراقبت ناکافی و بروز عفونتهای مکرر از علل کمبودهای تغذیهای محسوب میشود به عبارتی سوء تغذیه با عوامل مختلف اقتصادی ، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ارتباط تنگاتنگ دارد [11].هر چند حق اساسی کودکان شامل تغذیه، بهداشت و مراقبت خوب است با این وجود 200 میلیون کودک درجهان و 174 میلیون کودک در کشور های در حال توسعه از سوء تغذیه رنج میبرند. 230 میلیون کودک دچار کوتاه قدی میباشند[16و10]. 183 میلیون کودک وزن آنها کمتر از وزن مورد انتظار برای سنشان است همچنین شیوع لاغری در کودکان زیر 2 سال از 9% در سال 1992 به 15% در سال 1994 افزایش یافته است [16]. در بررسیهای انجام شده در کودکان ایرانی کوتاه قدی 2/19%، لاغری 8/5% و کم وزنی 4/12% گزارش شده است [4]. در بررسی سال 1377 سوء تغذیه در کودکان مهد کودکهای شهر رفسنجان 50% گزارش شد[8]. از آنجایی که اندازهگیری قد و وزن از منابع اطلاعاتی بسیار مهم برای ارزیابی رشد و نمو و وضعیت تغذیهای میباشد وبا اندازهگیری تن سنجی میتوان سوء تغذیه را در مراحل اولیه و قبل از بروز علایم بالینی شناسایی کرد و راهکار مناسب با توجه به درجات سوء تغذیه ارائه نمود، بنابراین این بررسی به منظور تعیین شیوع سوء تغذیه با ارزیابی تن سنجی کودکان 5-1 ساله شهر رفسنجان در سال 1380 طراحی شد.
از لینک ذیل مقاله را دریافت نمائید ...