hc8meifmdc|2010A6132836|Articlebsfe|tblEssay|text_Essay|0xfbff3fc102000000ee1b000001000300
خلاصه
سابقه وهدف: استفاده از داروی ساکسینیل کولین و لوله گذاری تراشه، منجر به افزایش فشار داخل چشم
(IOP) میگردد که این افزایش خصوصاً در بیماران با ضایعات نفوذی چشم، خطرات جدی بدنبال دارد. روشهای متعددی جهت تعدیل این عارضه پیشنهاد گردیده اما هیچکدام موفقیت چندانی بدنبال نداشتهاند. گزارشهایی در خصوص تأثیر نیفدیپین، نوعی مهارکننده کانال کلسیم، بر فشار داخل چشم ارائه گردیده است. در مطالعه حاضر تأثیر نیفدیپین زیر زبانی برتغییرات فشار داخل چشمی متعاقب تجویز ساکسینیل کولین و لولهگذاری تراشه بررسی شده است.
مواد و روشها: 50 بیمار 40-30 ساله فاقد هرگونه بیماری چشمی، قلبی عروقی، و فشار خون دارای ASA:I و کاندیدای عمل جراحی انتخابی غیر چشمی در بیمارستان خلیلی شیراز انتخاب و بصورت تصادفی به دو گروه 25 نفری شاهد و آزمایش تقسیم شدند . 20 دقیقه قبل از القای بیهوشی به بیماران گروه آزمایش یک کپسول 10 میلیگرمی نیفدیپین و به گروه شاهد کپسول دارونما، بصورت زیر زبانی داده شد. روش القاء و نگهداری بیهوشی در همه یکسان بوده است. فشار داخل چشمی و فشار خون سیستولی در زمانهای پایه ( قبل از دادن کپسول) ،20 دقیقه بعد از مصرف کپسول (قبل از القاء بیهوشی)، بعد از القاء بیهوشی و در دقایق 1-3 و 5 بعد از لولهگذاری تراشه ثبت و مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
یافتهها:در بیماران گروه آزمایش میزان فشار داخل چشمی در اندازهگیریهای انجام شده بعد از مصرف کپسول نیفدیپین زیر زبانی،کمتر از فشار پایه بوده است، اما در بیماران گروه شاهد IOP در مراحل بعد از القاء بیهوشی و لولهگذاری تراشه افزایش قابل ملاحظهای نسبت به فشار پایه نشان داده است (05/0 p<). از طرفی در مراحل مختلف اندازهگیریهای فشار خون سیستولی، تفاوتی بین گروههای شاهد و آزمایش مشاهده نگردید.
نتیجهگیری: یافتههای حاصله دال بر اثر پیشگیرانه استفاده از نیفدیپین زیر زبانی بر تغییر فشار داخل چشمی متعاقب القای بیهوشی و لولهگذاری تراشه میباشد. از آنجایی که جلوگیری از افزایش IOP بیماران با ضایعات نفوذی چشم حائز اهمیت میباشد، استفاده از نیفدیپین زیر زبانی قبل از القای بیهوشی بهعنوان روشی مؤثر توصیه میگردد.
کلــمات کــلیدی: نیفدیپین، ساکسینیلکولین، لولهگذاری تراشه، فشارداخل چشمی
مقدمه
در اداره بیهوشی بیماران با آسیب های نفوذی چشم1 توجه به تغییرات فشار داخل چشمی IOP) ) حائز اهمیت ویژه میباشد، چون هرگونه افزایش ناگهانی این فشار میتواند به تشدید آسیب وارده بر چشم و یا از بین رفتن بینائی منجر گردد [5]. با توجه به وضعیت اورژانس اینگونه جراحی ها غالباً روش القای سریع2 و استفاده از شلکننده ساکسینیلکولین، روش انتخابی القای بیهوشی میباشد [18،11]. در این روش، استفاده از داروی ساکسینیل کولین و انجام لولهگذاری تراشه میتوانند فشار داخل چشمی را بمیزان 20-10 میلیمتر جیوه برای مدت
6-4 دقیقه افزایش دهند. علتهای گوناگونی برای توجیه این افزایش مطرح گردیده که مهمترین آنها پاسخ تونیک عضلات خارجی چشم، تأثیر برحجم خون کروئید، افزایش تولید مایع زلالیه و پاسخهای سمپاتیک ناشی از لولهگذاری میباشد [3].
بهمنظور جلوگیری از افزایش فشار داخل چشمی در این روش القای بیهوشی، تاکنون اقدامات درمانی متعددی از قبیل استفاده از لیدوکائین وریدی ، مهارکننده گیرنده بتا، پیش درمانی با شلکنندههای غیر دپلاریزان و نارکوتیکهای کوتاه اثر مورد استفاده قرار گرفتهاند، اما هیچکدام نتیجه مطلوبی به همراه نداشتهاند[4].
در سال 1989 طی مطالعه ای که توسط ایندو3 و همکارانش انجام گرفت، استفاده از نیفدیپین موجب تعدیل در افزایش IOP متعاقب القای بیهوشی با ساکسینیل کولین و لولهگذاری تراشه گردید [13]. نیفدیپین نوعی مهارکننده کانال کلسیم میباشد که بطور گستردهای برای درمان فشار خونهای بالا و خصوصاً کنترل حاد فشار خون مورد استفاده بالینی قرار میگیرد. در سالهای گذشته، مطالعات دیگری در خصوص تأثیر مهارکنندههای کانال کلسیم بر فشار داخل چشمی صورت گرفته و نکات تازهای مشخص گردیده است [12،21،22] . با توجه به دانستههای فوق، و به منظور معرفی روشی ساده، سالم و مطمئن برای جلوگیری از افزایش IOP در حین لولهگذاری تراشه، استفاده از نیفیدپین زیر زبانی موضوع پژوهش حاضر میباشد.
ادامه مقاله را دریافت نمائید :